úterý 13. května 2008

Excalibur a trh

Jak si tak pročítám Vaše komentáře (díky za ně!), zjišťuji, že se v nich opakují otázky typu: "Může vycházet Excalibur bez přílohy? Utáhne to vydavatel finančně? Nevyjde jen pár čísel? A když bude Excalibur levný, nebude v něm více reklam než článků? Nebylo by lepší dát k Excaliburu nějaké přílohy, když je má Level i Score?"

Jak to s vydáváním časopisů chodí? Vypadá to složitě, ale princip je jednoduchý. Vydavatel (jednotlivec, akcionáři atp.) se snaží vydáváním časopisů vydělat, tedy vytvořit zisk. Na jedné straně jsou výdaje, na straně druhé předpokládané příjmy. Vydaje tvoří hlavně: vytištění časopisu, cena příloh, redakce a autoři, grafika a DTP, reklama na časopis včetně provozu internetových stránek, administrativa vydavatelství, zabalení příloh do fólie. Příjmy pak tvoří cca 60 % z ceny prodaných výtisků (z celkové ceny se odečítá marže prodejců a DPH) a 100 % z uhrazené inzerce (tedy po odečtení agenturní provize a slev). Neprodané výtisky se nazývají remitenda a obvykle pak končí ve sběru nebo jsou používané k reklamním účelům. Výsledkem by měly být miliony peněz, ze kterých část skončí ve státní pokladně, část se použije na další rozvoj firmy a zbytek pak obvykle vydavatel prohýří.

Důležitým článkem je samotné vydavatelství, jeho finanční možnosti, schopnost správného strategického rozhodování a náklady na provoz. V minulosti jsem jakožto vydavatel Excaliburu oproti konkurenci začínal téměř od nuly a také zkušenosti jsem sbíral postupně (a dělal tak spoustu chyb). A výdaje rostly a rostly (zvyšující se počet stran, CD přílohy, cena za licence...). Navíc jsem ani nevlastnil ochrannou známkou Excalibur, kterou si nechalo zaregistrovat jiné vydavatelství, a tak jsm nemohl Excalibur ani prodat, jako jsem to udělal s Levelem (myslím, že prodej Levelu bylo dobré rozhodnutí, díky tomu je nyní spousta spokojených čtenářů Levelu). Excalibur ale stále vycházel, i když velmi oslaben těžkým bojem, až do roku 2000. Dnes je ale úplně jiná situace. Získal jsem obrovské zkušenosti, mám díky dalším podnikatelským aktivitám dostatečné finanční zázemí a vlastním i cennou ochrannou známku Excalibur. Navíc mám minimální náklady na chod vydavatelství a díky pauze ve vydávání mohu Excalibur vytvořit přesně takový, jaký chtějí Vy, budoucí čtenáři. Navíc nevydávám Excalibur kvůli zisku, ale protože bych rád navrátil Excalibur tam, kde byl v dobách své největší slávy: na pozici nejprodávanějšího herního časopisu.

Excalibur bude vycházet, i kdyby byl zpočátku ztrátový. Chci ale, aby bylo ziskové již první číslo, protože je to součást mých nových podnikatelských principů. Proto jsem také založil tento Excalibur blog a díky němu chci získat již pro první číslo Excaliburu obrovskou čtenářskou podporu, což je základ úspěchu. Za první pozitivní ohlasy moc děkuji a doufám, že Vaše očekávání nezklamu a že Excalibur bude Vaším časopisem. Když bude Exalibur ziskový, získají na tom všichni: čtenáři, inzerenci i vydavatel. Ziskový znamená být zdravý a perspektivní a proto také věnuji tak velkou pozornost prvnímu číslu. Také se mi rýsuje zcela konkrétní představa o budoucí podobě Excaliburu, ale o tom bude až další článek.

Nyní k počtu stran a k množství inzerce. Obojí je pro Excalibur důležité. Stránky s články dávají Excalibur smysl, stránky s inzercí jsou zase důležitými přijmy. A oboje dohromady dává celkové množství stran a vytváří celkový dojem z časopisu. Bude platit pravidlo, že každá inzertní stránka navíc = alespoň dvě stránky s články navíc. Tedy více inzerce = více obsahu = více stran. Nikdo se tedy nemusí bát, že pokud bude v Excaliburu více inzerce, bude to na úkor obsahu. Bude to přesně naopak.

A teď si představte situaci, která s velikou jistotou nastane, až se Excalibur objeví na herní mediální scéně. První číslo Excaliburu bude hodně očekávané a předpokládám, že se vyprodá. Pokud se toto první číslo bude čtenářům líbit (a to bude, od toho tady na Excalibur blogu přeci všichni jsme), pak bude náklad Excaliburu nadále postupně stoupat a naopak náklad Score a Levelu postupně klesat. Score a Level mají nyní dohromady náklad cca 70.000 ks, prodá se jich cca 45.000 ks a každé jednotlivé číslo přečte cca 200.000 čtenářů. To všechno při ceně 199 Kč. A teď si představte, že Excalibur bude zajímavější, poutavější a bude stát 49 Kč (na Slovensku 2 Eura)! Nebude to úžasné? Jaká myslíte, že je hranice prodaných výtisků, kam až může Excalibur vystoupat?

Na Excaliburu vydělají čtenáři, inzerenti i vydavatel. Prodělají pouze vydavatelství Levelu a Score. Pokud např. Levelu klesne počet prodaných výtisků o 3.000 ks (a to Levelu ubírám, neboť má u mne protekci), znamená to propad tržeb Levelu o více než 4 miliony Kc ročně, budoucí ztráty z inzerce nepočítaje. Předpokládám, že Level a Score budou vycházet dál a možná i zkvalitní obsahovou část. A vydělají na tom opět čtenáři. Na tomto příkladu také vidíte, že trh s počítačovými časopisy není zase až tak zanedbatelný, jak by se mohlo na první pohled zdát a že internetová média mají stále co dohánět. A zde je současně i odpověď na otázku, jestli by nebylo lepší vydávat místo tištěného Excaliburu pouze internetovou verzi.

Tak a už se můžete těšit na konkrétnější nástin podoby nového Excaliburu a vzhůru na kutě! Co to, to je už ráno? -ml-

42 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jedním slovem super! Když jsem se o tomhle blogu dozvěděl a poprvé na něj přišel, řekl jsem si "pěkné, ale bude to na prd". Proč? Protože jsem čekal, že se tu objeví jedna nudná zpráva každých 14 dní a hotovo. Takhle je to ale jiná, časté a zajímavé příspěvky vzbuzují větší zájem. Blog jedině chválím a doufám, že bude jen vzkvétat.

Starý Excalibur - určitě jej dát k dispozici na web, v PDF formě. To by byla bomba! Level má taky svůj archiv online, ale jen pro předplatitele a v dost nepraktické formě.

Nový Excalibur - s cenou nepřesahovat stovku, bez přílohy a hlavně nabídnout úplně jinou koncepci časopisu než má Level a Score. Zaměřit to více na úvahy, komentáře, témata (jedno velké, další krátké). Recenze by mohly být spíše subjektivnějšího rázu a kratší délky, velký prostor věnovat jen opravdu špičkovým titulům. Také by to chtělo nějaké zajímavé rubriky. Možná i nějakou tu lehkou spolupráci s fan stránkami (další reklama prakticky zdarma).

Nový Excalibur musí mít svoji specifickou tvář (jak designem, tak obsahem), nesmí to být jen další Level. Pokud se vám toto podaří, Excalibur bude úspěšný.

Anonymní řekl(a)...

Je to vsechno krasny, ale hlavne by me zajimalo, kdo bude pro Excalibur psat? Jestli nejaci nymandi, tak vsechno co bude a ma byt, nebude. Popravde si nak nedovedu predstavit, kde v tomhle nasem smesnym rybnicku cesky herni novinariny sehnat kvalitni redaktory. Skepse me popada, jen kdyz vidim vzdusny zamky. Rad bych krome toho, jak Excalibur bude uzasnej a jak vsem natrhne rit, tedy vesmes zvolani do prazdna, si precetl kdo tam bude psat, co se tam bude psat, cim bude Excalibur jiny, co bude moci nabidnout po obsahove strance. Protoze uprimne, to jedine skutecne muze vytvorit konkurenci, forma je jen forma.

MickTheMage řekl(a)...

Ako hovorim, ako plan to vyzera nadherne.

Len mam pocit, ze spoliehat sa na nazory cisto internetoveho publika moze byt trochu osidne. Alebo sa spoliehate na to, ze kazdy potencionalny citatel ma internet, resp. zaujem napisat co by ho v casopise bavilo? Mozne to je, a hlavne vy poznate pozadie vydavania casopisu lepsie ako ja (alebo predpokladam vacsina tu prispievajucich :) ). Uvidime. Rad sa necham prekvapit.

Jo, a robotron ma tiez vo svojom prispevku pravdu! ;)

Anonymní řekl(a)...

Mno zní to hezky, jen bych snad byl i trochu zdrženlivější co se nadšení týče, neboť absencí DVD příloh se Excalibur bude muset spoléhat na trochu jinou sortu odběratelů než jen přeběhlíků Levelu/Score a nikde není řečeno jak velká tato skupina bude dejme tomu vzhledem k druhému vydanému číslu. U Levelu a Score to jsou vesměs odběratelé DVD, kdy vesměs vemou, prohlédnou obrázky, hodnocení a odloží, přičemž se dále věnují výhradně DVD příloze, takže sázka na přeběhlíky by mohl být risk stejný jako na zapřísahlé internetové publikum, jež má celý svět pod nosem... Opravdu jsem zvědav na náplň časopisu (proto jsem potencionální zákazník prvního čísla), avšak nebude-li tzv. "košér", další výdaje tímto směrem již z mé kapsy nepůjdou. (nemluvě o tom, že poměr stran článku k reklamě 2:1 je docela silné kafe (sice lepší než takřka 1:1 u Levelu, ale horší než 3:1 ve Score))
Jinak gratuluji k té "mediální kampani", kde se návrat z hrobu rozkřikl a začíná se šířit internetem jako lavina :)
Cena 49 je výborná, nevypadá to jako 50 takže to o to více potěší.

-ml- řekl(a)...

Kdo bude do Excaliburu psát? To je samozřejmě kardinální otázka a také bude tématem více následujících článků a pravdědopodobně i nové rubriky tohoto blogu. K inzerci: poměr stran článků k reklamě samozřejmě bude vyšší, je tam nějaký základ (např. 58 : 10) a poměr 2 : 1 se týká stránek navíc, tzn. ze pak může být třeba 69 : 15, 80 : 20 atp. -ml-

Pospa řekl(a)...

Novy Excalibur je velka vyzva, ktera by mohla mit patricny uspech. Ja si myslim prakticky to same co napsal anonym. Jina koncepce ve smyslu vice uvah, komentaru, nazoru, rozboru a zamysleni. Herni casopisy jsem si kupoval od mala a cetl sem je prakticky cele. Tehdy meli jiskru ale tu uz ztratili. Obcas si nejaky jeste koupim a prectu prakticky vsechno mimo recenzi, protoze davno vim ze spousty webu o co pujde. Proto recenze by byly jen jako jedna z mnoha rubrik, ale ne ta hlavni. No napada mne nepreberne mnozstvi napadu a verim ze Vas taky :)

Anonymní řekl(a)...

ja si martine nemyslim, ze z techto internetovych diskuzi a nostalgickych vzpominani vygenerujes vic nez par tisic prodanych vytisku. excalibur neni znacka, ktera by neco rikala soucasnym ctenarum hernich casopisu a dalsim potencialnim kupujicim.

mozna bys to mohl vic zamerit na oldies hry (protoze oldskool hraci asi budou tvuje cilovka), ale ne formou povrchnich jednostrankovych clanku s himmatovskymi vykriky typu "grafika zastarala, ale v hratelnosti porad neprekonana hra", ale objektivni hodnoceni chyb a vystrachani nejakych dobovych zajimavosti.

hlavne zase nepodcen design!

Anonymní řekl(a)...

OMG Ludviku, Ludviku kolik takovych prohlaseni jsem jiz od tebe cetl... To bylo super duper mega casopis, ktery konkurenci vytre zrak a kolik ho vyslo ? 2 cisla, pote cvak a misto 120 stran na kridovem papiru bylo 5-6 stranek na papiru zachodovem. Byl jsem predplatitelem Excaliburu od zacatku a jeste ted mi dluzis za zrusene predplatne, ty penize co jsem mel dostat zpet jsi nikdy neposlal. Ale coz, co bylo to bylo. Nova generace ktera si nepamatuje tvoje bombasticka prohlaseni si ted rika jo to bude narez jenze vsichni kdo te znaji tak vi jak to dopadne. Velka huba, velke sliby, vyjdou 2-3 cisla, zacne se sachovat se stranama atd. atd. parkrat za mesic se vymeni redakce a nakonec zbyde -ml- sam a bude presouvat Excalibur na internet. Myslim ze by jsi se mel vzpamatovat, dat si facku, polit se studenou vodou a prestat fantazirovat a psat tyhle megalomanske lzi... b real man

Anonymní řekl(a)...

S ML jsme vedli sáhodlouhou emailovou diskuzi a jsem rád, že se to někam hlo, i když jen formou blogu. Stále se nemohu zbavit dojmu utopistického nadšení, ale nezávisle na něm vidím hlavně problém v redakci - kdo to bude všechno psát. Každopádně - na jednom diskuzáku jsem nahodil toto téma obecně a dovolil bych si sem přepastovat některé myšlenky, které považuji za pozastaveníhodné.


Hezký, sem zvědavej, jak tohle dopadne. Excalibur už podle mě není nijak ohromná značka (i když pokud by průměrnej věk českýho hráče byl 33 let, tak by to nebylo úplný nic), ale hlavně, časopis nestojí na jméně, ale na lidech a mamoulian už se nevrátí.
Ale tak třeba Ludvík kolem sebe nashromáždí redakci, shponou psát "dospělejší", jak tvrdí, časopis, ve kterém kromě kopy novinek, preview a recenzí člověk najde i obsáhlejší tématické články, úvahy a podobně.
Aspoň se ukáže, jestli prodeje papíru jdou dolů proto, že hráčstvo stárne, nebo proto, řže je to prostě papír... teda pokud se Excalibur k tomu papíru vůbec dohrabe



jo to ja bych preferoval casopis (nebo webovou verzi, to je jedno) ktera by byla zamerena na starsiho hrace....cca 20 a vic...bylo by to docela osvezujici. Nevim , ale podle me to zas az tolik na osobnostech nestoji...spis se drzet tematu a vecnosti.


Nerikam, ze to chce primo osobnosti (a uz vubec nevolam po tech starych, bylo to s nimi skvele, ale zivot jde dal a nevim, jestli by me tehdejsi styl jeste bavil), ale nekoho, kdo umí psát potřebuje


Já si myslím,. že se spíš Ludvík zbláznil.


pred nekolika lety jsem prestal sledovat vsechny herni casopisy. Obcas se mi nejaky dostane do ruky (obvykle pri defekaci), ale vicemene je povazuju za plytvani papirem. Kvalita je uboha. A obavam se, ze u nove podoby Excaliburu to bude podobne.


Mno jo, mas recht. Jeste bych dodal, ze zatimco driv jsem si z jednoho cisla excaliburu chtel po precteni recenze zahrat takovych 50 % recenzovanych titulu, dneska se bezne stava, ze z celyho score/levelu mne nezaujme proste nic a nejprinosnejsi casti tak pro mne paradoxne zustava napr. uvaha michala rybky na predposledni strance :) Za takovy situace pro mne nema cenu kupovat herni casak, ani kdyby mel 200 holografickych :) stranek a stal deset kacek


Já si kupuju jak Level tak Score a přijdou mi oba celkem v pohodě - po těch letech už si konečně odpustili ty trapný fóry, co dělali excalibur excaliburem a co se nám dvanáctiletým tolik líbily.. Že vychází blbý hry za to nemůžou, ale čím dál tím častějc se objevujou celkem zajímavý tématický články v obou časopisech. Nějaký věci mi tam taky moc nesedí - nevím proč o tom píšou (machinima, recenze" CD a komiksů co zrovna někdo v redakci poslouchá, hraní si na seriózní novinařinu, tím že udělám výcuc ze dvou článků z Kotaku a pod.) ale ve výsledku jsem fakt celkem spokojenej..


Já tam vidím jinej problém. Je chvályhodné, že by to chtěl ML vydávat pro starší obecenstvo. Jenže tohle obecentstvo si nemá důvod kupovat časopis, neboď dospělí hráči jsou zběhlí v internetu, sledují oblíbené herní blogy například či mají další vlastní zdroje. Co by takový časopis měl nabídnout, abych si jej koupil dobrovolně. DVD přílohy nemají hodnotu a přesto lze bez uzardění říci, že je to hlavní důvod, proč si mnozí časopis kupují - ovšem při konkurenci "Delvita her" při (někdy nižší) výhodné ceně i toto ztrácí smysl. Už jsem dlouho Level ani Score nedržel v ruce, ale co jsem měl naposledy Playstation 2 Magazín, tak to byla slabota. Nízká informační hodnota a špatný sloh, prokládaný milionem obrázků a jasným PR.


ono take starsi ctenari namaji tolik casu na cteni...
ja osobne jsem treba docela rad, ze stihnu precit reflex a stejne nektery clanky docitam az se zpozdenim, kdyz je cas


Ale určitě by to šlo zpracovat. Recenze max. na jednu stránku, stručněji, výstižněji, velké hry na dvoustranu, jen ilustrační screenshoty, hodně témat, oldschool gaming, retro sondy plus úvahy, prognózy, tipy na internetovou diskuzi...


Jo, to je to, co si představuju, že si Ludvík představuje pod dospělejším časopisem (skvělá věta, možná by mě mohl vzít do redakce). Ale ač to zní poměrně lákavě ,stejně nevim, jestli by mě to dostalo zpět od internetu k papíru...


Takže toliko asi za více lidí. Kdyžtak bych měl vážný zájem do nového Excaliburu přispívat formou retro sekce, ale i recenze na nové hry.

Cedr řekl(a)...

Velmi ambiciózně napsaný článek :) Během čtení ze mě částečně odpadla ta skepse, že by bylo lepší zvážit online formu.

Po přečtění některých komentářů to nadšení zase opadlo.

Ok, nevidím to tak růžově jako -ml-, ale v jádru má ve všem co píše pravdu. Ta šance na úspěch tu je. Obtížná, ale velmi reálná. To že to nevyšlo v minulosti neznamená, že to nevyjde dnes.

btw Nápady ostatních na zaměření se i na starší hry mají něco do sebe. Ale jak napsal danny - žádná nostalgie. Spousta her žádný nostalgický metr nepotřebuje. Takový Fallout toho i dnes může nabídnout víc než dnešní rádoby rpgčka a není třeba o něm psát jako o "tenkrát to bylo něco..." ale klidně v přítomném čase.

Anonymní řekl(a)...

Tematicke, clanky, komentare, retro, casopis, pro starsi, 25+. Jak krasne to vsechno. Ona i ta cena, vsechno to okolo neni takovy problem jako prave zajistit ten obsah, o kterym tu vsichni mluvime. Proc si myslite, ze Score a Level se soustreduji stylem psani na v podstate pubertaky? Ze je to nejaka cilova skupina, ze to delaji zamerne? Z casti ano, ale mozna jeste z vetsi casti je to proto, ze nikdo z tech nasich profesionalu lip psat ani neumi! Podivejte se na hrej, kde readkotri Levelu maji takovy svuj pisecek, kde si mohou zkouset puvlikovat sve uvahy a komentare. A podivejte se napr. na Pavla Dobrovskeho, ktery zacinal v Excaliburu a dnes je to jeden z tech starsich a zkusenejsich redaktoru. A podivehte se, jak na hrej tyden co tyden ze sebe ty uvahy o herni scene doslova poti, jak je to na tom textu videt. Vy si asi ani neuvedomujete, jak moc je narocne psat pro takovou skupinu, ctive a profesionalne, kolik znalosti a zkusenosti clovek musi mit, jak s hrama, s psanim, se vsim. Takovy redaktor by sam musel mit minimalne 25 let a vice. Musel by to dostat nalezite zaplaceno za clanky, ktere je mnohem tezsi psat, nez treba pro takove Score. A ja se ptam, kde takovi lide jsou? Kteri by psali pro Excalibur? Kde se schovavaji? Ja je chci videt!!!

Anonymní řekl(a)...

Jeste pro doplneni. Spousta radoby dospelych hernich clanku se pise tak, ze se proste opisuji z internetu, ze zahranicnich serveru, dokonce z wikipedie. Takovy obsah, a takovi redaktori by byly hned pro smich. Puvodni obsah, clanky, komentare z vlastni hlavy, z vlastnimi myslenkami, atd. To je meta jako prase.

Presto drzim palce. A uz se tesim, co se v nasledujicich clancich zde na toto tema dozvim.

-ml- řekl(a)...

Robotrone, to jsi napsal hodně dobře! Píšeš: "A ja se ptam, kde takovi lide jsou? Kteri by psali pro Excalibur? Kde se schovavaji? Ja je chci videt!!!" A já na to: "Šetří se na Excalibur!". Ale teď vážně. Je těžké psát pro obyčejné lidi? Jak pro koho. Jsou lidé, který vůbec nedělá žádný problém psát srozumitelně a čtivě a jsou lidé, kteří to nedokáží. Pařani obvykle patří k té druhé skupině a také jsou obvykle šéfredaktory do postů autorů vybíráni bez ohledu na svůj handicap. Kde vzít kvalitní autory, tak tomu se budu věnovat v jednom z následujících článků.

Anonymní řekl(a)...

To jsem tedy zvedav, a popravde uz se nemuzu dockat, co se dozvim :) Este me napada, ze takove clanky jsou v dnesni dobe o to tezsi psat, protoze nam nastava takovy trend videni v pocitacovych hrach neceho vice, nez par hodin jednoduche zabavy. Pocitacove hry v kontextu s umenim, filmem, vytvarnem, videni herni sceny v kontextech, to jsou dnesni pozadavky. A to tu podle me nikdo zatim neumi, ja sem aspon takoveho cloveka nevidel.

Jestli ale vyleze nejaka banda redaktoru od nekud, kteri se setrili pro Excalibur a budou to sami formati, tak hned bezim pro predplatny :)

"Predstava" je to pekna, to kazdopadne :)

dejv řekl(a)...

Kdyz se na to podivam z meho uhlu pohledu: starsiho, "vyslouzileho" hrace, tak bych uvital kvalitni obsah, ktery jde do daleko vic do hloubky nez Score s Levelem. Recenze jsou pro me nezajimave: hry si zahraju stejnak az po par letech kdyz bude cas a oddeli se zrno od plev. Daleko dulezitejsi jsou pro mou osobu hutne tematicke clanky doplnene kratkyma aktualitama a zajimavostma. Obsahove by mi hodne sedl mix co ma na svem blogu Modrak.

Co se tyce rozsahu tak 50 stranek je znacka ideal. Nemam cas se prokousavat nekonecnym mnozstvim textu, idealne kdybych si mohl casopis koupit cestou do prace, v saline (tramvaji) precist pulku a druhou pulku docist cestou zpatku.

Na kvalite papiru mi nezalezi, stejnak to po precteni hodim bud mezi stohy jinych cosopisu nebo do kose (vysledek je stejny, ani jedno uz nejspise nebude nikdy nikdo cist).

Kdyz tak pisu tak mi porad vyvstava casopis Euro: vyhovuje mi kvalitou clankou, rozsahem, cenou i periodicitou a vlastne i tou kvalitou papiru. Udelejte takove herni Euro a budu spokojen.

Anonymní řekl(a)...

No abych řekl pravdu tak mám čím dál tím větší chuť si Excalibur nekoupit.Díky těm vašim velice arogantním článkům a do nebe vynášejících chvál a statistik.To není moc dobrý start podle mého názoru.Uvidíme nakonec kolik slibů dodržíte a jestli se pak nebude onen "hloupý Level" a "blbé Score" smát jako poslední.

Anonymní řekl(a)...

tazko si je predstavit, ako taku logiku mozemat podnikatel "financne za vodou"...

ta pasaz s tym znizovanim nakladu SCORE a pLEVELU absolutne nepiocita s tym, ze si niekto (ako mozno ja) kupi oba casopisy, okrem toho, casopis bez prilohy je mrtvy...ale ako myslis pan podnikatel, vydaj si tych par cisiel, a potom predas aj posledne slipy aby si mal za co splatit dlhy...;)

Anonymní řekl(a)...

Cedr: Obtížná, ale velmi reálná. - to je skoro oxymoron ;). Díra na trhu určitě je. Nemyslím si, že nějak extra velká. Je hezké se ohánět statistikou, že v USA je půlka hráčů starší třiceti let - jakkoli je tato statistika pravdivá, vztahuje se i na Českou republiku? Obávám se, že ne. Podívám-li se ve svém okolí (vesměs všichni lidé vysokoškolského vzdělání, kteří nemají s počítači problémy, ve věku 25-35 let), tak nehraje téměř nikdo, o hry se nezajímají a rozhodně si nepůjdou žádnou hru koupit - natož herní časopis. Na druhou stranu od dob komunistického režimu jsme se dostali do fáze, kdy pojem "počítačová hra" není pejorativní (v mnou jmenované skupině) a každý ví, že existuje něco jako Nintendo, XBOX nebo Playstation, případně na něm příležitostně hrál. A to je podle mne velký problém - je tady hafo příležitostných hráčů, ale nikdo, kdo by se o hry opravdu zajímal - tedy někdo, pro koho by se "dospěle pojatý Excalibur" psal. Jsem tedy skeptický, co se konkurence schopnosti týče.

robotron3: Pravda pravda. Největším problémem je redakce. Ačkoliv pro start by jistě bylo možné "najmout žoldáky" ze sfér fanwebů a podobně, těžko říci, zda je možné na tomto vystavět profesionální redakci s profesionálním platem a profesionálními texty - čímž nemám na mysli texty ze Score či Levelu. Ale nějak se začít musí...

Dejv: S časopisem Euro si poměrně uhodil hřebíček na hlavičku. Udělat takovej magazín, kterej stručně a heslovitě popíše aktuální a chystané hry, tipy na hry, nějaké shrnutí a několik obsáhleji napsaných, ale obecněji pojmutých témat. O grafu vývoje ceny dolaru vůči koruně české se dá taky napsat hafo keců, ale to dospělého čtenáře nezajímá. Takový čtenář má sotva tak tak čas si zahrát nějakou hru a potřebuje říci kterou - než aby se k tomu obtížně a zdlouhavě prokousával formou pubertální recenze na čtyři strany (z větší části ovšem screenshoty).

ML: Uvažoval jsi o změně názvu časopisu? Nechci tím říci, aby ses zbavil značky Excalibur, ale co si budeme namlouvat. Časopis "Excalibur" zní přibližně stejně dobře, jako herní web "Doupě" nebo "Bonusweb" - nechtělo by to něco jako "Game On" s podtitulem "Excalibur"? Mohlo by to pomoci a naopak lidi, co si Exkáč spojují s mrtvou historií pubertálních článků, co je bavily ve dvanácti, by se neodvraceli.

Ale vážně si dej bacha - některé sdělované informace jsou velmi jednostranné a lze je vykládat všemi způsoby, občas spojuješ nesouvisející věci a činíš z nich svou výhodu a hlavně - v pozici outsidera, který deset let dělal Herní Výběry, si těžko můžeš dovolit pokerovou tvář s "Excalibur se vrátí na pozici nejprodávanějšího magazínu o hrách". Mezi náma - do příchodu Score byl Excalibur nejprodávanější jenom proto, že byl prakticky jediný. Chtělo by to trochu pokory a ne pokeru. Neberu ti nadšení a chuť něco dělat, ale nemáš pokud vím závratné investice na sestavení opravdu kvalitního týmu, který by to "mohl natřít Levelu a Score". Podle všeho se snažíš (a v tom tě podporuji) o "něco jiného, co by mohli jiní následovat", tak bych se podle toho choval.

Jack řekl(a)...

já Excalibru fandim, kupoval sem ho v tý době jak na běžícím páse...skvělej časák :) konečně by to tu oživil..prosim admina, no prostě borce co ho chce spustit ;-), jestli by se mi ozval na mail..
hlava777@seznam.cz..rád bych se na exkalibru podílel :) dikes

Anonymní řekl(a)...

"Games on: Excalibur - hraní na ostří meče" jako kompletní titul - to nezní špatně ;).

Cedr řekl(a)...

davesade>
Jj oxymóron, ale jen skoro :) Máš samozřejmě pravdu, ale tak nějak skrytě doufám, že úmysl -ml- není psát jen o hrách. A s obecnějším zaměřením i na ostatní kulturu (filmy, hudba, literatura...) by si už cílová skupina těchto "ne-pouze-hloupých-teenagerů" (he he) mohla přijít na své, ne?

Nemám moc přehled jak to vypadá na současném trhu časopisů, ale mně osobně by nějaký takový plátek přišel vhod. Zdá se mi, že existuje jen spoustu hloupých (Maxim a spol.) a sposuta příliš... nechci říct zrovna intelektuálních, ale spíš... politicky a zpravodajsky zaměřených časopisů. Možná se mýlím a uniká mi nějaký skvělý časopis, tak kdyžtak uvítám tipy :))

Adam Homola řekl(a)...

Já mám předplacený Level už nějak od roku 1997. Dřív jsem v něm četl všechno, potom už ne. Teď si v něm přečtu úvodník, Rybkův a Vávrův komentář a pokud tam není recenze na něco, co mě opravdu zajímá, tak tím to končí. Plné hry mě nezajímají, takže pak kouknu jen na video dvd. Stojí mě tohle za ty 2 stovky? Nestojí. Proč ho mám tedy pořád předplacený? Jen tak nějak ze zvyku a ze setrvačnosti...

Preview mě nezajímají skoro vůbec (většinou o hře vím víc dřív), recenze jen na opravdové pecky a jen od některých autorů. Chce to prostě něco jiného, pro trochu dospělejěí publikum. Otázka je, jestli je dospělejší publikum ochotno něco takového kupovat v měřítku, které by se vydavatelství vyplatilo. A pokud by byl časopis zaměřen na starší publikum (řekněme 20 a více let), tak bych se nebál jít s cenou nahoru. 100 korun by to překročit ale nemělo. 20 + už mají většinou nějaký job a peníze mají, narozdíl od náctiletých školáků, pro které jsou 2 stovky opravdu moc.

Anonymní řekl(a)...

"Představte si situaci, která s velikou jistotou nastane, až se Excalibur objeví na herní mediální scéně. První číslo Excaliburu bude hodně očekávané a předpokládám, že se vyprodá. Pokud se toto první číslo bude čtenářům líbit (a to bude, od toho tady na Excalibur blogu přeci všichni jsme), pak bude náklad Excaliburu nadále postupně stoupat a naopak náklad Score a Levelu postupně klesat."

Teda tady se asi někdo zbláznil ne? Nic proti nadšení, fandím tomu tady. Ale tenhle blog, že je super propagace?! A že se to hned vyprodá, že budeme všichni natěšení?! :DDDDD Si z nás někdo na týhle stránce dělá srandu ne? Tomu snad ani autor nevěří!

Anonymní řekl(a)...

Oživení Excaliburu jsem bral jako dobrou zprávu, než jsem přečetl blog. Nevím proč máte Martine zapotřebí opírat se do Score a Levelu, když ty časopisy oproti zkrachovalému Excaliburu vycházejí. Nemálo zasmál jsem se u některých komentářů, nejvíce asi od arogantních nesmyslů od Robotron 3. Přeju hodně štěstí, raději ale tvořte než kritizujte.

-ml- řekl(a)...

davesade: O změně názvu jsem uvažoval v dobách černobílých Excaliburů (konkrétně se to projevilo u titulní strany Excaliburu 5 (Elvíra). Ale mezitím získal název Excalibur velkou hodnotu. Síla značky, to je v marketingu to nejdůležitější. Všechno ostatní se dá vybudovat okamžitě, značka ne. Při znovuuvedení na trh už jen to, že se Excalibur bude jmenovat Excalibur, znamená jistých pár tisíc čtenářů navíc bez jakékoli investice (myslím tím hlavně bývalé čtenáře Excaliburu, kteří o novém Excliburu nebudou mít ani zdání a náhodně zahlédnou Excalibur na stánku). Příklad: Včera jsem šel Melantrichovou ulicí do sídla mé firmy v Parížské ulici v Praze a doslova přiběhla ke mně jedna roztomilá asiatka a ptala se lámanou angličtinou, kde je obchod H&M (nesl jsem si totiž nějaké to jídlo v tašce od H&M). Samozřejmě jsem ji navigoval do nejblížšího H&M obchodu a H&M si tím posléze zvýšila tržbu. Kdybych měl tašku "Aeolus", tak bych prošel nepovšimnut. Podobně funguje značka Excalibur na ty čtenáře, kterým se zapsal během těch 80 čísel do svých životů. Takže určitě žádná změna názvu! Ale "Na ostří meče" to by se dalo uvnitř použít a už konkrétně vím, kde, bude to v úplně nové rubrice, ke které jsem zatím neměl název - joj, už se na to těším!. Opravdu perfektní název!

Jinak peněz mám na Excalibur dostatek, ale nechce se mi jimi mrhat na něco, co vlastně většina čtenářů nechce. A proto opět děkuji za spoustu názorů a připomínek, které umožní Excaliburu ten správný start.

Excalibur měl opravdu nejlepší prodejní výsledky v dobách čtrnáctideníků v dobách JKL a to už bylo Score zavedeným časopisem. Cíle se klást musí, situace na trhu je pro Excalibur jako stvořená a proto jsem dal Excaliburu takto vysoký cíl. Jasně, spousta čtenářů kupuje a bude kupovat zavedené časopisy ze setrvačnosti (viz overwatch), a proto je potřeba proti síle značek Score a Level postavit také silnou značku: Excalibur!

-ml- řekl(a)...

anonymní: Opravdu jsem to nemyslel ve smyslu Excalibur proti Score nebo Levelu, ale pouze jsem se snažil odhadnou, jak by se mohl vyvíjet trh po vstupu Excaliburu. Pokud by nevycházelo např. Score a vycházel by např. Game Over, tak by to na věci vůbec nic neměnilo. Takže pokud jsem se nějak dotkl redaktorů nebo čtenářů Plevelu a Scope (nedalo mi to, právě mám otevřený Excalibur 49 na straně 2...), tak se jim tímto omlouvám. Excalibur sice v minulosti trochu navážel do své konkurence, ale v rámci fair-play ve stylu Amiga kontra PC.

Anonymní řekl(a)...

velice sebevedoma prohlaseni. Urco zkusim koupit (v lete konci predplatny levlu a na dalsi uz nemam prachy.. proto se mi idea casopisu bez DvD moc libi, kdyz uz neni minilevel ) a pokud to pujde cist, tak to rad budu kupovat dal (prosim vic takovych clanku jako sou Rybkovy a Vavrovy komentare!)

Jack_6428 řekl(a)...

-ml-:

Zdravím, tak znovu teda :) Nevím jestli jste/jsi četl co jsem psal o pár řádek víc, ale nějak se mi nedostalo odpovědi. Krom toho, že jsem Excalibur jako časák chválil a myslím, že herní scénu u nás oživil...taky jsem psal, že bych velmi rád přispíval psaním/překladem, pokud bude časopis vycházet, jednoduše tam pracoval :) Vím, není to lehká práce, ale říkáte, že nemáte redaktory, kteří by do toho šli. Mno, já bych do toho ale šel, protože si myslím, že to má cenu. Nikde tu nevidim nějaký kontakt (třeba mail), kam ohledně tohoto napsat, ale pokud byste mi napsal na email (hlava777@seznam.cz), tak se můžeme nějak domluvit, já vám poslat informace o sobě, zkůšenosti, atd. Tady do diskuze to není třeba tahat. Jen prozradím, že se ve hrách hodně vyznám a neustále sleduju kde se co šustne, protože mě PC baví a také, že už nějaké zkůšenosti mám z práce na netu poslední roky. Díky za reply, Jack.

Jack_6428 řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Drzim palce ale s podobnou vyzi prislo i DOUPE a skoncilo v propadlisti dejin.Ja si Excalibur koupim a uvidim

Anonymní řekl(a)...

ML:
Mno, to je právě ten problém. Idea značky Excalibur jako značky H&M mi přijde dneska pochybná. Excalibur skoro nikdo nezná a kdo jej zná, pamatuje si jej jako pubertální plátek s velice nešťastným koncem. V tomto smyslu je značka Excalibur spíše přítež. Nechceš přeci pokračovat v tom, co Excalibur potopilo, ale dělat nový moderní magazín o hrách pro dospělé hráče - a s tím se značka Excalibur nikomu zkrátka nespojí - je to asi jako jít do H&M s vizí hamburgerů - a ony tam jsou zase hadry...

Každopádně - "Na ostří meče" si vyhrazuji ;). I když tvůj nápad "Game Over - na ostří meče Excalibur" zní taky šťavnatě ;). Debaty o značce bych přeskočil. Nevím, kde bereš tolik optimismu o kvalitě posledních čísel Exkáče (psali tam převážně študáci, co si budeme namlouvat. KaT a pár dalších byli super, ale chtě nechtě skončili u konkurence, že?), ale smiřme se s tím, že podobné lidi dneska těžko pohledat. Takže nejzásadnější otázka vzniku a úspěchu je a bude v redakci. Koho máš vytipovaného?

Samozřejmě - pokud bys měl zájem - se mnou můžeš počítat ;).

Adam Homola řekl(a)...

To, že mám Level předplacený ze setrvačnosti neznamená, že si nový Excalibur nekoupím/nepředplatím - naopak. Stejně jako jsem si předplatil moc pěkný Next Level, který bohužel brzy skončil. Pokud bude Excalibur jiný, můžete se mnou počítat jako s předplatitelem. Pokud bude podobný, nakouknu a uvidíme.

Jinak je to hodně o lidech v redakci. Kdyby se příští měsíc vyměnila kompletní redakce Levelu, vč. většiny externistů, s předplatným okamžitě končím. Jde ale o to, že spousta lidí, kteří psali pro Level v roce 97, tam píší i dnes. Mě nejde ani tak o značku Level, ale o ty lidi, kteří jej dělají. Kdyby proběhla kompletní změna osazenstva Levelu (ať k lepšímu či horšímu), tak jej přestávám číst. Spoustu recenzí čtu taky podle autora, i když mě ta hra třeba vůbec nezajímá.

Takže najmout dobré lidi a ty udržet.

Unknown řekl(a)...

Věnujte se hrám pro Apple Mackintosh (Mac OS X Leopard 10.5) a Linux

Unknown řekl(a)...

chybí tu RSS či Atom!!

Anonymní řekl(a)...

Anonym: Nevim, cim jsou me prispevky arogantni, pisu jen ze svych zkusenosti a svuj nazor, na to ma snad pravo kazdy. Alespon se dokazi pod svym nazorem podepsat, i kdyby jen nickem...

Anonymní řekl(a)...

-ml-: Zdravim. Uplne a predevsim, diky za Excalibur! Je bezpochyby zajimave slyset, ze by se mel vratit na stanky a z toho, co jsem tu cetl, tak by mohl vyhovovat i mne, byvalemu ctenari Excaliburu. Priznam se, ze Score jsem naposledy koupil po nekolika letech asi pred pul rokem a rozhodne jsem si dobre nepocetl. Des a hruza, recenze o nicem, sterilni obsah, vyhozene prachy. A ani ta priloha za moc nestala. Obcas, kdyz se postesti a Plevel vyda dobrou hru, tak si ho koupim. Samozrejme pouze pro DVD prilohu. Uroven textu se mi na rozdil od Score zda lepsi, ale nejak se u nej nemuzu prinutit, abych se do nej zacetl, tak jako driv, kdy mi sice bylo min let, ale texty byly hodnotne uz jen kvuli tomu, ze je nepsal nejaky radoby pisalek. A tech r.p. (tm) je v obou hernich casopisech vic nez se da snest. Co se tyce noveho Excaliburu, ja bych v nem uvital rubriku o sitovych hrach, jako Enemy Territory - ruzne strategicke tipy a triky, a taky rubriku o tvorbe pocitacovych her! Myslim, ze ta by byla zajimava pro vsechny, at uz by to bylo pro nekoho, kdo by se rad stal tvurcem her, nebo bezneho ctenare, ktery tak uvidi primo do kuchyne. A ikdyz nemam na posledni cislo Excaliburu dobre vzpominky (pokud se nepletu tak tam byl nejaky sice pekny, ale neherni plakat), tak presto preji hodne stesti s novou inkarnaci casopisu.

Samo

Unknown řekl(a)...

a taky by se hodily původní čísla v PDF

Anonymní řekl(a)...

Jacku ty kterej znicil nejvetsi sit prodejen her u nas chces delat casak :-)

DJDD řekl(a)...

a co se poptat madbrahminy (treba jesteraka) aby prispivali do noveho Exe ? :)

SKACE řekl(a)...

Paráda :) Už se zase přestávám bát o budoucnost časopisu... Levela Score rozmeteme :)

Anonymní řekl(a)...

2 ERT: RSS tu je

Unknown řekl(a)...

RSS sem už našel,ale RSS komentářů ne.