pátek 16. května 2008

Excalibur jako iPhone

Stále se ptáte, co v Excaliburu bude. Jaké v něm budou rubriky, jaké články atp. Neptáte se na to, jestli bude čtivý, přehledný a čím bude přínosným svým čtenářům. A přitom je to to nejdůležitější. Proč, ptám se proč? Odpověď je jednoduchá. Je to jako s iPhone.

Když Apple poprvé představil svůj první iPhone, tak většina diskutujících na různých světových fórech psala o jeho technických parametrech. Jak velký má displej, kolik má paměti, jak velké má rozlišení atp. A mnoho lidí se psalo: "Co je na tom iPhone tak zázračného? Vždyť nemá klávesnici, satelitní navigaci, možnost rozšíření paměti, spoustu různých funkcí, nejdou do něj nahrávat programy atd. iPhone si nikdy nekoupím, nesahá mé Nokii ani po paty atd. atd." A vida, stačilo si vzít iPhone na chvíli do ruky, vyzkoušet jeho jednoduché a přehledné ovládání a rázem se z mnohých kritiků stali nadšení obdivovatelé. Jde totiž o celkový pocit, o jednoduchost, produktivitu, přístupnost funkcí - není to jen o technických parametrech. Technické parametry se dají snadno popsat, snadno porovnat, ale jednoduchost ovládání, přehlednost, přístupnost i pro netechnické uživatele, úspora času atp. se nedají snadno zaškatulkovat do tabulek, jsou težko uchopitelné.

A Excalibur? Počet stran, rozsah preview, počet recenzí, délka recenzí, kolik stran pro tu kterou platformu a já ještě nevím, co dalšího, tak o tom to není. Samozřejmě, jsou to důležité "parametry". Ale Excalibur bude mít ještě něco navíc. Něco, co zatím žádný jiný český herní časopis nemá. Dá se o tom dlouze psát a vést nekonečné diskuse, ale stále to zůstává neuchopitelné, dokud si čtenář Excalibur neprolistuje a nezačte se do prvního článku.

Stejně jako u iPhone (nebo u Dames) nemá smysl snažit se vysvětlovat, jaký že vlastně Excalibur bude, chce si ho pak vyzkoušet na vlastní kůži. Důležitým cílem Excalibur blogu je získat ty nejlepší autory, které získat lze. A právě "lovu autorů" budu věnovat celou rubriku. -ml-

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No tak dost reci! A sem s tim uz! :)

Anonymní řekl(a)...

Mno zrovna s tim iPhonem.. Zrovna ja ho vubec neobdivuju, protoze na praci je nepouzitelny - nema HW klavesnici, dotykovy displej je v terenu spise nedostatek.. Pro teenagery nebo pro lidi co chteji JEN multimedia dobry, ale jako stroj na praci na nic :).

Mozna by to chtelo uz fakt ten excalibur v ruce a ne jen na foru!!!

Anonymní řekl(a)...

Já chci taky vědět, co bude mít navíc Excalibur oproti konkurenci. U iPhonu byl multidotykový display oznámen skoro okamžitě!

Anonymní řekl(a)...

S tím příměrem k iPhonu bych byl opatrný, protože je to klasická love-hate věc. Jedni ho milují, druzí nenávidí.
Na druhou stranu rozumím, jak je to myšleno a přesně to nevyslovitelné "něco" hypotetický herní časopis potřebuje. Tak doufám, že se to podaří.

-ml- řekl(a)...

Ok, tak co byste chtěli vědět? -ml-

Anonymní řekl(a)...

For ml : Chtěl bych vědět, proč se tak snažíte dostat Excalibur tam, kde dříve byl a nenecháte věci tak jak jsou...nějaký důvod to musí mít, všechno má důvod...

-ml- řekl(a)...

Anonymní: To je tajné! :)

Anonymní řekl(a)...

For:ml Tak teď již tomu rozumím...snad nejde o to si něco dokázat...ale budiž.

Anonymní řekl(a)...

a ja si myslim, ze prirovnani k iPhonu je docela dobry... kdo od dycky pouziva windows a svuj "normalni mobil" a nikdy nezkusil nic jinyho nepochopi.... :)
ted jen, aby se "todle neco" dostalo do casopisu