sobota 17. května 2008

Bereme i zvířata

Vyšťourat autory. Ale kde? Kdepak asi jsou? Že nejsou? Dobří autoři samozřejmě existují a objevují se obvykle v netechnických časopisech. Herním časopisům se nějak vyhýbají. Excalibur je ale vyšťourá. V této chvíli už má vybraného prvního super autora. Dobrých autorů pro Excalibur běhá po světě tolik, že ještě bude problém si mezi nimi vybrat. Stačí jen vytvořit vzor a pak to půjde samo. Zatím jsou těmi vzory Score a Level. A samozřejmě všichni autoři se snaží svým modlám vyrovnat a napodobují a napodobují. Vždy je nejtěžší vyrobit první číslo a v případě "jiného" herního časopisu je to ještě 100x obtížnější. Ale zase je moc a moc lákavé vytvořit něco nového a lepšího. Něco, co tady většině chybí.

Jak jsem psal už dříve, autory (redaktory) Excaliburu se mohou stát všichni, kteří budou opravdu dobří. Mohou bydlet v Čechách, na Moravě či Slezsku nebo Slovensku, mohou být v Japonsku, v Los Angeles, v opatství Fontevraud, na jakémkoliv místě této planety. Mohou to být i mimozemšťané (také už jsme takové v Excaliburu měli). Bereme i zvířata. Žádná diskriminace. A špičkově píšící holky, děvčata či dámy mají v Excaliburu samozřejmě protekci (viz Dames).

A tak tedy autoři a autorky z celého světa: pokud nemáte vystudovanou žurnalistiku, kupte si alespoň pár dobrých neherních časopisů a pořádně si je prostudujte. Soustřeďte se na to, jak je článek napsaný. Jak se děj vyvíjí. Jak je úderný. Jak je akční. Jak je jednoduše psaný. Jak jsou v něm použité citace. Jak je psaný v přítomném čase. Určitě ještě objevíte spoustu důležitých vlastností dobrého článku. A pak zkuste napsat kus článku s herní tématikou. Pak si ho znovu přečtěte a odstraňte z něho vražedná souvětí a slova typu který, která, které, kteří, ale, ačkoli, že, což atp. a nechte svůj pokus přečíst někoho, kdo hry nehraje a v hrách se vůbec nevyzná (své rodiče, prarodiče, známé atd.). Pokud tohoto neherního čtenáře článek zaujme a bude se ptát, jak pokračuje, pošlete svůj výtvor (nebo výtvory) na excal@mbox.vol.cz. Ty nejzajímavější texty umístím do anonymní průběžné anketní soutěže autorů na tomto Excalibur blogu. A pokud se budou Vaše články libit i zdejším čtenářům, máte téměř jistě vyhráno! Vybraní autoři (redaktoři) zatím zůstanou utajeni, jména vybraných autorů si nechám jako překvápko do prvního čísla Excaliburu. -ml-

1 komentář:

Filip řekl(a)...

Tak to jsem velice zvědavý, zda tenhle náborový systém bude fungovat. Ale moc tomu nevěřím...