neděle 11. května 2008

Vítejte!

Zdravím všechny příznivce i odpůrce Excaliburu. Excalibur opět vstupuje na českou a slovenskou herní scénu! Zatím ve formě tohoto Excalibur blogu, cílem je papírový Excalibur.

A to ne ledajaký Excalibur, ale ten nejlepší, jaký jen může být. Ale co to znamená nejlepší? Nejprodávanější? Nejtlustší? Nejzábavnější? Nejlevnější? Nejvtipnější? Nej...??? A jaký by vlastně měl být? A pro koho by měl být určen? A co by v něm mělo být a co ne? A měl by vycházet s DVD nebo bez? A kolik by měl stát? Otázek je celá řada. A i když mám konkrétní představu, nemusí se shodovat s tím, co by chtěla většina z Vás. Proto také nejdříve přicházím s tímto Excalibur blogem. V něm se budu postupně věnovat všem důležitým parametrům nového Excaliburu a Vy budete mít možnost je měnit do podoby, která by Vám nejvíce vyhovovala.

Myslím, že to celé může být hodně zajímavé. Dnešní situace, kdy jsou na trhu dva časopisy s DVD s astronomickou cenou 199 Kč, je pro Excalibur velikou příležitostí. Excalibur nemá oproti Score a Levelu co ztratit a může využít situace na trhu k tomu, aby se vrátil zpět na pozici nejprodávanějšího časopisu počítačových her. S Vaší pomocí se to dá zvládnout. Když Vy teď zasejete semínka vašich přání, tak pak budete moci sklízet plody ve formě Excaliburu, který se bude číst jedním dechem a který vždy bude vítaným osvěžením. Tedy vzhůru do toho! Ptejte se, připomínkujte, odkazujte...

Martin Ludvík, vydavatel Excaliburu, alias -ml-

28 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Preju hodne stesti :) Myslim, ze na forme ani tak nezalezi, kdyz bude za prijatelny peniz. Cim by melo nove herni medium zaujmout oproti konkurenci je novy obsah a pristup ke clankum a hernim tematum. To by znamenalo hlavne najit schopne a talentovane lidi, ne mechanicke herni recenzenty, kterych je na ceske scene vetsina. Takovy casopis bych kupoval ja. Takze este jednou, zdar! Excalibur byl muj prvni casopis, nejlepsi, kultovni a proste fajn :)

tlamiczka řekl(a)...

At se ohledne formy casopisu rozhodnes jakkoli, budes to mit asi hodne tezke :-)

Ale kazdopadne je nesmysl snazit se jakkoli konkurovat Score + Levelu. Ty casopisy jsou prilis dobre a take zajete, aby mel nekdo novy proti nim sanci.

Takze jedina sance je nejak doplnit trh. IMHO

Anonymní řekl(a)...

Taky přeju hodně štěstí a nejen já ale spousta hráčů je touto zprávou víc než nadšena :)
Držím palce.

Adam Homola řekl(a)...

Jediná rozumná cesta je vytvoření jiné koncepce časopisu než má Level či Score. Dělat to stejné nemá cenu. A myslím, že by si to vystačilo i bez DVD.

Každopádně blog Excaliburu je super nápad.

Anonymní řekl(a)...

Myslim ze nejlepsi mozna cesta je nahradit zrusenej miniLevel. To je neco co na trhu chybi.. nemuselo by to nutne bejt v "mini" formatu samozrejme.. mam na mysli proste casopis, bez DvD s nizsi cenou.. tj. max do 100 korun.
Dal si take myslim ze by bylo nejlepsi venovat se co nejsirsimu mnozstvi hernich systemu- ale to by nemuselo byt v kazdem cisle.. ne vzdy vychazi dobre hry..
drzim palce, at to vyjde..

Anonymní řekl(a)...

Co takhle zamerit se vice na MMO? freeware? :-)

Rob řekl(a)...

Drzim palce, jenom par poznamek, jak to vidim ja:
- jak uz tu bylo receno, nema smysl snazit se konkurovat Score a Levelu, velkym webum typu TG, Hrej, Bonusweb apod., trh je presycenej a podle me je naprosto miziva sance, ze se na tomhle poli jeste da vubec prorazit
- takze nezbyva, nez zaujmout necim jinym, chce to uplne originalni koncepci casopisu, zabyvajici se hrama, ale z uplne jinych pohledu, protoze o tech standartnich si muzes precist kdekoliv jinde..
- a co je uplne nejdulezitejsi - chtelo by to nejaky opravdu zajimavy a talentovany osobnosti jako byli svyho casu treba Ice & Andrew..
- s vydanim casopisu bych pockal aspon tak pul roku, nez se tenhle blog dostane do sirsiho povedomi
- dema, programy atd. na dvd, jsou podle me naprosto zbytecny, protoze v dnesni dobe vysokorychlostniho internetu si je kazdej stahne sam behem par minut..
- abych to shrnul, chce to komplet novej pristup k hernimu casopisu jako takovymu, na hony vzdalenej tomu, co se muzeme precist ve Score nebo v Levelu.. jednoduse receno, ale mnohem hur se to asi bude delat...

Jen muj nazor.. Snad bude necim prospesnej.. Kazdopadne hodne stesti..

Anonymní řekl(a)...

Upřímě, nemáte šanci. V dnešní době už skoro ani nemá cenu kupovat si tištěný časopis (myslím tím o hrách). Já si ještě kupuji Score, ale to už jen tak ze zvyku... Občas mě některá recenze zaujme, ale rozhodně tam nenajdu nic, co bych nevěděl. DVD taky o ničem, kromě vlastních videí, jako je Score LIVE, LEVEL TV a podobně. Level je pro mě úplná ztráta penez, protože stejní autoři píší i na Hrej.cz. Váš časopis by musel být opravdu neuvěřitelně inovativní, aby byl důvod si ho koupit. I tak držím palce.

TumaPetr řekl(a)...

Myslim, že nejlepším řešenim by bylo vytvořit stránku s dotazníkem. Každý ať si tam pěkně zaškrtá svojí představu cenu, multiplatformovost, vzhled, poměr obrázků k písmenkům:) atd. atd.. Po pár měsících stáhnout...zprůměrovat...vytvořit...odeslat k tisku...rozeslat...a čekat ohlas lidu;)

Anonymní řekl(a)...

V současnosti je podle mne velmi obtížné v této sféře uspět. Nemá cenu se zkoušet vecpat mezi Level a Score a to ani s nižší cenou. Pokrytí PC platformy je v kombinaci s weby takřka více než 100%. Nižší cena s tím neudělá nic.
Naopak místo se pádem Next Levelu a následně OXM uvolnilo na poli multiplatforem, které tímto zůstávají tištěně prakticky nepokryty, což je s nárůstem konzolí v ČR (i přes naši ortodoxní "PCovitost") věc jen obtížně pochopitelná.
Proto je podle mne možné uvolněné místo v této sféře (PC, PS3, X360, Wii, PSP, NDS) zaujmout - pokud opět nezasáhnou zveličelá očekávání vydavatele jak bylo v případě NL.
Hodně štěstí

Dalighost řekl(a)...

Nechat mrtvym klid co zaslouzi, povidam.

Anonymní řekl(a)...

Odpocivej tedy dalighoste v pokoji :)

TumaPetr řekl(a)...

V době, kdy vycházejí dva staronové časopisy za 200Kč se zcela zbytečnou plackou, nemá cenu probírat smysl tohohle časopisu. Za sebe můžu říct, že bych rozhodně radši četl pěkně na papíře sepsaný ať už informace o HW novinkách nebo objektivní multiplatformní recenze o dost radši než civěnim na monitor(nemluvě o webech zatížených na jednu platformu, na jednu značku procesorů, grafickejch karet, recenzenta, který popisuje hru žánru co nesnese, recenzenta zatíženýho na jinou sérii ve stejném žánru atd.). To pak člověk proleze "půlku" netu než se dobere opravdovejch informací místo toho, abych si to pěkně přečetl sesumírovaný v profi časopise v pohodlí záchoda;)

Anonymní řekl(a)...

Pokud to rozjedete, budu držet palce - nebude to asi jednoduchý.
Myslím, že u nás chybí časopis pro konzolisty. Sám mám PC, PS2, NDS a PSP (až bude MGS4, tak snad i PS3). Na PC nehraju vůbec a tak Score nebo Level nekupuju. Pokud se zaměříte na konzole, jste už dopředu můj favorit. Cena okolo 100Kč by byla ideální, CD/DVD přílohu nedoporučuju, prodražuje a málokoho zaujme. P.S.: I přes rozmach internetu veřím, že papírový časopis má smysl (ideální čtení na WC :-).

Mysakbm řekl(a)...

Priznam se, ze casto koukam do minulych levelu na vtipne recenze, neortodoxni, kontroverzni clanky.
Muj vysneny casopis je takovy, aby byl vtipny. Nechci cist o hre - to je vsude na netu. Chci se u toho cteni bavit. Rad bych, aby clanky byly na intelektualni vysi. Ne nutne vsechny, treba andrewovy recenze byly skvele (napr. "intimni prekvapeni", "remdihovy budicek" - ze hry rune:) ), ale aspon nejake, nad cim by se ctenar mohl zamyslet, precist si to jeste jednou pro lepsi porozumeni.
Urcite cena by mela byt nizka. Nechci kupovat drahy casopis o nicem, jako je level. Urcite bez DVD. Novy Excalibur nema na DVD co nabidnout, zvlaste, kdyz uz ani level, ani score nevi, co poradne nabidnout. Zlevni to casopis.

Anonymní řekl(a)...

Cenově dostupný časopis do vlaku bych uvítal. Cena tak do 100,- a bez média, také bych ale i uvítal u některých vybraných her informaci, zda jde zprovoznit/spustit pod GNU/Linuxem přes wine, případně jaké .DLL knihovny je potřeba dodat (i když je to jen zbožné přání, neb PC hry jsou doménou světa Windows, a né každá firma je Id Software...), dále asi i konzolová část.

Anonymní řekl(a)...

Nejvetsi sanci prorazit ma casopis pokud bude mit minimalni cenu. Uplne bych vypustil DVD, protoze se da vse stahnout z Netu. Jinak co se tyce obsahu, bych to moc neprehanel s recenzemi na 5 stran. Vic mohou zaujmout nejake vtipne clanky pripadne zajimavosti

Anonymní řekl(a)...

Excalibur jsem sice v životě nečetl ani neviděl, ovšem chtěl by jsem mu pomoct,takže by jsem se snažil o co nejlepší poměr cena/kvalita (score atd. mě připadnou hrozně předražené, zvláště když večina věcí je tam placená recenze. A DVD u score? ty hry si raději koupím samotný astejně jsou tam jenom několik roků starý hry. A nebo jsou tam věci normálně stáhnutý z netu a daný na dvd. Takže co by jsem chtel já a myslím si že i hodně ostatních? Dobrou cenu (pokud možno pod 50kč) a kvalitní výrobcem neovlivněné recenze (případ GTA 4 kdy skore všechny weby daly 10/10 (jedna s mála vyjímek je TG)což su nezaslouží).

TumaPetr řekl(a)...

Poprosil bych autory, aby brali hodně s nadhledem tyhle komentátory s vysněnou cenou 50kč. To se prostě nedá finančně utáhnout, 100Kč je ideální cena.
PS: Tys hrál GTA IV, že můžeš to hodnocení posoudit? Určitě ne. Připadá mi to jako když všichni nadávali na Crysis jen proto, že si hold ta pěkná grafika vybrala daň na hw nárocích.

Anonymní řekl(a)...

Suhlasim s vacsinou ludi podomnou v tom ze netreba zbytocne konkurovat levelu a skore, skutocne by som povedal, ze na trhu je dost miesta pre casopis, ktory by nahradil mini level a next level - casopis multiplatformovy a bez DVD/CD s dobrou cenou (aj vdaka tomu ze tam nebude dvd, cd)...

Par poznamok:
- osobne by som aj bol ochotny zaplatit o nieco viac za casopis bez dvd, hlavne nech to nie je extrem ako pri Skore/Level (okolo 300-400 Sk pred nejakym casom)

- aj ked osobne som PC hrac ktory poskuluje po konzoliach, multiplatfromny casopis by bol asi najlepsi(jednoducho zabudnut na pc vs. ps3 vs. xbox... ide o hry)

- netreba to prehanat poctom a dlzkou recenzii, zamerat sa na dobre gamesy (recenzie 3/10 mozu byt vtipne, ale su aj dost zbytocne), zaroven aj hry ktore sice dostanu 6 alebo 7, ale su skutocne v niecom dobre (napr pribeh)... cize hry, pri ktorych treba prekusnut nejake problemy, ale potom su aj celkom dobre a mozno je v nich nieco co v tych "spickovych" hrach nie je

- este raz, casopis by mal byt urcite bez DVD.... zbytocne predrazuje casopis a pritom ma cielova skupina urcite pristup k internetu (doma, v praci, prinajhorsom u kamarata) a tento trend bude urcite len rast

- chce to nieco naviac (oproti levelu a skore)... napriklad seriu odbornych clankov (a hlavne nie povrchnych ake uz boli v Score/Leveli) o vyvoji hier (napr v spolupraci s ceskoslovenskymi developermi)(3d asety, animacie, zvuk, hudba, design, story..), mozno nejake (scifi:) poviedky by boli uz moc na herny casak ale ja by som to bral...

- napriklad rubrika o uz starych hrach, ale co stoja za to si zahrat (+ pripadne navody ako ich rozchodit na xp, vistach, texture paky atd)... tu by som to riesil vzdy aspon dvoma hrami, jedna uplne stara (casy 286 a pod) a potom napriklad nieco z obdobia PII....

- mod scena, nie az take popularne ale zaujimave hry, freeware... jednoducho riesit aj alternavnu scenu :)

Kazdopadne velmi drzim palce a dufam ze to vyjde.

Anonymní řekl(a)...

Excalibur ma urcitou sanci jen pokud bude mit redaktory kvalit Andrew, Ice a silneho vydvatele, coz je dost nerealne.


Tady je nekolik duvodu proc podle me nemuze Excalibur uspet:

- kdo si chtel dnes kupovat tisteny casopis, tak ma jiz predplace Score, Level

- casopisy, weby o pc hrach ctou nejvice lide do 20 let a tem znacka Exalibur nic nerika

- reklama se presunula na weby, protoze i kdyz si nekdo bude kupovat casopis porad se aspon jednou za 14 dnu koukne na web jako TG, Bonusweb atd. takze se herni casopisy stavaji pro inzerenty mene vyznamne

- prodej bez dvd za nizsi cenu: asi to taky nepujde. casopis doupe to zkousel a neuspel

-ml- řekl(a)...

50 Kč se dá finančně utáhnout za předpokladu, že se podaří zajistit dostatečný počet inzerce a výdaje se sníží rozumným počtem stran. Nižší cena (+ vysoká kvalita obsahu) také obvykle znamená vyšší počet prodaných kusů (viz mé zkušenosti s vydáváním Excaliburu) a tím pádem i vyšší příjem z prodeje. V každém případě ale musí platit: Excalibur = více zajímavého herního čtení, než v Levelu nebo Score.

Anonymní řekl(a)...

Pokud jde o mně, já bych si za kvalitní časopis klidně připlatil v podobě 100kč...Pokud mě paměť nešálí tak hraji již od roku 98 a to je již deset let...z toho důvodu mě nebaví číst recenze, natož hrát hry typu Rainbow six a spoustu zavedených serii...Můj zájem o hry se čím dál více začal zabývat tématickými články a tak podobně, Vezmem-li v potaz že Score a Level již také není co bývalo, nelze než vám popřát spoustu zdaru u opravdu objektivních a blbě netlachajících redaktorů pubescentním humorem...

Anonymní řekl(a)...

Excalibur se vrací? zajímavý nápad.
Osobně bych viděl cestu jako mnozí jiní v tom, nedoplňovat to, co tu už máme něčím podobným.
Nový časopis by měl být multiplatformní, to rozhodně.
Měl by být herní, ale myslím, že ne profi či nerd herní jako Score a Level. Možná by se měl zaěřit na nehráče a širší veřejnost, propagovat hry, psát o nich nejen jako o subjektu recenzí, ale jako o fenoménu. Možná by nebyly od věci tématické články a úvahy nad hrami jako médiem, jejich aspekty apod. Tahle koncepce by asi byla obtížná na zvládnutí (její prvky ne) a třeba reklama by měla směřovat do mainstreamu, ne herního ghetta. Ale kdyby to vyšlo, třeba ve spolupráci s GamePage nebo jiným televizním pořadem o hrách... Možná by to byla cesta.

Anonymní řekl(a)...

Ja drzim palce a doufam, ze ti to vyjde. Nejsem si jisty jestli tento napad bude uspesny v bitve mezi skomirajicimi velikany jako LEVEL a SCORE, kazdopadne Excalibur se svoji bohatou historii by si to urcite zaslouzil. Pokud ti to vyjde budu jako jeden z tech co si "te" budou kupovat kazdy mesic jako tenkrat za mlada :)
Oliveti

Anonymní řekl(a)...

Hlavně by nebylo špatný ukecat nějaký lidi, který umějí psát zábavně a zároveň i čtivě i pro starší než -náct. Chápu, že asi nevznikne hvězdná sestava např. ze starýho Score, ale určitě by se někdo schopný našel. Score mě hlavně už dávno přestalo bavit číst(Level jsem zkusil párkrát a byl to vždy děs-běs), tak od té doby co skončil andrew - mamoulian a spol. Ale doma na hajzlíku si ve truhle stále hýčkám čísla scorat 20 - 40, a pár čísel když se andrew na chvíli vrátil a to mě baví porád číst(občas samozřejmě) , i když ty hry jsou stoletý a články absolutně neaktuální. PS: prostě najměte aspoň Rybku A JE TO DOMA.
:-)))
Vláďa Vladař.

Anonymní řekl(a)...

Patřim mezi lidi, který Excalibur snad nikdy nedrželi v ruce (jojo, já vim, hrozně moc se za to stydim), ale Andreje nebo Eislera si pamatuju z občasných "náskoků" v Levelu a musim říct, že mě bavili.

Fandim každýmu novýmu projektu, kterej ví, co od sebe chce. Navíc protiváha (půjde-li to tak třebas časem nazvat) Levelu / Score může být docela zajímavá.

Co by se líbilo mně?
Časák za kilo, žádnej problém. Příloha bejt nemusí (ale sem-tam brokolici z recese bych rozhodně uvítal). Když už dospěláčtější články, tak nevyjímat kulturu (kam spadají názory, hry, hudba, filmy a literatura). Pochopitelně, jak už bylo xkrát zmíněno: "v lehké, vtipné, inteligentní a tak dále" formě. Navíc bych rád viděl komixy, páč je mám tak nějak neodlučně spojené právě s herním časopisem. Jo, a coby samozřejmost bych viděl rozšíření recenzentské rubriky o nezávislou scénu (indiáni se nám totiž za ta léta dost pochlapili a mnohá indie-jména by byla hřích dneska přehlížet).

Jináč držim palce, to dá rozum! A v duchu se modlim za všecky pařany.. aby byl odběr, aby byl zájem. Dyť co může bejt zajímavější, než se dívat na věci (tedy hry) jinýma očima a jinak si o nich číst?

sir moris řekl(a)...

Gratuluju, že se povedlo dotáhnou Excalibur a ž do takovéto fáze :-)
K obsahu časopisu. Napsal bych taky, že má být neotřelý a inovativní, ale to asi -ml- při tvorbě časopisu nepomůže, že :-) ? Určitě nejde vypustit celou formu, jak dělají časopis jiné časopisy. Cesta se ukazuje vážně jediná a to opravdový, multiplatformový časopis. No jo, ono se to řekne, ale hůř dělá, protože když pro všechny, tak to nejde 70% PC a zbytek konzole, to by to dlouho nefungovalo. Osobně si myslím, že averze PC vs konzole a jiné konzole, už není tak silná a že když budou koexistovat v jednom časopise vyváženě, tak to bude fungovat. Ale ne za předpokladu, kdy bude sekce PC a sekce konzole, to je přesně to co tyto dva světy odděluje a pak si najde člověk tu svou sekci a o tu další nejeví zájem, mělo by se to celé prolínat. Nehledě k tomu, že dnes přibývá více lidí, co má doma Pc i konzole a tak by takový časopis určitě uvítali. Jestli se totiž nepletu, tak tento model fungoval v Excaliburu už dříve, recenze na PC hry i na Amigu, a že jsme se fakt neměli rádi. To víte, skvělá Amiga
, budiž jí země lehká :-D