středa 28. května 2008

Špióni, občasní gentlemani a dennodenní děvky

"Každý, kdo vstoupí do služeb mocné zpravodajské organizace, musí vědět, že se jeho nitro dříve nebo později rozpoltí: ten člověk se stane občasným gentlemanem a dennodenní děvkou." Norman Mailer, americký spisovatel.

"Nenávidím novináře. Přicházejí do vojenského tábora a sbírají zde klevety, které pak ve svém tisku vydávají za fakta. Považuji je za špióny, což je vlastně pravda, protože špiony jsou." Generál William Tecumseh Sherman, unionistický velitel v americké občanské válce, 19. století.

A tak jsem se rozhodl obsadit redakci Excaliburu profesionálními novináři - špióny, občasnými gentlemany a dennodenními děvkami. Jedině ti zaručí ten správný výsledek. Excalibur tak bude prvním herním časopisem s tímto složením redakce. Prioritou pro výběr redaktorů bude schopnost dosáhnout profesionálních výsledků. Redakce zajistí kvalitní obsah, vydavatel pak to ostatní. Redakce bude tvořit většinu obsahu Excaliburu, místo však zůstane i pro externí autory. Takže klidně pište, posílejte své ukázky dál, šance stále existuje. Výběr autorů ale bude provádět nová redakce, ne já. A nová redakce, to bude pěkně tvrdá a nesmlouvavá sebranka!

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pane Ludviku, me prijde i tenhle clanek opet o nicem. Tady nejde o to CO chcete, ale JAK to chcete provest - to me a nejspi i valnou vetsinu ctenaru tohoto blogu zajima. Take dost dobre nerozumim tomu, ze redakce Excaliburu bude jako jedina slozena z profesionalnich novinaru. Jak se pozna takovy profesionalni novinar? Ten, co ma vystudovanou zurnalistiku, skvele ovlada stavbu clanku, pise napadite, ma velkou slovni zasobu,... Nebo ten, ktery umi to same, ma napriklad VSE, ale rozumi hram, ma k nim kladny vztah atd.? Opravdu, opravdu vasi vizi prestavam rozumet a obavam se, ze vy sam na tom nejspis nejste jinak... Anonym

Anonymní řekl(a)...

Ano, souhlasím tady s kolegou. Ten článek je o ničem, stejně jako třeba ukázka z filmu Dames. A pak - dosud jsme se nedozvěděli nic o tom, kdo jsou ti panem Ludvíkem vybraní redaktoři. Alespoň jednoho by mohl jmenovat, ať si uděláme nějakou představu. Nebo je to tajné? Když vám někdo přislíbí účast, tak se přece nemá za co stydět.

Anonymní řekl(a)...

Zpocatku jsem si myslel ze modla se vraci na vysluni. Ale pomalu zacinam ztracet veskere iluze prave onym zmatecnym sebevychvalovanim a bozskosti. Co ja vim, treba jde jen o chytry zamer. Kazdopadne zjevne az "detinske" nadseni pana -ml- mi dava pocit, ze minimalne par cisel vyjde a pak se uvidi jak to dopadne.

Anonymní řekl(a)...

Gentleman - mn.č. gentlemani. Snad bude mít Excalibur alespoň kvalitní korekturu, když o redakci zatím nevíme zhola nic. IMHO: celé pojetí nového tišteného média se podle mě pomalu ale jistě přesouvá do říše abstrakce - do představ, jež budou realizovány maximálně v něčí hlavě. Zkrátka, chtělo by to něco hmatatelného, aby potenciální čtenář mohl uvěřit.

jv řekl(a)...

Jména, chtělo by to už nějaký konkrétní jména...

Anonymní řekl(a)...

Jak již psali předemnou, začíná se zde projevovat jakási nazvěmě to povrchnost do nebes volající, posledních pár článků je napsáno jen aby bylo a mé nadšené očekávání se s každým dalším článkem mění velmi rychle v nezájem zapříčiněný prázdnými plky.

Ne ne ne, špatná propaganda opravdu v určitých (tomhle) případech škodí.

Anonymní řekl(a)...

taky celý tenhle blog může být jen opožděný aprílový žertík pana Ludvíka. ať ukáže činy a alespoň představí některé redaktory, prázdných a nicneříkajících vět jsme si už přečetli mnoho.

-ml- řekl(a)...

Milí hlavně různí anonymní. Chápu vaši nedočkavost, ale Excalibur nebude souhrnem náhodných článků a pseudorecenzí, novinek, preview atd. Vytvořit kvalitní časopis není otázka dnů ani týdnů. Prosím, vydržte. Tento blog není ani reklamou na Excalibur, reklamní kampaň je ještě daleko. Cíl blogu je uveden zcela nahoře na banneru blogu.

Otázka výběru redaktorů je pro časopis zcela zásadní. Redaktoři jsou ti, kteří vytváří zcela KONKRÉTNÍ obsahovou podobu časopisu.

Jaké bude hlavním kriterium výběru redaktora, je psáno v tomto článku. Jestli má někdo vystudovanou žurnalistiku nebo VŠE nebo průmyslovku přeci neovlivňuje jeho vztah k hrám. Chtěli byste znát jména redaktorů. Včera večer jsem se rozhodl jít směrem profesionálních redaktorů a dnes byste chtěli znát jména? Nejsme zde v seriálu 24 hodin! Budu rád, když se podaří získat alespoň dva kvalitní redaktory do konce června. Navíc jsou obvykle kvalitní redaktoři někde zaměstnání a nemusí je uvolnit ihned, existují určité výpovědní doby a zodpovědnost dokončit rozdělanou práci. Samozřejmě jména redaktorů prozrazovat předem nebudu. Rovněž tak nebudu dopředu uvádět ani jména autorů, i kdyby mezi nimi byl třeba Andrew. Ovšem na příkladu se jmény redaktorů je vidět, že vás hoooodně moc zajímají bulvární informace. Prosím tedy, vydržte. Za upozornění na chybu v titulku děkuji.

Jsem vydavatel, nikoli šéfredaktor. Ze své pozice jsem toho prozradil více, než dost. Těžko mohu uvádět něco více hmatatelného. Znáte snad nějakého jiného vydavatele, který by v takovém předstihu prozrazoval svoji novou strategii, upozorňoval na nedostatky konkurence a byl tolik otevřený názorům svých možných budoucích čtenářů? Uvedl jsem spoustu střípků, v tomto článku doslova obrovský střep - z toho si můžete poskládat minimálně obrysy nového Excaliburu.

Ještě jednou doporučuji zajímavý článek "Jak se dělá časopis?", je v něm dobře popsaná organizace a celý výrobní proces výroby časopisu.

http://www.sweb.cz/echo_blbiny/casopis.html

jv řekl(a)...

Tak ja chapu ze kvalitni lidi nesezenes nekde pres noc, ale proste kdyz si ctu uz nekolikaty vobecny uvahy vo tom, jaky by takovy redaktori meli nebo nemeli bejt, tak proste touzim po jasny, konkretni a vse-roszekavajici informaci. Par jmen redaktoru rekne vic nez tisic clanku :)

Anonymní řekl(a)...

Vážení... Pan Ludvík je buď naivní snílek, nebo velký tlučhuba....

Předpokládám, že z níže citovaného textu z úvodního článku máte na mysli někoho konkrétního. "Výběr autorů ale bude provádět nová redakce, ne já. A nová redakce, to bude pěkně tvrdá a nesmlouvavá sebranka!"

Pokud tedy ještě nevíte, kdo by to mohl být v redakci, jak si můžete být tak jist, že budou tvrdí a nesmlouvaví ???

Zase se potvrzuje to, že nemáte absolutně šajn o tom, jak ten časopis bude vypadat a jen si tu fantazírujete a blbnete lidi...

Pokud to máte všechno tak skvěle vymyšleno, napište termín vydání nového Excaliburu, budu první z těch kdo si jej zakoupí....

Pokud tady rozpoutáváte diskuse, jen aby jste měl na co odpovídat, pak si dál rozšiřujte blog bláboly a časopis nechte tam kde je, výde Vás to levněji...

-ml- řekl(a)...

Fern: Je to přeci tak prosté... Redakce musí být tvrdá a nesmlouvavá, ať ji bude tvořit kdokoli. To je totiž jeden ze znaků profesionality. Nelze připustit, že by se do Excaliburu dostal jediný nekvalitní článek. Vy asi potřebujete všechno vysvětlit hezky pomalu a detailně. A i pro takové čtenáře (kterých je hodně, nejste sám) bude Excalibur.

Anonymní řekl(a)...

*ml: Přiznám se Vám, že dnes už mi opravdu nic vysvětlovat nemusíte... Máte pravdu ve všem co jste napsal, protože to vše píšete jako horoskop, který je vždy navržen tak, aby nebyl konkrétní a aby si každý k sobě přirovnal co se mu zrovna hodí... Vím že jsem Vám nyní nahrál na smeč a že se tu možná objeví nový článek "excalibur jako horoskop, který sedne každému", nebo něco podobného, ale vězte, že z důvodu o kterém jsem psal výše, mnoho lidí horoskopy nečte, popřípadě si je přečte aby to na jejich tváři vyloudilo posměšnou grimasu...

Jinak při pročítání Vašich článků jsem si všiml jak se snažíte blog nádherně optimalizovat pro vyhledávače různými, profláknutými, klíčovými slovy... to jen mimo téma (narážka, na to že blog není součást reklamní kampaně) ...

Myslím, že silných slov zde bylo použito mnoho a chtělo by to také přejít k činům, než se vytratí ten zbytek fanoušků Excaliburu...

Anonymní řekl(a)...

-ml-: pane Ludvíku, upřímně nerozumím tomu, proč jste rázem přešel na agresivní tón. pokud chcete odlákat ty čtenáře, které tento blog zajímá, tak v tom směle pokračujte dál. dá se oponovat i slušně. to je gesto velkého muže, umět vzít kritiku s nadhledem a adekvátně na ni reagovat.

že jsou potencionální čtenáři Excaliburu zvědaví, kdo bude tvořit časopis, tak to je snad normální. na tom přece nejvíce záleží - jaké budou vycházet články a kdo je bude psát. vše ostatní je podružné.

-ml- řekl(a)...

anonymní: Možná se už podvědomě cvičím být tvrdý a nesmlouvavý vůči svým budoucím redaktorům :-) Nejsem takový nelida, jak by se mohlo zdát. Zítra tedy nabídnu celou plejádu jmen redaktorů a autorů!

Anonymní řekl(a)...

Fern je ctenarem Leveliku, nemylim-li se? Takhle se detinsky rozcilit nad uplnymi blbostmi vycucanymi z prstu, to koukam. Doufam, ze pro takove novy Excalibur nebude. Gerbo

Fern řekl(a)...

Nejsem čtenářem levelu ani score, jak jsem již v některém z příspěků psal... Sorry.. Rád bych se stal čtenářem Excaliburu, ale bohužel myslím si, že přes všechny možné průzkumy, které pan Ludvík provádí, se nikdy nedočkám :-)

Myslím si že na to jde strašně vědecky a z celého projektu vznikne naprostý paskvil, který nebu de k ničemu... Co na tom, že čtenáři chtějí recezne, co na tom, že čtenáři chtějí rozhovory a podobné věci, na které jsou zvyklí, které jim vyhovují a které jsou již otestovány... Pan Ludvík (jeho šéfredaktoři a redaktoři a přispěvovatelé) vymyslí nový typ žurnalistiky, spisovatelství a novinařiny, na které zatím nikdo nepřišel..... Ale to už tu nebudeme :-D

Fern řekl(a)...

Fern = ferneticek ... omlouvam se, ale jak to tak vypada pan Ludvik se boji anonymnich prispevovatelů :-)

-ml- řekl(a)...

ferneticek: Anonymy jsem vypnul, protoze se nedalo adresne odpovidat. Excalibur ve starém provedení stoprocentne delat nebudu. Nemelo to uspech pred deseti lety, nemelo by to uspech dnes. Doba je navic jina, vyvoj jde dopredu, vytvorila se nova generace hracu. Soucasnym paranskym hernim casopisum naklad stale klesa. Proto bude Excalibur jiny, aby v hodnoceni ctenaru mohl dostat tyto znamky: grafika 1, hudba 0, nápad 1, zábava 1, celkove hodnoceni 92 % a více (odznak Excaliburu).

Fern řekl(a)...

:-D :-D :-D . .. pardon... velký smích :-) . . uz jsem raději bez komentářů... Představa je to hezká, ale...