středa 14. května 2008

Redakce a autoři

Redakce musí být přizpůsobena formě a obsahu. Tudíž nebude klasicky organizovaná. Nebudou žádné redakční prostory, kterým by vládl šéfredaktor pod dohledem nesmlouvavého vydavatele a kam by si autoři chodili pro DVD na jednodenní rychlozrecenzování. V dobách černobílých Excaliburů také žádná redakce nebyla. Redaktoři (nebo také autoři, záleží na tom, jak je nazveme) vymýšleli, hráli a psali doma. V těch dobách nebyl použitelný internet a přes to byl Excalibur na tehdejší dobu "dost dobrý". Dnes jsou komunikační možnosti na úplně jiné úrovni, takže není problém, aby autoři Excaliburu byli rozeseti po celém světě (ano, chtěl bych využít i zahraničních autorů) a koodinovali se navzájem např. redakčním blogem. Pouze je potřeba, aby to celé někdo (šéfredaktor) koordinoval a zodpovídal za obsah, termíny "uzávěrky" a komunikaci s grafickým studiem, které pak "zaláme" časopis do finální grafické podoby.

Kvalitní autoři. Nepřekonatelná překážka? Je těžké psát pro obyčejné lidi? Jak pro koho. Jsou lidé, kterým vůbec nedělá žádný problém psát srozumitelně a čtivě a jsou lidé, kteří to nedokáží. Pařani obvykle patří k té druhé skupině a také jsou obvykle šéfredaktory vybíráni do postů autorů bez ohledu na svůj handicap. Ale věřím, že se na tom širém světě potuluje dostatek kvalitních autorů a že rozšířením místa bydliště autorů z miniregionu zvaného Praha na celý svět se výrazně zvyšuje šance získat opravdu hodně dobré autory. Navíc zahraniční autor (nebo reportér) to vidí "jinýma očima" a často se může dostat k informacím, které pro bězného smrtelníka nejsou dostupné, i kdyby se třeba ulítal. A také nesmím zapomenout zmínit autorky! Co by se bez nich Excalibur počal? V Excaliburu jsme už autorky měli a jak ho dokázaly oživit! Takže určitě, aspoň 10 jich bude třeba! A jak to vidíte Vy?

Náboru a exhibici nových autorů budu věnovat celou rubriku v tomto Excalibur blogu. Autoři, vydržte, již brzy budete mít příležitost se předvést!

aktualizováno 15. 5. 2008 -ml-

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Je to urcite zajimavy napad, ale nejsem si jisty na kolik je realny. Prece jenom koordinovat takovy kolosjako je TISTENY casopis pres internet bude asi trochu problematicke. Ale na druhou stranu smekam klobouk za tvoje zapaleni pro vec a originalni napad.

PS: zacinam si v tom libovat (v tomto Ex-marasu :), doufam ze ti to vsechno vyjde jak planujes...

Oliveti

Anonymní řekl(a)...

podla mňa to nemá šancu na úspech...celé je to nereálne..internet úplne postačí na informácie a nemusím kupovať žiadny časopis..veď o všetkom si prečítam skôr než je v časopisoch.

-ml- řekl(a)...

A proto budou v Excaliburu informace, které na netu nejsou.

Anonymní řekl(a)...

no a aké napríklad? odkiaľ budeš čerpať informácie? každopádne som zvedavá ako to všetko dopadne :) ale pripadá mi to trochu prehypované...