pátek 16. května 2008

Náklady klesají

Ač nerad, dávám za pravdu Davidu Sillmenovi z Bonuswebu, který v článku Soumrak herních časopisů mj. psal o klesajícím nákladu Levelu a Score. Dnes jsem se díval na nejnovější březnové výsledky prodejnosti podle ABC a čísla Levelu jsou alarmující: po odečtení 3.062 předplatitelů se v celé ČR a SR prodalo celkově pouze 11.522 Levelů! Náklad Levelu byl přitom po odečtení předplatitelů 27.000 výtisků, což dává v kombinaci s výsledky prodeje nebezpečně vysokou remitendu 57 %. Podobně špatné prodejní výsledky měl poslední NextLevel, který Burda Com. stopla. Je pravděpodobné, že prodeje Levelu po zastavení "konkurenčního" NextLevelu se zase o pár procent zvýší. Ovšem blíží se vydání nového Excaliburu...

Zajímavý článek o klesajících nákladech herních časopisů vyšel v dnešních Lidovkách. Pavel Filipovič (ředitel společnosti Burda Communications, která vydává časopis Level) v článku předpovídá, že časopisům bude postupně klesat náklad po dalších pět let. Pak podle něj má šanci na českém trhu přežít jenom jeden. „Bude to nosič názorů, autorita. A je nezbytně nutné, aby byl na papíře.“ No a já k tomu dodávám: "Bude to dříve a bude to Excalibur!" -ml-

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Prepis z diskuse kulturykriplu.cz na tema jaky bych chtel Excalibur.

Ale priznam se, pro me by byl uz duvod ke koupi noveho Excaliburu clanek od Andreje. Ja si nemuzu pomoct, diky jeho recenzim jsem se do her zapalil, a doutnam tak skoro do dneska. I kdyby treba jen jeden clanek obcas, treba ob cislo, ale strasne se primlouvam za nejakej zatah na Adreje, pouzit vsechny donucovaci, presvedcovaci a vyderacsky prostredky a hlave na ego hrajici argumenty! Proc se ma novyho Excaliburu ucastnit! Sice se rika, nevstoupis dvakrat do stejne reky, ale verim tomu, ze Andrej by byl i dneska klasa, kdyby zase zacal psat...

-

A -ml-, tak me napada takova vec. Kterou jsi ani sam nezminoval. Netyka se obsahu, ani formy casopisu, ale pristupu. Mozna to vypada jako malickost, ale podle me je to dost podstatna vec. Stary Excalibury byly psany z nadseni, to nema jiste cenu ani dnes zpochybnovat. Ale co bylo skutecnym duvodem, ze na stary Excalibur lide v dobrem vzpominaji az dodnes? Podle me to byla nalada okolo casopisu, nalada, ktera z toho cisela. Hlavne vztricnost redakce a autoru ke ctenarum. Kdyz jsem kdysi procital Excace, jako malej kluk jsem se proste citil jako jeden z ty komunity a citil jsem, ze redaktori proste maji ctenare radi a radi jim o hrach pisi. Vypada to pateticky, ale kdyz dneska ctu Score, a Level, je to vsechno takovy studeny jako cumak cokla. Clovek nema proste k tomu ten vztah, a prome by bylo velky zadostiucineni, jako ctenare, kdyby se tam ten pocit zase dostal. Ale to je na vyberu autoru. Samozrejme co si o sobe myslim, ze do toho takhle kecam, ale ja bych pri vyberu i proste bral ohled na nadseni autora, to jak ho to bavi, a to je si myslim i ze samotnyho textu poznat.

-

Jeste poupravit :) Si rikam, ze bych takhle Score a Level krivdil. Nadseni tam i obcas je ale je to takovy samo pro sebe, tady jsme my a tady jste vy, ctenari. Excalibur byl pro me kdysi proste parta lidi, kteri sice nezanli oni me, ale jako bych ja je znal od narozeni. Proste kdyz uz neco pisu, tak pro ctenare, od toho tu prece jsem :) To mi v dnesnich casopisech chybi.

Anonymní řekl(a)...

Můj anonymní tip kdo se udrží nadále v byznysu a kdo půjde z kola ven je následující...černý Petr vyšel na Score...Nevím proč...žádný výtisk jsem dlouho ani nedržel v rukou, ale myslím že jim tak trochu docházejí finance. Stačí se podívat na přiložené plné hry, kde se snaží kvantitou dohnat kvalitu. O nynějším složení redakce také nic nevím, faktem je, že ve Score se vystřídala většina "písálků" co píše do teď, třeba i u konkurence či někde jinde. Co se týká mě, pokud Excalibur dokáže předvést své kvality, tak jak slibuje alespoň ze sedmdesáti procent, nemám důvod si ho nekupovat, ale třeba Level DVD se mě taky hodí, kde vidím ve videorecenzích hru pěkně v pohybu z čehož si dokážu udělat obrázek velmi rychle (to víte, my starší pařani)Na druhou stranu se mě moc nelíbí ty pasáže, kde si redaktoři honí ego (Dobrovský alias velký machírek, Grygar co může být rád že neskončil u lopaty, protože chtě nechtě se připletl někam, kam ho vytáhl výše zmiňovaný redaktor...). V Levelu se mi také líbí tématické články od Daniela Vávry a Michala Rybky k čemuž se dostávám k tomu hlavnímu a tím jest, že doopravdy nechci číst nějaká docela nezajímavá preview o hře, která v příštím čísle vyfásne hodnocení v recenzi...Novinky pročítám jenom nadpisy...na co budu číst novinku o rainbow six a o čem to bude, když mě to je jasné už z nadpisu.Mé srdce zaplesalo štěstím, když pan "ml" avizoval, že v Excaliburu preview nebudou a místo toho slíbil doopravdové články o hrách. To je to o čem chci číst...vše okolo herního byznysu...spekulace...úvahy...cobykdyby...budoucnost hraní...trošinku toho hardwaru atd...vypsat to vše nelze. Dle mého nezávislého názoru se Excalibur chytí, pakliže tedy začne vycházet a my "čtenáři" dostaneme konečně seriózní čtení o hrách, protože současné exhibice herních časopisů na tuzemském trhu se nám již začíná pomalu a jistě zajídat...
p.s. na závěr musím dodat že i v Levelu je pár dobrých lidí. Nevím jak ve Score, ale to si již musí čtenáři Score rozhodnout sami, protože já Score nečtu...to abych snad někomu neublížil.

Rob řekl(a)...

"Dobrovský alias velký machírek, Grygar co může být rád že neskončil u lopaty, protože chtě nechtě se připletl někam, kam ho vytáhl výše zmiňovaný redaktor..."

Pane bože a i kdyby, tak co má bejt? Nevim, proč by mě mělo zajímat, jak se tam dostal, dokud jsou jeho články zajímavý a čtivý (což se o drtivý většině ostatních herních novinářů říct nemůžu). L.Grygar je jeden z posledních autorů na "profesionální" herní scéně, jehož články si rád přečtu a nechcípnu u nich nudou.

Anonymní řekl(a)...

Za tim je vysoka cena. Vystoupali do megalomanskych vysin, je to bohuzel tak. Kdysi stal herni casopis 30,- maximalne a to pak nebyl problem jit a koupit si ho v trafice. Ted stoji 200,- a co z toho?

Anonymní řekl(a)...

tak kdy ta sláva vyjde? :-)
ještě pořád sníte?