neděle 11. května 2008

Z historie Excaliburu

Je možné, že někdo nezná Excalibur? I takoví podivní lidé se najdou! A tak neuškodí trochu se podívat do historie, jak to vlastně s tím Excaliburem bylo.

Černobílé začátky Excaliburu v letech 1990 - 92 (čísla 0 až 10, L.L.G., Andrew) podrobně popisuje Bludr zde, pak následovalo období prvních barevných "pařanských" Excaliburů (čísla 11 - 20, Andrew + ICE), po odchodu celé redakce do nově vzniknuvšího Score Napoleonské období (čísla 21 - 28, Napoleon + Dundy), pak období čtrnáctidenníků a prvního profesionálního redaktora Excaliburu (29 - 44, skvělý & T. Mrkvička, Lewis, Shadow, Genagen...), poté následovalo dokonce období týdeníků (!!!), vydávaných ve zběsilém týdenním non-stop režimu (45 - 49, Kočí, Bínek, Twrdý), aby pak následovalo uklidnění v podobě rekordně tlustých (a výrobně drahých) Excaliburů 50 a 51. Celkem zatím vyšlo 80 čísel, takže následující Excalibur bude mít pořadové číslo 81.

Když se na to celé podívám s odstupem, tak podle mého hodnocení nejlepším obdobím Excaliburu bylo období čtrnáctideníků (skvělý JKL): Excalibur měl nejvyšší náklad ve své historii, byl vtipný, aktuální, redakce postupně přibírala nové kvalitní redaktory, cena byla 24 Kč. Hlavní vadou na kráse byl malý počet stran (pouze 36...). Ale i jiná období měla něco do sebe. Excalibur byl paradoxně nejlepší obsahově i ekonomicky, pokud vycházel bez CD s menším počtem stran. Snahy o tlustý Excalibur s lepenou vazbou měly za následek moje ekonomické vyčerpání, vyšší cenu a zvyšující se remitendu (tj. neprodané výtisky). Excalibur 80 byl tak na dlouhou dobu posledním Excaliburem, CD šlo vlastní cestou v podobě úspěšného Herního výběru a Nejlepších her.

Docela by mne zajímalo, jaké Excalibury se Vám líbily nejvíce a jaké období hodnotíte jako nejlepší?

A protože na netu občas zahlédnu škemrání některých pamětníků o skeny starých Excaliburů, ptám se tedy: "Chtěli byste, abych na Excalibur blogu postupně zveřejňoval staré Excalibury?"

Své názory pište do komentářů pod článkem a nezapomeňte na anketu! -ml-

31 komentářů:

tlamiczka řekl(a)...

Jasne ze jo :-) At si zavzpominame

Anonymní řekl(a)...

Za stare excalibury bych dal ruku do ohne.

TumaPetr řekl(a)...

Jako pamětník pouze zániku Excaliburu nemám zrovna právo komentovat jeho vývoj, ale spíš bych chtěl navrhnout, jestli by nebylo lepší začít od čísla 1. jako ten nový průlomový časopis Excalibur a ne jako ten starý časopis, který se rozpadl příchodem Score...

Anonymní řekl(a)...

pro me bylo nejlepsi obdobi, kdy v redakci byl Dalamanek moučná hlava a Chlumak, jinak si taky myslim, ze by bylo lepsi zacit odznova prvnim cislem, rozhodne by mi to neprislo jako distancovani se od minulosti, naopak start novy ery

Anonymní řekl(a)...

Kdo by nechtel scany starej Excacu? Ma vubec cenu pokladat takovou otazku? Chci, chci, chci, chci, chcemeeeeeee!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Jednoduše SKVĚLÝ nápad, možná bych si tak alespoň elektronicky doplnil sbírku. Jako velký nostalgik a pamětník doby, kdy byl Excalibur společně s plátkem Hráč prakticky jedinným tištěným médiem o hrách, jsem PRO. Za celou životní dráhu Ex. mi chybí pouze 7 vítisků, které bych mohl konečně spatřit (byť v nmotné podobě).

Rob řekl(a)...

Chci stary Excalibury, chciiiii, prosim :)

Adam Homola řekl(a)...

OT: sem slepý, nebo tu není RSS?

Anonymní řekl(a)...

Rozhodně ano

Anonymní řekl(a)...

Urcite chceme! Honeeeeem, kdy uz tady budou stary cisla, zacal bych klidne od prvniho cisla a postupne pridaval dalsi! Takhle bude mit tenhle blog za chvily mega nastevnost :-D

Anonymní řekl(a)...

Stare Excalibury urcite! Uz se tesim na hry pro Sharpa MZ-800 :-D Budou doufam i v pdf pro stazeni :) GL

Hex řekl(a)...

Najít někde scany starých excalibru by bylo super.

Anonymní řekl(a)...

jestli zacne zase vychazet, ma moji plnou podporu!!! bohate mi staci jenom casak bez, v dnesni dobe nesmyslnych, DVD. kdyby byla cena okolo 80 kc jenom za casak, velmi by me to potesilo.

Martinuss řekl(a)...

Jasně že ano, sám jsem štastným vlastníkem všech excaliburů mimo čísel, 1. 2. a 5. :)

Anonymní řekl(a)...

Excalibur pamatuji od cisla 2, takze pro zverejneni starych cisel jsem z nostalgie vsemi deseti.

Vydavani novych cisel je mi vsak naprosto ukradene, protoze vse potrebne ctu stejne na webu, hlavne na zahranicnich sajtach.

Anonymní řekl(a)...

Jen musim rict , ze jste mne pred X lety pekne stval , Excalibur jsem zacal kupovat kolem cisla 11. Mel to byt mesicnik a dodnes si pamatuju jak jsem po mesici kazdy den chodil po X trafikach v nasem zapadakomeste a ptal se jak idiot v kazde , jestli nahodou nevysel Excalibur , kterej nakonec vysel tak po 2-3 mesicich. To podle mne byla tehda celkem prokoucovana prilezitost vzhledem k tehdy nulove konkurenci , kdy ani Score neexistovalo :)

Anonymní řekl(a)...

Ja nejradeji vzpominam na obdobi Andrew & ICE, ale muze to byt tim, ze 1) byl jsem dite bez starosti, 2) zadny dalsi excalibur jsem nikdy necetl :-). Novy excalibur by se podle me mel zamyslet nad tim co muze nabidnout oproti mnohem rychlejsim a multimedialnim internetovym casopisum/blogum, ktere jsou zadarmo. Precejenom by bylo fajn abych mel duvod si casopis koupit casteji nez jen kdyz jedu na dovolenou kam jsem si zakazal vzit internet... dlouhe rozhovory? poradne kvalitni mnohastrankove rezenze a preview? nevim co by me presvedcilo. asi min obrazku (ktere jsou na webu lepsi), min kratkych rychlych novinek (ktere jsou tak strasne zastarale u papirovych casopisu), zadna zbytecna priloha (stahovat snad uz dnes umi kazdy) a hlavne poradny a kvalitni clanky, nic ve stylu OXM recenze GTA :-))

Anonymní řekl(a)...

Sqeli naaaaaapad... Nostalgie Rulezzz

Oliveti

Anonymní řekl(a)...

Prosím , dejte sem aspoň první číslo tohoto legendárního časopisu, bohužel jsem nikdy neviděl ani jedno číslo. (nejlíp scan ve formátu PDF)
J.P.

Anonymní řekl(a)...

Excalibur byl skvely diky lidem, kteri ho vytvorili a dali do toho vse co dokazali. Jen diky jejich absolutnimu nasazeni a obrovskemu usili se stal sveho casu fenomenem. Ze zacatku to byl hlavne LLG (Lukas Ladra), a potom Andrew a ICE, a pak dalsi a dalsi. Vsichni bez vyjimky ale vzdy pomerne rychle skoncili a to z velice prosteho duvodu. Narazili totiz na tragickou postavu pana vydavatele - ml. Nestastnika, ktery kazdy novy tym vzdy privital hromadou vseslibujicich blabolu, ktere se s dokonalou pravidelnosti nikdy nevyplnily. Na cloveka, ktery nedokazal vydavat fenomenalne psany casopis ani kdyz mel monopol na trhu. Nestastneho zoufalce, ktery nikdy nesplnil nic z toho co ctenarum slibil protoze na to jednoduse nikdy v zadnem ohledu nemel. Nekoho, kdo neustale menil veskera sva obchodni rozhodnuti podle toho, co si prave vycetl z prirucky jak byt uspesnym managerem (to se opravdu stavalo - a dusledky byly katastroficke). Kazda z redakci, kterou v Excaliburu mel, na to driv, nebo pozdeji prisla. Nejdrive pracovali v euforii "Hura, delam v Excaliburu!" ale to proste nikdy nevystacilo moc dlouho. Potom se s tim pokouseli nekteri clenove redakce, kterym na Excaliburu zalezelo neco udelat ale to proste jeste dostatecne neznali opravdovou hloubku schopnosti ml. Postupne odkryvani tragicke pravdy nakonec vzdy vyustilo v prekotny odchod stare gardy a nasledny nabor novych nadsencu. Ale posleze i ti odesli. Cim byli chytrejsi, tim na to proste prisli driv.
Je mi to nesmirne lito, ale uspesny comeback Excaliburu je krome jinych dulezitych veci podminen zejmena vyloucenim pana Martina Ludvika na sebemensi ucasti v jakychkoli rozhodovacich procesech, ktere by se tohoto herniho ctiva tykaly. S ohledem na to, ze je to majitel, tak to pujde asi jen stezi. Takhle muze nejvyse dokazat to, co vzdy... Naslibuje hory doly, a pak vyda jedno az dve cisla jestli vubec neco... Vzdyt se podivejte po tomhle blogu jak uz slibuje... Chudaci lidi, kteri si to predplati. Ackoli pokud si nekdo predplati casopis od -ml- tak si mnozstvi kusu, ktere jim opravdu prijde domu, nejspis i zaslouzi.

-ml- řekl(a)...

Anonymní: To je konečně pěkně čtivě napsaný článek! Opravdu se mi líbí. Není suchý a nezáživný, jako většina článků v herních časopisech. Má všechno, co má správný bulvární článek mít: známou osobu, dosud neznámé zákulisní informace o ní a to všechno je podáno velmi přesvědčivě. Článek je dost bulvární a to se lidem obvykle líbí, takže chválím, v novém Excaliburu i bulvár bude mít své místo. Obsah sice není moc pravdivý, ale to je u bulváru také častý jev. Až otevřu rubriku pro nábor autorů, určitě se přihlaste. Pokud se Váš styl psaní bude líbit i čtenářům, máte velkou šanci stát se jedním z autorů Excaliburu. Ovšem tam bude muset každý autor dodržovat pravidlo, že i bulvár bude obsahovat jen pravdivé informace. Říká se tomu novinářská etika. -ml-

Anonymní řekl(a)...

No nevím, minimálně jako čtenář Excaliburu mohu posoudit, že na té zprávě sedí dvě věci. Redakce se neustále měnila a sliby se neustále neplnily. To jsou fakta, žádný bulvár.

Škoda ovšem, že to autor nerozvedl. Mohlo být veselo.

Martinuss řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
-ml- řekl(a)...

Martinuss: Nezlob se, ZATIM jsem to vzhledem k autorskym pravum musel odstranit - bude to zde, ale diky za info.

Martinuss řekl(a)...

-ml- : Dobře, nic se neděje, nechtěl sem dělat nějakou reklamu nebo škodit, jen bych rád oživil staré vzpomínky na starej dobrej excalibur a na tu stránku sem náhodou narazil :)

-ml- řekl(a)...

Martinuss a všichni: Vážím si fandů Excaliburu a budu se snažit oživit vzpomínky na starej i méně starej Excalibur na tomto blogu co nejrychleji to půjde. Chtěl bych zařadit i texty (pokud mi to OCR software dovolí) a určitě to bude tak, že k jednotlivým článkům v minulých Excaliburech zde budou komentáře a názory! Tedy starý Excalibur + nové názory. Bude to tak ok?

Martinuss řekl(a)...

Jasně to bude OK. jen nemusí to bejt co nejdřív ale kvalitně :)

sir moris řekl(a)...

Staré čísla bych moc rád, ale ne takto, po jednotlivých stránkách. Doufal jsem, že by šlo dát ty scany od čísla 1 do 80 do jednoho adresáře a umožnit někde stažení, třeba i za sto korun. Brání tomu snad nějaký zákon? Jestli jde o ty scany z čísla 1 - 10, tak já klidně ten Classic rozřežu a ofotím sám a pošlu, jen když by pak šlo získat celou historii Excaliburu v elektronické formě.
Byl tu zajímavý nápad. Ne něli tu možnost číst staré Excalibury, tak co jim takhle dám tu možnost spatřit, jak vypadal aspoň jeden jeho kompletní výtisk, navrhoval bych mezi čísly 11 - 29, ty byly fakt skvělý, jak po obsahové stránce, tak i po grafické.

Anonymní řekl(a)...

Ja bych za ty skeny klidne i zaplatil :) Mam pod posteli jeste nekolik starych vytisku Excaliburu a ty si ochranuji z nostalgie a obcas si je procitam ...

Pavel Hacker řekl(a)...

Ano, Martine, čtrnáctideník byl skutečně nejlepší Nebyl jsi s ním spokojenej, chtěl jsi změnu. Připravovali jsme dnem a nocí měsíčník, a kdy jsme s tím byli hotový, tak jsi vylez z kanclu a řek jsi, žes to vymyslel, že to bdue týdeník. To byla rána, po níž třeba Genagen rezignoval, a my jsme se s tím a následnými megaměsíčníky pak ode zdi ke zdi pachtili s vypětím všech sil. Zmiňované číslo 50 jsme se Staňkem napsali prakticky ve dvou... Kdybys tu chybu s týdeníkem neudělal, moh možná Excalibur fungovat až do chvíle, kdy by ho zlikvidoval Internet :) Pavel

-ml- řekl(a)...

Ahoj, Pavle, 100% souhlas. I kdyz, z kvantoveho hlediska, kdo vi? Možna.