středa 14. května 2008

Jaký bude Excalibur

Tento článek může vypadat jako hodně extrémní a také takový z pohledu redaktorů nebo čtenářů HERNÍCH časopisů opravdu je. Mohu Vás ujistit, že se jedná o návrat k tradiční skladbě klasického časopisu, byť s jinak uspořádanou redakcí. Tedy od pařanských zvyklostí současných herních časopisů k osvědčenému standardu.

Trochu jsem se bál, že v komentářích budete psát, že vydávat Excalibur nemá smysl, že je tady konkurence, internet, že Excalibur nebude mít šanci atp. Ale ne, Vaše komentáře byly většinou pozitivní, spousta připomínek, nápadů, dobrých rad, super a díky za ně. Přidal jsem je ke svým dosavadním představám a vylíhl se z toho tento preExcalibur:

- multiplatformní (tj. na všechny krabičky, na kterých se dají hrát hry, od PC až po iPhone)
- a tedy bez kazet, CD, DVD, Blu-ray, holografických disků a dalších media-příloh
- psaný kvalitními autory pro širší věkové spektrum - NE JEN pro teenagery
- struktura a styl psaní odpovídající skutečnému časopisu (to dá nejvíce "zabrat")
- dostatečný počáteční počet stran (asi 68 stran), dá se postupně zvyšovat i v závislosti na inzerci
- inzerce max. 10 stran, při větším počtu navýšení celkového počtu stran
- formát trochu menší A4 (možná A4) - dá se snadno přehnout v ruce nebo dát do tašky a nebude problém s inzerenty, kdežto A5 (miniLevel) je příliš malý formát a připomíná spíše TV program, Premiere je také přiliš malá
- design: přehledná 3 sloupcová sazba, někde 4 sloupcová, patkové písmo typu Times
- s měsíční periodicitou a příznivou cenou do 50 Kč (do 2 EURO pro Slovensko!!!)

Poznámka k ceně: Z ankety vyplývá, že pokud by stál Excalibur více než 100 Kč, koupilo by si ho jen 11 % z Vás, pokud by stál 51 - 100 Kč, stouplo by procento na 62 % (to je překvapivě hodně, většina chce cenu mezi 51 - 100 Kč). Nojo, ale mně se nechce nechat těch 37 procent čtenářů, co chtějí Excalibur do 50 Kč, na holičkách! Raději bych byl, kdyby si Excalibur mohli koupit všichni, co si ho koupit chtějí. Tak proto ta cena do 50 Kč!

Co v Excaliburu určitě NEBUDE:
- v přípravě (co se chystá za hry - tato rubrika by mohla být nahrazena rubrikou "ze zákulisí")
- preview (nemá to smysl - než vyjde papírový Excalibur, hra už mezitím dávno vyjde)
- megarecenze (navhoval bych dát trochu více prostoru jen superhře, kterých vyjde jen pár do roka)
- recenze (óóóó co to? -.,nm-+--?#~^$@~? Ano, recenze nebudou!!! óóóó)
- hardware (nějaké tam samozřejmě bude, ale formou porovnání a přehledů a jen to herní - konzole...)
- kultura (čtenáři Excalibur jsou jistě velice kulturní a kupují si specializované kulturní časopisy)
- DVD a tudíž ani žádné celé hry. Místo her bude rubrika "levné hry", kde bude přehled levných her, které se dají koupit (třeba v levných knihách nebo v Tescu) za pár korun. Filozofie je jasná: místo Levelu (Score) s nucenou celou hrou na DVD za 200 Kč je zde Excalibur za 50 Kč s dobrovolně volitelnou celou hrou na volitelnou platformu, kterou si můžete vybrat z obrovské škály levných her a Excalibur Vám pomůže NEZAUJATĚ si z této široké nabídky vybrat, bude-li chtít. Je jasné, že tohle Level nebo Score kvůli střetu zájmů prostě udělat nemůžou.

K recenzím: Trochu jsem Vás asi vyplašil (léčba šokem), nebojte, samozřejmě o konkrétních hrách bude v Excalibur článků dost, ale klasická forma suchopárných recenzí skončila. Hry budou představovány jinak, způsobů je spousta (např. nové nerecezní rubriky, souhrnné články o hrách, které si nezaslouží větší pozornost atd.). Možností je mnoho a určitě i Vy s nějakými nápady přispějete. Už v této chvíli je Excalibur zatím virtuálně postaven na různých nových rubrikách, které mají jeden společný motiv: čtivé články. Forma článků bude různorodá, ale zcela určitě to NEBUDE SUCHOPÁRNÝ MONOLOG redaktora, který v redakci opět vyfasoval pár nudných her a něco o jich musí napsat. A čím delší článek vyplodí, tím větší honorář dostane. Takto to v Excaliburu ROZHODNĚ NEBUDE.

Co v Exaliburu BUDE - tak to bude téma jednoho z dalších článků.

Aktualizováno 15. 5. 2008 -ml-

21 komentářů:

duoludo řekl(a)...

- preview (nemá to smysl - než vyjde papírový Excalibur, hra už mezitím dávno vyjde)

Až nečekaná sebereflexe!

Gratulujeme!

-ml- řekl(a)...

Milý duoludo! Opravdu si myslíte, že internet je rychlejší, než tištěný měsíčník s dobou zveřejnění článku až dva měsíce? Opravdu si to myslíte? -ml-

Anonymní řekl(a)...

Pžesně jak píšeš, Excalibur musí být psán nějak "jinak" než Level a Score. Osobně jsem si kupoval NextLEVEL, protože byl levnější a nebyly tam přílohy DVD...

Jak už bylo psáno, jako zpestření obsahu byste mohli napsat jak se třeba hra vydává. Pokud bude časopis multiformátový udělal bych takové přechody mezi formáty např. 7 stránek puze pro PC, 7 pro PS2/3, a 5 pro PSP a NDS. Bylo by to tak i přehlednější a pokud je nějaká hra na více formátů, tak aspon malé fotky ze všech, pokud b to bylo možné.

Pokud by to bylo takto rozděleno, tak bych uvítal třeba půl stránky nějakých rad... Třeba jak nahrát nové věci do PSP atd. :)

Jenomže nejtěžší bude sehnat dobré redaktory. Správný redaktor by měl zápal a chuť do psaní pro Excalibur a ne to dělat jen pro prachy. Ale co se týče redakce, já bych byl raději, kdyby Excalibur team nějakou měl. Bylo by to lepší, než kdyby každý psal doma, protože by se o hře mohli eventuelně všichni poradit...

To je asi tak vše, co jsem chtěl říct a přeji hodně úspěchů! :D

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Martine,
o zdejším časopisu jsem znovu trošku zapřemýšlel a napadly mě tyto rubriky, které by mohli zaujmout a přilákat spoustu lidí. Vím, že se zde o hodně článků psalo, přesto bych je rád shrnul.

1. Recenze - v mírné míře max 20str.
2. Freeware - scéna 4str.
3. Téma měsíce - cca 4-6str.
4. Retro - na všechny platformy cca 10str.
5. Kultovní hry - (typu FF, Heroes, Tomb Raider atd. Představa cca 2str. v každém čísle 1 kult
6. Uchytilo se? - Po cca 6měsích shrnutí her jak se hrají, jestli je o ně ještě zájem. cca 4.str.
7. Levné hry cca 2str
8. Hardware max 2str. spíše porovnání, jak zde píšete.Mě se zdá tato rubrika celkem zbytečná, na tyto články tu máme jiné časopisy nebo weby.
9. Dopisy od čtenářů

Tak to vidím já + bych přidal ke každému článku diskuzi na internetu, kde by si autor mohl přečíst názory čtenářů + jejich poznatky a k nim by se mohl samozřejmě vyjádřit.

Co vy na to?
Lukáš P.

Anonymní řekl(a)...

no, když poprvé četl, že to bude bez recenzí, tak sem se vylekal, ale pak mi došlo, že je to ten nejlepší nápad! Stejně se každý podívá na internet na milión recenzí dřív než je to v časákách. Bude tedy lepší, když bude psát spíše obecně o herní kultuře, herních osobnostech, o vývoji her atd.

Jenom prosím šetřete s rubrikami retro a jimi podobnými, protože třeba mě osobně nebaví číst o tom, co jsem hrál před 5 nebo 10 lety. Krátký článěk třebas, ale nic se nemá přehánět:)

Jinak přeji hodně štěstí, i když se stále nemohu zbavit dojmu, že se snažíte udělat nový nextLevel, protože to tak zatím vypadá. NextLevel se mi samozřejmě líbil, ale víme jak dopadl.

A taky se mi líbí, jak růžově si představujete prodeje. Vemte si nextLevel, který měl stejnou filosofii a také byl "dospělejší" a jaké měl prodeje (konkrétní čísla nevím, ale asi slabé). Taky si uvědomte, že z principu multiplatformový časopis to nebude mít v Čecách jednoduché, protože tady je drtivá většina PCčkářů.

A hlavně ať je tam co nejvíc komentářů a úvah (od vývojářů, od nehráčů atd.)

Možná, že nakonec změním názor a to první číslo si třeba i koupím:)

Anonymní řekl(a)...

Nevěřím svým očím! Zmrtvýchvstání Excaliburu? Abych pravdu řekl, moc reálné mi to nepřijde. Někdejší fanoušci si ho z nostalgie koupí, ale jinak pro něj podle mě na trhu není místo. Pokud se pletu, budu jen rád. "Jiný" (a levný) časopis o hrách bych uvítal. No uvidíme, budu vám držet palce.

Anonymní řekl(a)...

A přimlouvám se za co nejrychlejší rozjetí RSS.

Rob řekl(a)...

Zatim se mi ta predstava libi, uvidime, jak moc se ji povede uskutecnit. Jestli clanky budou zajimavy a hlavne ctivy (to znamena neusnu po precteni prvniho odstavce), tak Excalibur urcitou sanci na uspech ma, ale stejne jsem porad spis skeptickej :) Kazdopadne, jestli tam sezenes Ice a Andrewa, tak si to budu kupovat porad, i kdyby zbytek cisla nestal za nic.

Anonymní řekl(a)...

rob: To jsi asi necetl ICEovy 'novodobe' recenze napr. na Republic Commando. Zamenitelny webovy text. Sundejte si ty ruzove bryle, boze...

Rob řekl(a)...

moulolian: Hm, necet.. Da se to jeste nekde najit? Ruzovy brejle si sundam, az me k tomu neco donuti. Kdyz jejich clanky budou stat za houby, tak samozrejme nejsem magor, abych to cet jenom proto, ze tam bude nekde pod clankem napsano jejich jmeno. Zatim zbytecny, koupim si prvni cislo Excaliburu a podle toho si na ne a ostatni udelam nazor..

Anonymní řekl(a)...

ML: Čeče megapříspěvek, ale informační hodnota čistá 0. Mohl by jsi stručně naznačit, co se bude na které z 68mi stránek nacházet a kdo to bude psát? To by bylo mnohem lepší, než kopírovat komentáře. Například by mne zajímalo, co přesněji znamenají "nesuchopárné recenze".

Cedr řekl(a)...

Kultura nebude? :'( Ok, chápu že jde o herní časopis, ale pokud chceš zaujmout širší spektrum lidí, tzn. i ty starší a občasné hráče, tak ty přece zajímají i ostatní "kvalitní" věci... nejen hry. Škoda no...
Ale pokud se podaří sehnat články od ICEho... Andrewa... a ostatních nebo něco v tom stylu. Tak se stále těším. S absencí kultury ale podstatně míň...

Hex řekl(a)...

Já si zase budu moct přečíst něco od Andrewa?!? Smrk, smrk už jsem myslel, že se nikdy nedočkám.

Anonymní řekl(a)...

nevěřím, že by Andrej něco publikoval pro Martina Ludvíka. pokud si dobře vzpomínám, tak se o něm dosti nelichotivě zmínil v jednom starším rozhovoru v Levelu. ale možná to bylo jen takové přátelské hecování, protože v tom rozhovoru urazil ještě Michala Rybku. jak o něm, tak o Ludvíkovi prohlásil, že jsou panicové. :D ne, teď vážně - pokud budou do Excaliburu čas od času psát i takové osobnosti, jakými ICE či Andrew bezesporu jsou, určitě si ho budu kupovat. k nim nějaké nejlepépe mladé talentované autory, kteří jsou schopni pokračovat v jejich stylu a parádní a čtivý časopis bude na světě.

-ml- řekl(a)...

Aby nedoslo k mylce, ze ma Excalibur vypadat obsahove jako Next Level aneb jak Excalibur URCITE vypadat NEBUDE.

Ziskal jsem Next Level 2008/04 (nikdy pred tim jsem ho nevidel). Vypada skoro jako Level, format sirsi A4, ma 100 stran, design paransky (ale trochu mene, nez Level). Celkove zmatene, rubriky prehazene, muj dojem je, ze je to expertni casopis pro hyperparany. Struktura: obsah + uvodnik (2 strany!), dopisy ctenaru (2), spise reklamne vyznivajici mini info o technice: motorka, holici strojek, hodinky... asi placeny redakcni clanek? (2), srovnani cen konzoli + minislovnik (1!), jedna firma chce koupit druhou - nazajímavé (1/2), preview (11!!!), hardwarove podvrhy (1), kdy maji ktere hry vyjit (2!!!), dalsi firma chce koupit druhou (1/2), strucne preview (2), co se kuti v dice - to je nejaky vyrobce her (8!!!!!), vysledky ctenarske ankety (10!!!!!!!!), recenze (34!!!) - a to je uuuuplne vsechno!!! Jeste jsem zapomnel na placenou inzerci, ta byla celkem na (10 stran), take je tam jeste nekolik stran vlastni, neplacene inzerce. Tedy uplny des, zadne zajimave clanky, pusto a prazdno! Recenze a preview jsou psane stejnym zpusobem, jako v Levelu. Recenze jsou pekne designove zpracovane, casopis celkem taky, ale ten obsah je sileny. 100 stran a temer zadne zajimave cteni. Takze jsem si trochu oddychl, drive jsem se divil, ze se moc neprodaval, ted se naopak nedivim, ze to Nemci stopli. Excalibur bude o uplne necem jinem a uplne jinak delany a alespon u mne virtualni akcie Excaliburu o hodne stouply. -ml-

Anonymní řekl(a)...

Paklize bych mel (nerad) uverit, ze u nas bude mit uspech dalsi herni casopis, priklanel bych se k modelu Wired kombinovane s Edge - neobvykle clanky se zajimavym obsahem a sdelenim nejen pro HC hrace, ale i pro normalni lidi. Takovy casopis by se mi libil, ovsem to negarantuje jeho uspech na ceskem trhu (stejne tak ho nezarucuje znacka Excalibur). Kazdopadne - jsem zvedav!

Adam Homola řekl(a)...

Excalibur by se měl také zaměřovat výrazně na casual a MMO hry, nebo hry, které mají epizodický obsah a možnosti mikrotransakcí či digitální distribuce. Těchto pět elementů je dle mého názoru budoucností PC hraní a jak víme, drtivá většina čechů jsou PC hráči.

Hardcore pozvolna upadá, midcore a casual hráči jsou na vzestupu.

Jinak bych se pro inspiraci podíval třeba do EGM, nebo do nedávno zaniklého GFW magazínu. Načerpat trochu inspirace ze zahraničních luhů a hájů nikdy neuškodí.

"Virtuální" redakce - proč ne, v dnešní době jsou technologie přímo dělané na takovou spolupráci (Google Apps), takže by to šlapalo bez problémů. Tím odpadne spousta nákladů.

Anonymní řekl(a)...

Osobně bych se hodně přikláněl k pár stránkám o novinkách ze světa techniky, překotná technologie, 26" Full hd tv, první mobil s LTE, Nehalem přináší... atd. atd. Zkrátka, abych nemusel neustále prolejzat 20 stránek kvůli jedné takové novince za půl roku. Stačil by jen takový sloupeček, který by na tyto věci upozorňoval a nejlépe i odkazoval. Rozhodně by to hodně lidem ulehčilo život a ukázalo další důvod koupit si Ex.

Anonymní řekl(a)...

na hw rubriku by som rovno zabudol, stacili by novinky vo forme: nvidia vydala novu generaciu grafickych kariet - GT200, vykon je skutocne slusny, chysta sa novy xbox 720, aky je predpokladany hw? zbytok si ludia najdu na webe

Hex řekl(a)...

Zapomněl jsem pochválit zrušení rubrik hardware a kultura.

Anonymní řekl(a)...

Vím, že v dnešní době je škoda každého papíru, leč já asi jako jeden z mála patřím k lidem, kteří si raději sednou do křesla nebo se natáhnou na pohovku a s radostí a bez vypalování očí si v klidu pročtou papírový časopis.
Co se týče vzhledu, neuškodila by (alespoň v jednom čísle ;-) ) grafika ála Excalibur č. 12, a co do náplně - kéž tam je co nejvíce recenzí o adventurách (a ev. i návodů) než o těch nesmyslných, tupých, pubošedegenerativních střílečkách. Můžou klidně vyjít i recenze(a návody) na starší hry, které u nás byly málo (pokud vůbec) prezentovány jako např. Another world, Bargon attack, Black sect, Blue force, Daughter of serpents(později jako The scroll), Death gate, Der Schatz im Silbersee, Dragon lore, Guilty, Hopkins FBI, Innocent-until caught, In the death of night, Jack Orlando, Legend of Djel, Martian memorandum, Maupiti island, Posel smrti, Private eye, Secrets of Luxor, Suspicios cargo, The gene machine atd. Zdeňa