neděle 11. května 2008

DVD a Excalibur

Asi většina z Vás ví více než já, jaká je nyní situace na trhu s multiplatformními herními časopisy. Teď už vychází jen Level + 2 DVD (199 Kč), Score + 2 DVD (také 199 Kč) a to je všechno (snad jsem něco nepřehlédl). Konzolové časáky nepočítám, to jsou speciály s poměrně krátkou dobou života, vázané vždy na aktuální herní krabici. Docela dlouho vycházel miniLevel bez přílohy, ale náklad postupně klesal, až ho zrušili. Ani jiné herní bezpřílohové časopisy se nechytly. A tak zůstaly jen DVD s přílohami Level a Score. Schválně píšu DVD s přílohami, protože si myslím, že tomu tak je. Cenu a hodnotu totiž nyní tvoří hlavně 2 DVD + hry a k tomu je přiložen časopis. Kdo chce samotný časopis, nemá jinou možnost, než zaplatit astronomických 199 Kč.

Další otázkou je také kvalita té papírové přílohy (tedy časopisu). Leč posouzení kvality je subjektivní a nemohu ho hodnotit, protože číst Score nebo Level mne prostě nebaví. Level je totiž podle svého vydavatele cílený na čtenáře se základním vzděláním (zdroj Burda Communications s.r.o.):

Vzdělání čtenářů: základní ... 56 %, střední ... 37 %, vysokoškolské ... 7 %.
Věk čtenářů: 12 - 19 let ... 60 %, 20 - 29 let ... 26 %, 30 - 39 let ... 8 %.
Socioekonomická klasifikace: A ... 18%, B... 7 %, C (bez vlastních příjmů) ... 26 %, zbytek % je asi D (trashmani)?
(Nejen) pohlaví: kluci 87 %, holky 13 %
O tom, jací jsou dle Burda Comm. čtenáři Levelu, raději pomlčím.

Jak je to v Américe píše Tlamiczka: "Podle statistik je tam 44% hráčů ve věku 18-49 let a 25% hráčů je přes padesát let. Průměrný věk amerického hráče je 33 let. Takže ne jen mladí puberťáci. ... Už také dávno neplatí, že hry hrajou jen osoby mužského pohlaví. Ne, kluci, už nepaříte sami, 38% hráčů jsou baby." A já si myslím, že se Americe rychle přibližujeme a že už dávno neplatí hráči = děti.

Abych to celé shrnul:
1. V ČR a SR vychází DVD s přílohami Level a Score za 199 Kč
2. Oba časopisy jsou cílené primárně na čtenáře od 12 do 19 let a tomu odpovídá i struktura obou časopisů a nenáročný styl psaní.
3. Je zde obrovský prostor pro opravdový multiplatformní herní časopis bez DVD za příznivou cenu

Vzniklý prostor je jako dělaný pro Excalibur. Zatím bych ho viděl takto:
- multiplatformní (tj. na všechny ty krabičky, na kterých se dají hrát hry)
- psaný pro širší věkové spektrum a ne jen pro teenagery
- struktura odpovídající skutečnému časopisu (to dá nejvíce "zabrat")
- dostatečný počáteční počet stran (68 - 84 stran)
- bez DVD
- s měsíční periodicitou a příznivou cenou do 50 Kč (do 2 Euro)

To by v tom byl čert, aby takový časopis nezabral! To je můj dosavadní názor, teď jsem opravdu zvědavý na Vaši představu ideálního herního časopisu! -ml-

56 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

no vypada to nadějně konečně něco jinýho něž Level a Score a hlavně bez DVD !!! + jestli tam bude i o konzolch tak si vás hned předplatim :)

TumaPetr řekl(a)...

Vidim tam cenu 100kč, jinak skončíte dřív než začnete. Uvědomte si, že hlavně ten rozjezd bude těžkej, natož s takovouhle cenou.

Anonymní řekl(a)...

Bez Andreje, Ice a dalsich, to uz nikdy nebude excalibur.Skoda, ale bohuzel.

Anonymní řekl(a)...

Ja si myslim Martine ze by nebyl takovy problem (pro tebe) sehnat Andreje a ICE a zeptat se jich, zdali by ti 1-2x clanky za mesic do casopisu nenapsali, tak nasytis vsecky co chcou Andreje a ICE (i mne) a zaroven je to relativne trochu realny. Tezko se nekdy stanou redaktory jako driv, kdyz ted delaj v tak lukartivnim bussinesu :-). Zkus nad tim zapremyslet.

Cenu vhodnou bych videl do 70,- Kc. Nad 100,- Kc uz je to moc..

Anonymní řekl(a)...

cena do 50kc je pro me idealni, pro me je casopis (tedy bylo tak tomu kdyz tu byl minilevel)vec asi o 10ti strankach jelikoz naprosta vetsina obsahu je v trochu jine forme na internetu daleko drive.. tech 10 stran naplnovaly ruzny uvahy a temata.. ale 90% naplne me nezajimalo.. recenze - podivam se na hodnoceni a jak tam min nez 7/10 malokdy to prectu protoze nemam cas na prumerne hry, sekce hardware - uplne zbytecny pokud testy nedela nekdo vylozene skilled v problematice s testovaci metodikou na urovni (miluju review typu "tahle mys se fakt drzi se vsech nejlip").. no sem zvedvej cim to naplnite, cim budete konkurovat internetovym platkum, cas bych na vas mel, ale na prumerny veci cas nemam nikdy.. ;p takze drzim palce

Anonymní řekl(a)...

Já jsem jednoznačně pro. Level a Score jsem přestal kupovat hned po té, co se moje PC stalo starým pro plné hry tudíš pro mě tyto časopisy přestali mít hodnotu. (taky na tom měl velkou váhu fakt, že jsem si pořídil internet) Časopis v rozumné ceně (řekněme 69,-) se mi zdá jako ideál, abych si ho pravidelně kupoval a přečetl si o herních novinkách.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím ve věci směřování časopisu, v té analýze čtenářů Levelu bych se držel víc při zdi, byť si iluze nedělám (nicméně při porovnání Level vs. Score, které oba kupuji z hlediska stylizace článků je Score pro skutečně náctileté mezi 12-17 lety, což mne už začíná silně iritovat).

Myslím, že cena časopisu by šla i kolem 70Kč, důležitá je ovšem i vizuální stránka - papír musí být kvalitní, sebelepší obsah v toaletní verzi půjde zákonitě dolů.

Multiplatformovitost je skutečně jedinou šancí kudy uspět (a já doufám, že nejsem naivní a to místo tady je). DVD je skutečně zbytečné, zvláště vzhledem k tomu, že by nemělo jít pouze o PC.

A sympatická, byť nevím jak čtenářsky úspěšná by byla transformace v poměru články/ recenze. Několikastránkové recenze jsou dle mne přežitek a zbytečnost, zvláště při nutnosti pokrýt několik herních polí. Naopak síla by měla tkvět právě v pluralitním zásobování informacemi ze všech těchto herních sfér.

A poměrně důležité je (opět dle mne) zrušit kult redaktora. Moderní časopis by neměly zajímat zážitky z hraní WoW ve formě blogu na jednu stránku. Už nejde o to, kdo co a jak vtipně píše, ale o to, jak vypadá např Army of Two, na další stránce MGS4 a na další Crisis Core. Co nového v GoW2, kratičká noticka třeba o nejlepší novinku na XboxLive, podobně okolo PS3 etc.
Čtení o PC máme na stáncích více než dost. Čtení o konzolích - žádné. Což neznamená eliminovat PC, ale udělat z něj pouze část spektra - Crysis...datadisk WoW...víceméně ty části, které dělají PC odlišným od ostatních. Kdo se chce hrabat v HW, sáhodlouhých PC preview a spekulacích jestli někdy bude GTAIV na PC si stejně koupí konkurenci.

Anonymní řekl(a)...

Paráda, držím palce. Hlavně aby tam bylo férové rozdělení pc/konzole ( mně jde hlavně o konzole ). Když bude obsahově dobrý, tak věřím, že šanci na úspěch má.

VictorCZ řekl(a)...

Hlavně, aby z toho opět nebyl občasník . Do padesátky bez DVD a s diametrálně jinou strukturou vůči Levelu i Score by se dalo uvažovat o existující mezeře v trhu .
Recenze jsou super , ale víc než klišé - pokud nepobaví stylem , tak jen shrnují pojmy a dojmy . Ale poutavé herní úvahy sám nebudeš stíhat psát a schopných taky moc není ...
Hmmm a to s tím toaletním papírem..
Vzpomene si dnes ještě někdo na začátky FIFA ? :DDD , Hlavně ne lesklý papír jako byly sešitky s posledním označením Excalibur :) Ten nechtěl ani hořet .

Anonymní řekl(a)...

Multiplatformní časopis, to je dvousečná zbraň. Má sice záběr na všechny platformy a tudíž hráče/čtenáře, ale když vlastníte například PS3 a zajímají vás pouze hry na ni, jsou pro vás najednou 3/4 časopisu k ničemu. A to si koupi potom rozmyslíte... Ale držím palce, herní časopis bez DVD přílohy je více než vítaná věc. +++minuta ticha za miniLEVEL+++

Anonymní řekl(a)...

Obecně: Velmi vřele vítám nápad obrodit Excalibur se zaměřením na dospělé čtenáře.

Hlavně recenzovat jen nadprůměrné hry (možno i těžce podprůměrné hry pro pobavení čtenáře, jako dřív :-D ). Souhlasím s tím, že recenze na špatně hodnocené hry nikdo spíš nečte. A rovněž velmi vítám různé úvahy/eseje/postřehy/zajímavosti/ apod. Je to jedna z mála věcí, co můžete oproti internetovým portálům nabídnout..

Mimochodem: nápad s tím, kontaktovat Andreje a ICEho je dobrý.. Ale jsem přesvědčen že to (bohužel) nevyjde..

Anonymní řekl(a)...

Forma casopisu zni vyborne a myslim, ze by mohla uspet, ted uz jen ten obsah. Strasne bude zalezet na tom, jaci budou psat pro Excalibur lide. Myslim, ze do noveho casopisu se hned pohrne spousta radoby pisalku a recenzentu, kteri chteji psat vsude a za sve plytke recenze chteji vyrejzovat co nejvic penez. Takove lidi odpalkovat rovnou v zacatku! Excalibur by mel byt hlavne o osobnostech, tim byl myslim i v minulosti vyjimecny, a ma status kultu do dneska. Idealni by bylo samozrejme premluvit nekoho ze starych bardu, aby pomohli casopisu na nohy a udali smer mladsim. Myslim si ale, ze najit dobre redaktory, kteri budou psat jinak, nez 99 procent mechanickych pisalku, to bude ten nejvetsi problem. Ja jako nejidealnejsi stav vidim premluvit nekoho jako ICE (stejne pise do nejakyho casopisu o mobilnich hrach, tak co by nepsal i do novyho Ex?) a postupne si najit nove tvare, nove lidi, na internetu je spousta talentovanych lidi, ale brzy se utopi ve nevyrazne sedi na rychlo-recenze orientovanem webu.

Anonymní řekl(a)...

Jeste pro doplneni. Normalne weby i casopisy nabiraji nove redakotry tak, ze se jim nekdo sam ozve a oni posoudi, jestli je pro ne vhodny, a nebo, jsou to kamaradi nekoho, kteri chteji psat ze znamosti (to je snad jeste castejsi). Chtelo by to ale vzit nabor lidi do Excalibru z druhe strany. Zadne kamaradsofty, zadni lide co napisi 20 na chlup stejnych recenzi do nekolika medii. V prvni rade by se mel udelat skutecny nabor redaktoru, hledat je, a jit po kvalite, osobnosti a jinemu pristupu v psani. Proste aby do Excalibru nemel pristup kazdy trouba ze znamosti, jako je to bezna praxe vsude jinde. K naboru novych zajimavych lidi by mohl nejprve poslouzit i tento blog, kde by se novi redaktori a uchazeci konfrontovali s ctenari v diskusich a teprve pak opravdu ti dobri by meli sanci psat pro papirovy Excalibur.

Anonymní řekl(a)...

Ex jsem kupoval od prvniho cisla (ale to i score a nakonec i level). Casopis by mel stat opradu do max 70kc a vlastne bych se nezlobil, kdyby to bylo do 50ti. Rovnez jako nekteri tady souhlasim, ze je zbytecne psat/tisknout recenze na prumerne nebo podprumerne hry. Prave neteenager uz nema moc casu, takze chce opravdu hrat jen to nej (ale ono hrat i hry jako gta4, oblivion, x3reunion je kvuli nedostatku casu pro hodne lidi vlastne nemozne). Casopis by mel/mohl jit napric vsim, takze pc, konzole, mobilni hrani (nds,psp,mobily), ale nebranil bych se ani ROZUMNEHO prostoru venovaneho filmum, SERIALUM a hudbe (ale opet jen nadprumerne). Vse treba po JEDNE strance, at je to pestre. Pridat spetku toho hw, odkazy na zajimave www, zajimave soubory (mody, utility), nove trendy v it (nove cpu, systemu,atd). A at uz (sakra) konecne nekdo zacne psat o kooperacich. Chci proste neco, abych nemusel prochazet 20 webu na netu a hledat co me zajima. Necekam ze to nahradi web, ale mezera na trhu je. Alespon do doby, nez bude mit kazdy mobilni inet... Jo a Adreje ani DVD nepotrebuju :-) No preju hodne zdaru a sponzoru.

Anonymní řekl(a)...

Já doufám, že tento časopis začne vycházet bez DVD za rozumné peníze, protože já jsem si časopis o hrách naposledy koupil když přestal vycházet miniLEVEL. Platit nehozárných 200 kč za obyčejný časopis je vydíraní zákazníka. Já prostě nemám na to abych každý měsíc vyhodil 2OO Kč za časopis o hrách.

Anonymní řekl(a)...

Podle mě bez dvd nemáte šanci.Těch pokusů tady bylo myslím dost. A hlavně ve mě nevzbuzuje moho nadějí ten "opravdový multiplatformní herní časopis".

Anonymní řekl(a)...

co mozem dodat - casopis pre dospelych, vzdelanych ludi, bez otravneho dvd a vysokej ceny? to znie az prilis dobre...
a tiez suhlasim - samotne preview (reklama na bliti) a recenzie (bieda a neskoro) uz dnes podla mna casopisom nehybu, na to je net. ale rozne clanky, temy, uvahy, hw v prijatelnej podobe...

Anonymní řekl(a)...

Ja osobne davam 2 kila za level a divam se jen na trailery, hry na dvd me absolutne netlaci. Pokud by bylo neco kvalitniho, rozhodne bych zkusil (sel jsem i do next levelu). Problem je, aby mel hodne stran. U Levelu 90% jen prolistuju, malo veci me opravdu zaujme. Nemyslim si, ze je to kvalitnim obsahem, spis bych volil hlavne siroky zaber. Level se jen lehce dotyka ostatnich platforem, coz je sice fajn, ale na mou ps3 tam je recenze treba jen na jednu hru v celym casaku. (mam samozrejme i PC)

Anonymní řekl(a)...

S cenou do 50,- bych si to i klidně v trafice koupil spolu s standartním denním tiskem... Jen jde o to, jakou by to mělo úroveň.

Konkrétně pro majitele internetu by tam muselo být něco, na co hned tak nenarazí na standartních game serverech. No a co se přílohy týče, tak kdyby existovala stránka s odkazy z časopisu na zajímavé věcy (co člověk opět jen tak nenajde) a kdyby to byl opravdový multiplatformní formát, tak inu proč ne. (teda s tím, že, pakliže bude obsah stát za... tak první koupené číslo bude zároveň i poslední :o) )

Jo a s cenou nad 51 jde už o princip, proč nekoupit a ne o hodnotu informací v magazínu.

P.S. Nevím jak to je dnes, ale v září se ke mě dostaly oba stávající kousky (L a S) mno a co se mi obzvlášť příčilo bylo, že na 160 (obrazně) stranách L bylo 70 stran potištěných reklamou. Kde u S to bylo pouze kolem 30. Což taky stojí za úvahu, jakou plochu magazínu zabere reklama.

Unknown řekl(a)...

Excalibur...mám doma všechny čísla...a rád si v nich listuju, líbí se mě jak se rozpadají a jaky sou tam krásný pixely...ale dneska je 21. století a já mám vždy chuť si onu hru zahrát abych mohl pochopit hodnocení recenzenta a popřípadě si udělat vlastní, s novým Excaliburem bych musel akorát pořád něco stahvoat, čili, nechte prosím Excalibur tam kde je. -ml- pamatuju si mnoho vzkříšení kterých jsi se účastnil a nemůžu si odpoustiti poznámku že to prostě zase nevyjde!!!! Byl jsem u všech změn, mám ony divné časopisi kdy naopak šlo právě jen o CD a k tomu byl přiložen Excalibur, seznam osahu cd. Pravý opak toho co tady čtu...podle mě to nemá smysl...Excalibur je ta nejlepší legenda jakou máme..a nechal bych ji legendou. podobné články ve mě vzbuzují jen obavu o další fopá a dalších 5 čísel která starému dobrému Excaliburu udělají jen ostudu. Ale třeba se pletu, moc bych to Excaliburu přál, bohužel mám tušení že nejsou lidi kteří v Excaliburu dělali Excalibur a nejsou ani lidi kteří by se toho zhostili s vědomím toho že pracují na vykopávkách kde se maká se štětečkem a ne s lopatou. LUP

MickTheMage řekl(a)...

Tak koncept casopisu znie velmi dobre - otazkou ostava, ako nakoniec dopadne realizacia. Cena by pokojne mohla byt aj o par desiatok korun vyssia, imho aj 3 eura by bola este znesitelna cena.

Co je zaujimave, padli v tejto diskusii dve rozdielne myslienky, co sa stylu pisania tyka - jeden proti "kultu osobnosti", a druhy, individualisticky, presadzujuci osobnost autora v clankoch. Tiez patrim skor k ludom, ktori maju radsej druhy zmieneny pristup. Jednoducho clanky od niekoho, kto vie co robi, a vyrazne otiskuje svoju osobnost do svojich clankov.

Druha vec, odsuvat PC na ukor inych veci je blbost. Jednak pri mnozstve hier, ktore vychadza by dokazal casak pokryt bez problemov PC spektrum, ta jedna-dve hry pre PS3, ktore na tento lacny dvd prehravac su, vela miesta nezaberie a zvysok pre ostatne konzole. ALE...

Bolo by zaujimave dat viac priestoru inym clankom ako recenziam. A to je druhy dovod preco to chce naozaj dobrych autorov. Recenziu (ci uz dobru alebo zlu) dokaze napisat mnozstvo ludi. Lenze dobry tematicky clanok, zaujimavy, ctivy, to uz chce viac talentu.

P.S. Diky za orientacnu cenu v euro ;))

Anonymní řekl(a)...

Pan Ludvik, hoci nemozem skryt urcity skepticizmus voci oziveniu Excaliburu, s Vasim pohladom na Level a Score plne suhlasim. Asi to bude pomalym priblizovanim sa k tridsiatke, ale odkedy som pred dvomi rokmi zrusil predplatne oboch zmienenych casopisov vymenou za britsky Edge, ktoreho orientacia suhlasi s vasou viziou pre Excalibur, moju volbu som nikdy neolutoval.

Anonymní řekl(a)...

Beru jakoukoliv cenu s Icem a Mamoulianem, ale i bez nich, docela rád bych ve svých prackách držel konečně "osobní" časopis o hrách, který se nebojí experimentovat s formou.

Anonymní řekl(a)...

- Přál bych si: čistě herní měsíčník max. do 100 Kč bez dvd, převážně zaměřený na PC (konzole nevadí, protože i u mě se třeba starší GBA najde), tj. bez různých hudebních, filmových a hw okének bez souvislostí na hry, které si můžeme detailněji přečíst jinde (třeba v Chipu apod.)
- PC hry jsou už dnes natolik levné, že je jako přílohu považuji skutečně za zbytečné a jen se doma hromadí zbytečné hry, protože na hraní všech zkrátka tolik času není. Díky tomu je vysoká cena časopisu, což vede jen k mé sporadické koupi, jako byl třeba Gothic 3. Všimněte si: primárním důvodem nebyl časopis, ale opravdu jen hra.
- Články o hrách pak musím číst a dohledávat na internetu, a tento čas bych raději věnoval samotnému paření :-) Naopak "volný" čas např. v dopravních prostředcích bych rád věnoval nějakému tomu hernímu počtení.
- Jistá díra na trhu to tedy možná je a záleží jen na vás, jestli toho využijete, a jestli se najde dostatek čtenářů podobně smýšlejících.

Anonymní řekl(a)...

No herní časopis pro starší a pokročilé je pěkný nápad, který se ale obávám ekonomicky nebude úspěšný. A přitom mi něco takové zoufale chybí! Kdyby ještě byla v časopise věnována větší porce nostalgickým titulům a různých pohledům do minulosti...mnam! Jde také o to, kdo bude pro ty starší psát? Asi těžko mladí autoři do 25 let...Ale každopádně přeji hodně štěstí! (a těch prvních čísel Excaliburu co mi leží doma se nevzdám!) :)

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, já chci nostalgii, temata a zažitky z dob kdy se hry dělaly hlavně pro zábavu. Je mi sice něco přes dvacet ale za tu dobu už toho taky ledacos pamatuji. Prostě aby se časopis orientoval na takové to romantično, žádné rozsáhlé preview, nebo novinky, to si každý najde na netu. Mohli by také hodně přispívat i samotní čtenáři.

Anonymní řekl(a)...

mne sa hlavne ten non-DVD formát páči. a keď už budú aj inteligentné články a atmosféra... skúste cenu nastaviť tak, aby excalibur na slovensku stál max. 120 sk :F
jazz

Anonymní řekl(a)...

Takova podoba, ktera je v clanku popsana se mi zda naprosto nejlepsi . Plnohodnotne cteni, bez zbytecnosti okolo.
Nevim ale jestli vyjdou tyhle dva body:
1) cena: do 50 kc se to asi nenarve, pokud by 50%-60% nebyla hned od zacatku inzerce.. myslim si ze do tech 70 jak tu nekdo uvadel by to ale pri soucasnejch cenach jit mohlo.
2) zamereni.. je sice mozny, ze v americe hrajou i starsi lidi, ale u nas tomu tak neni- uz kvuli tomu, ze u nas NEZACINALY hry v 80. letech, ale az v druhe polovine let 90. - do ty doby tu nebylo ani moc pocitacu :) - tzn. ze spousta starsich lidi hram proste neveri, protoze o nich nic moc nevi... vysokoskolaci casto na hrani nemaj cas a deti z prvniho stupne zas hrajou maximalne hry jako "Shrek" nebo "Šáša Váša"...
to zamereni na pubertaky u levelu a score chapu.. i kdyz by obcas neuskodilo trochu zvednout uroven (treba nektery vystupy v level TV sou proste tak strasny, az se za ne sam musim stydet)

Anonymní řekl(a)...

Rozhodne bych byl pro vice temat&clanku na ukor recenzi, ty si kazdy precte na webu. Zamereni na dospelejsi ctenare je taky krok vpred, pokud jde o cenu, 50-75kc je tak akorat.

Anonymní řekl(a)...

no bez DVD přílohy s cenou do 50 kč by se snad časák chytl ale hodně lidí kecá že jim na příloze nezáleží ale pak z nich velká řada časák koupí právě kvůli hře . Proto bych si představoval Excalibur s přílohou a cena - no holt každá bude rozumná pokud bude menší než u stávajících periodik :-)

Anonymní řekl(a)...

Parádní nápad... Jsem toho názoru, že v dnešní době vydávat k časopisu DVD je bezpředmětné. Kupoval jsem si mini variantu Levelu a po zrušení mě nic nevedlo k tomu, abych si předplatil "plnou" verzi. Co se týká excalibur stránek, tak myslím, že bez nich to nepůjde, resp. by tento nápad přišel o spoustu výhod. Web podpoří komunitu a umožní rychlejší reakce a fungování nějaké zpětné vazby, než tiskovina jednou za měsíc. Moc Vám držím palce.

Anonymní řekl(a)...

Do 50 korun? Nádhera. Hlavne at je ze 60% o konzolovych hrach(xbox360), nebot PC hry uz pres rok nehraju:-)

Anonymní řekl(a)...

Nepatrim do avizovanej vekovej kategorie, a citanie Levelu ci Score(kupujem oboje) mi nepride vobec pod uroven. Je pravda, ze niektore clanky su pisane naozaj volnejsou formou, ale inak by to malokto cital :) Po praci, skole a tom vsetkom si chce clovek trosku oddychnut, a ked mu bude niekto tlacit do hlavy texty, ktore sa po troch stranach uz nedaju citat dopadne to skor ako nieco zacne. Tym chcem len povedat, ze bude velmi zlozite sa prebojovat naspat, ale davam velke sance, tesim sa hlavne na prve vydanie noveho Excaliburu :)

Anonymní řekl(a)...

Co na tohle rict,
Je to 50 na 50 bud to vyjde nebo ne. Ale osobne myslim ze ne. Starsi spektrum lidi si Excalibur pamatuji, ale bohuzel tahle ''garda'' je uz starsi a nema moc casu si moc cist. Proto Level a Score utoci na mladsi z nas. Deti jsou liny cist a proto je bavy kdyz je casopis bran jako omalovanka, hodne obrazku, malo textu a kdyz uz nejaky je tak at je to lehoucke ke cteni, proto to DVD. Sice da 200,-Kc ale ma hodiny zabavy. Za to kdyz diteti date casopis kde jsou sice obrazky ale bez niceho co ho bude trosku bavit tak vam to zahodi. Bohuzel tohle neni jen u deti ale i vetsich a dospelejsich. Ja osobne si Exe:-) pamatuji a tesim se na nej. Ale odhaduji ze na trhu bude tak rok a pul. Jelikoz lide jsou zhejckany a liny. Ale i tak se moc tesim:-)

Anonymní řekl(a)...

Já osobně si Excalibur pamatuju a taky jsem ho kupoval. Osobně mám radost, že by se mohl vrátit, ale mám o celý projekt trošku strach.

PLUS - kvalitní recenze, široký záběr témat a strojů (PC,konzole), nízká cena.

.....to je fajn, kdyby ovšem tohle vše nebylo možné najít na internetu zdarma. Samozřejmě se můžeme přít o kvalitu recenzí, ale i ze špatné si lze vytvořit obrázek o nové hře.

MÍNUS - chybí DVD

I když právě na tomhle staví Excalibur svou odlišnost, může to být krok zpět. Co si budeme povídat. Starší generace byly zvyklé číst, ale stále více přibývá takzvaných Videogenerací, které si vše raději prohlédnou či odzkouší na monitoru, než aby si o tom jen četli. I já už si radši čtu recenzi, ke které je přiložen Teaser z YouTube, než strohý text s screeny.

Dnes tu většina z nás tleská nadšením z návratu slavné legendy na trh, ale pro obě strany může dojít k brzkému vystřízlivění.

To vše píšu samozřejmě bez jakéhokoliv tušení, jak bude skutečný Excalibur vypadat, jen bych byl možná v nadšení trošku opatrnější.

Mysakbm řekl(a)...

ano, pokud to nebude zamerene apriori na nactilete, kvalita clanku a narocnost clanku by se mohla snazit priblizit napriklad reflexu, predplatim si vas taktez. Jedna se mi o kvalitni, inteligentni, a vtipne cteni.

Anonymní řekl(a)...

Moje představa o nové podobě tištěného Excaliburu je zhruba taková:

- Excalibur by se měl snažit odlišit, v první řadě tím, jak píšou jeho autoři. Na internetu si člověk může přečíst třeba čtyři recenze na jednu hru, všechny na jedno brdo, samozřejmě. Když pak něco podobného vidí i v papírovém časopise, řekne si: ''Proč bych dával 50 korun za to, co si můžu přečíst 4x na internetu?'' Přivítal bych vtipně laděné články, netradiční formu psaní (např. recenze ve formě fiktivních rozhovorů, deníku, příběhu apod.). K tomu je pochopitelně zapotřebí sehnat vhodné autory - ne každý dokáže psát vtipně, zajímavě a přitom poskytnout o hře dostatečné informace.

- určitě souhlasím s tím, aby byl časopis multiplatformní, to znamená, aby se zaměřoval kromě PC i na Playstation 3 či třeba Xbox 360. Sám se chystám přejít v budoucnu na konzoli, neboť neustálé upgrady PC jsou pro mě po stránce finanční těžko utáhnutelné.

- líbí se mi počet stran (68-84), stejně jako cena do 50 Kč. Takový časopis bych si určitě koupil - tedy za předpokladu, že bych si zde přečetl něco jiného, než najdu na internetu. Rovněž bych uvítal více úvah, tématických článků či povídek, třeba na motivy nějaké hry.

- DVD přílohu nepřikládat. Pokud si vydavatelství nemůže dovolit přikládat plné opravdu kvalitní plné hry, kterými by mohlo konkurovat Levelu či Score, jeví se mi toto řešení jako zbytečné, ba co víc, bylo by cestou do záhuby. Primárně je třeba se soustředit na kvalitu samotného časopisu.

- zaměření částečně také na starší věkové publikum ano, nikoli však za cenu ''profesorsky'' psaných článků, na jaké jsme byli zvyklí například u GameStaru.

Anonymní řekl(a)...

Nejsem si jistý, jestli multiplatformní časopis má význam. Úvaha pro mě jako čistě PC hráče: koupit si za 50kč časopis, kde je PC věnováno tak 35 stran, nebo za 199 korun 132stran + 2DVD s plnou hrou? Není to potom jedno? A pokud nemám 199Kč tak si radši zajdu na internet.
Jako čtenář Score (a nestydím se za to, že je mi jen 17) pozoruji posun SCORE od divokého období k serióznosti v rámci možností, přibývají vážná (i netradiční) témata, jak stárne redakce. Nelze si myslet, že se Score za 8-10 let od dob největších úletů (recenzí kde se o hře nic neobjevilo atd.) vůbec nezměnilo...
Ještě chci reagovat na tvrzení "Level a Score čtou lidé se základním vzděláním." Kdo to proboha psal? Samozřejmě že ano, já taky ještě nemám dostudovaný gympl, tudíž mám jen základní vzdělání, přesto se necítím jako nějaký vidlák co sotva vychodil základní školu. Někdo šikovně deformuje statistiku...
Přesto přeji Excaliburu hodně zdaru (protože přitáhne lidi, co Score ani Level nekupují a nebude tak přímou konkurencí) a určitě si alespoň první číslo koupím.

Anonymní řekl(a)...

ja som sice o tomto casopise este nikdy nepocul ale velmi ma potesilo ked som zbadal ze bude konecne nejaky novy a snad aj kvalitny casopis. Ja som mal rad Doupe aj koly prijatelnej cene. Ale co som si kupil Level alebo Score tak musim povedat ze na tu cenu by som cakal ovela viac. Plná hra ktoru bud uz mam alebo je to len obycajny prepadak ktory oni este aj spokojne vychvaluju ze aku super hru(hry) si zase pre nas pripravili. No ale ked som zacal citat recenzie tak to som bol vazne zhrozeny -naozaj len pre teen okolo 13 rokov. Takze dufam ze s prichodom vaseho casopisu sa konecne zvysi uroven. len snad jedine co ma mrzi je ze kedze nebude dvd tak nebudu ani videorecenzie -to je asi jedine co sa mi pacilo na LevelDVD a este uzasnejsie to bolo na GamestarDVD.
tak nech sa vam dari

Anonymní řekl(a)...

Multiplatformní časopis považuji za nesmysl. Určitě existují fanatici, kteří mají více typů herních zařízení, ale podle mě jsou bezvýznamná minorita. Řekl bych, že pro ostatní "normální" hráče nebude tato koncepce přitažlivá. A navíc se domnívám, že s rozsahem, jaký plánujete, budou poskytované informace povrchní a takových je všude kolem dostatek. Mě by oslovil časopis o PC hrách, psaný pro čtenáře nad 30 let (sofistikovaně, chcete-li), který by šel do hloubky a nebál se dokonce :)i určitého přesahu mimo herní svět.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, jsem moc rád, že nápad který máte s Excaliburem se stane skutečností. Chybí mi na trhu časopis bez dvd za rozumnou cenu. Přeci jen věci které bývají na dvd - jako příloha časopisu, se dají "postahovat" z netu. Myslím tím dema a podobně. Já si váš časopis jistě koupím, pokud bude v podobě, kterou plánujete. Díky.

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, že Level mi občas připadal, jako by byl psán pro hodně mladé (ale to je prostě jen lehce zvláštním humorem radaktorů). Ale ve Score je hodně narážek, které pochípí spíše ti starší (proto se z řad leveláků ozývá: "Infantilní humor!"). Hlavně nevím, jak byste chtěli cílit text pro starší. Težko najdete redaktory, co vám vyplodí něco inteligentního, když ve hrách u nás neexistují ani profisionální redaktoři, natož pak úplně výborní.

Jaroslav Svoboda řekl(a)...

Myslim si, ze zakladni vzdelani bude mit asi vetsina lidi co ctou level a to ne proto ze sou dementni, ale proto ze studuji stredni skolu tudiz jejich vzdelani je zakladni. A vyjadrovani o ctenarich je velmi vystizne! A nechapu co mate proti cene LEVELU? Vzdyt stoji 129Kč/ cislo pro predplatitele...takze ja bych navrhoval aby Excalibur stal stejne jako LEVEL a misto dvdcek kam by stejne nebylo co dat prihodil naky bonusy: Soundtracky ke hram, herni reklamni predmety atd. necham na fantasii tvurcu. Protoze jestli se dobre pamatuju tak s cenou pod 50 to skouselo Doupe...uz neni...pak GameOn, ten jeste s nizsi cenou...taky neni. Co se tyka obsahu tak bude mit nazor kazdej jinej pac nekdo ma Xbox a nekdo PS ci Nintendo, takze tak nak vyrovnane. Hlavne bych byl pro ztloustnuti rubriky Hardware a taky bych bral ruzne informace i o rekneme homebrew scene, ruzne modifikace, figle atd. Jinak sem rad, ze by mel vychazet novej casak. Hlavne at je o konzolich a o PC min pac od toho tu je LEVEL a Score.

Anonymní řekl(a)...

Bohužel ale dnes již časopisům odzvonilo, kdo chce informace, ten si je dnes najde na netu, kdo chce hru, ten si koupí level, score. Ale kdo chce platit 70 korun za staré informace, tak to skutečně nevím. Jistě, první 2 čísla se prodají dobře, ale až to všem lidem dojde, co si vlastně kupují, tak přestanou.

Anonymní řekl(a)...

Jestli se vam to vzkriseni Ex povede tak kloubou dolu. Ja sam jsem 98-99 roku kupoval pouze Score a od roku 2005 stridave podle plnych her vsechny (G,S,L) od doby co mam net uz jen vyjimecne, vlastne da se rict vubec :D Ne ze by ty 2kila byli moc ale vlastne tam neni ani nic zajimaveho ke cteni. Az na par zajimavych clanku vim vse predem z netu. Na plne hry (povetsinou druhorade vykopavky) cas uz nemam. Myslim ze podobny nazor nemam pouze ja. Drzim palce.

Anonymní řekl(a)...

sem pro vsema deseti, na dvd neni nikdo zvedavej dyz si to muze stahnout

Anonymní řekl(a)...

nebudu zde rozebirat predstavu idealni casopisu, jen musim souhlasit s codem, ze 2 clanky mesicne od dua "Andrew & Ice" by ziskaly spoustu ctenaru a jakousi "magickou vyhodu". a kdyz uz ne mesicne, tak minimalne pro rozjezd jsou nezbytni, alespon dle meho nazoru, idealne i s dalsimi legendarnimi jmeny spojenymi s excalibrem.

kayman řekl(a)...

Neuveritelne sa tesim! :) Presne takyto casopis mi tu chyba. Kupovat si DVD s casopisom nie je pre mna. Citat info na nete sa mi nechce. Je to neprekticke a ked clovek cely den sedi ci uz v praci alebo doma pri zadaniach do skoly za pocitacom tak aspon nieco zaujimave si precitat chcem na papieri..
Len dufam, ze na Slovensku nebude premrstena cena ako casto byva.. Score/Level tu stoja 300sk co je viac ako 200kc pri prepocte! A hlavne ked si casopis sumu pre Slovensko neurcuje tak distribucna spolocnost zavetri dobry zarobok a cena stupa a stupa az clovek zisti, ze predplatnym usetri 10sk mesacne :)

Anonymní řekl(a)...

no, tak mě připadá, že tady pan autor chce znovuobjevit Ameriku. Chce udělat multiplatformový časopis pro dospělé s cenou pod 100Kč. Ale vždyť to byl přeci NextLevel a ten všichni víme, jak dopadl. NextLevel byl stylem opravdu dospělejší než Level a Score, ale nepomohlo mu to.
Sice se dá namítnout, že kdyby ho distributor více podporoval, mohl časem sílit, ale prodeje byli pravděpodobně tak slabě, že to vydavateli nestálo za investici...bohužel.
Přeju hodně štěstí s Excalibrem, ale ať bude jakýkoliv, kupovat si ho nebudu, protože jsem si (po konci miniLevelu a NextLevelu) zvykl na hrej a bonusweb a kupovat časopis mě už neláká (snad kdyby do udělal Farid nový časopis nebo přispíval do některého stávajícího:)

Tomáš 29 řekl(a)...

Ahoj,Myslím že myšlenka oživit Excalibur je pěkná ale asi nedopadne dobře. Dneska spousta lidí čte recenze a články o hrách na netu a jen pár lidí si kupuje L a S a to hlavně kvůli těm DVD přílohám. Samozřejmě vám fandím a přináším pár mých myšlenek. 1.Recenzenti by měli být opravdu starší od 30 let více, 2.formát by stačil A5 3.60% recenzí na konzole 40% na pc (jsem bývalý pc-čkář) 4.Recenze jen na opravdu dobré hry, když vidím hodnocení 70% a méně tak to ani nečtu 5.hw vynechat na to je chip a pod. toto má být časák o gamesách 6.může být stránka retro o starých hrách 7.může vycházet 1x za 2 měsíce ať máte čas na výběr dobrých her a kvalitní přípravu a bez DVD přílohy8.Ice nebo Andrew můžou psát některé recenze pokud budou mít zájem (co Franta Fuka?)9.cena 70kč-90kč, za 50kč by bylo více reklam než článků
10.pokud to fakt risknete tak držím palce
Ahoj zdraví Tomáš Z. z Brna (29let,ZX Spectrum,PC,PS3)

Filip Bártek řekl(a)...

Cena do 50 Kč zní v pohodě, ten časopis by musel mít sakra moc sakra dobrého (a dobře cíleného) obsahu, abych byl ochoten platit pravidelně 100 nebo tak.
Určitě bych v novém časopise rád viděl hodně různorodé texty. Jestli hledáte "dospělý look", pište úvahy a tematické články. Sada dvaceti recenzí mi už na první pohled nepřipadá jako zábavné čtení. Články o hrách na _všechny_ možné platformy (i retro) jsou taky fajn.

Anonymní řekl(a)...

Čtu tady šílené názory, že publikovat POUZE recenze her, které dostaly 70% a více! To je fakt bizarní nápad, který mě přivádí v úžas. Když se podívám do historie recenzí her, které se přes tuto laťku nedostaly a já bych o ně přišel, protože bych tento přístup praktikoval (a přitom patří mezi mé nejoblíbenější!)...Kdepak! Jinak bych byl pro, aby recenze, preview a spol, měly menší podíl než v "běžných" časopisech.

Anonymní řekl(a)...

Autor vymyva mozgy

Abych to celé shrnul:
1. V ČR a SR vychází DVD s přílohami Level a Score za 199 Kč
2. Oba časopisy jsou cílené primárně na čtenáře od 12 do 19 let a tomu odpovídá i struktura obou časopisů a n e n á r o č n ý (????????!!!!!????) styl psaní.
3. Je zde obrovský prostor pro opravdový multiplatformní herní časopis bez DVD za příznivou cenu

Anonymní řekl(a)...

No časopis Excalibur byl když vycházel legenda,ale doba už pokročila.Přesto všechno má dodnes své fanoušky.Dnešní
Čeští hráči jsou zmlsaní a chtěj jak časopis tak DVD.Bohužel čím dál víc je zajímá jenom to DVD a časopis už tolik ne, kupují si časopis v závislosti co je na DVD.Časopisy Level a Score na trhu
to je pro Excalibur dost silná konkurence.
Kdyby Level ani Score nevycházeli s DVD tak na trhu by nevydrželi ani 2 roky..
Bez přílohy nemá Excalibur šanci skončí jako Game On atd.....

-ml- řekl(a)...

anonymní: To je rozšířený názor i u managerů konkurenčních časopisů. Také proto to tady s herními časopisy tak vypadá. Trh tady je. Záleží na tom, co se čtenářům nabídne. Doba se sice změnila, ale lidé jsou po tisíce let stále stejní: chtějí se bavit, chtějí si hrát. Score ani Level jim to nenabízí, i když si jejich vydavatelé myslí pravý opak a strkají k časopisům DVD a nevím, co všechno ještě. Excalibur bude jiný.

Anonymní řekl(a)...

Ten pocet stran je celkem prehnany do zacatku. 40 by bohate stacilo.