pondělí 12. května 2008

Excalibur blog

Nejdříve mne napadlo, že bych založil pořádné Excalibur www stránky, kde by se koncentrovaly všechny herní informace z herních webů. Dlouho jsem za pomocí Excalibur přípravného týmu vymýšlel obsah, různé rubriky a jejich členění a pak jsem zjistil, že udělat pořádný server podle mých představ není (alespoň pro mne) vůbec jednoduché a už vůbec ne levné (software, přenesená data, redakce). Navíc kvalitních herních serverů existuje již několik - pro Excalibur tudy tedy cesta nevede.

A tak mne napadl Excalibur blog. Ale jak to softwarově provedu? Měl jsem dvě možnosti: buď rozkreslit a detailně popsat strukturu blogu a někomu to zadat k realizaci, nebo to celé ještě zjdnodušit a realizovat pomocí skvělé Google služby Blogger. A tak jsem si určil priority. Hlavní je obsah a rychlost realizace, forma není nyní až tak důležitá. Zvítězil tedy Blogger a do 24 hodin byla testovací verze na světě. A včera Excalibur blog nějakým záhadným způsobem vyčenichala Tlamiczka, pak se informace o Excalibur blogu ocitly na Bonuswebu a lidi se sem od té doby hrnou jako šílení a ťukají komenáře o 106. Takový rychlý start jsem vůbec nečekal! Zatím je adresa provizorní, během krátké doby dojde k přesměrování na ExcaliburBlog.cz a pak už se bude moci mluvit o ostré verzi.

Pište do komentářů, co byste chtěli obsahově, vzhledově a softwarově změnit a vylepšit. -ml-

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Martine,
1. držím palce ať to vše vyjde.

2. WEB
Ohledně webu Excalibur bych doporučil, aby byl co nejvíce televizní prostě nejvíc videí. Popravdě kdo dnes na webu čte celé recenze? Dále by měl být hlavně na zaměření na konzole, PCčka je všude dost. Chybí hodně DS recenzí a Wiičkových, osobně nepohrdnu ani jinými platformami.
2. Blog
Ten vidím jako velmi dobrý nápad k tématům a novinkám. Grafika zde nehraje roli, hlavní je obsah.
3. Časopis
Zaměření pro všechny věkové kategorie. Hlavně konzole! PC jako doplněk! Novinky a zajímavosti být nemusejí, to zajistí WEB. Hardware a software je zbytečný! Jako dobrou věc bych viděl představení všech platforem v 1. čísle, aby potencionální zájemce konzoli či PC měl z čeho vybírat. Dále bych bral Retro Recenze starých her na PC a konzolí. Minimálně 100str.z toho max. 20str. reklam! No a až to vyjde, tak si jej jistě objednám jako předplatitel!

Cedr řekl(a)...

Rozhodně bych přidal naskenovaná čísla starých Excaliburů (ideálně nejen třeba v pdf, ale i normálně v textové html formě). Nostalgická stará čísla podle mě přílákají mnoho lidí - potenciálních čtenářů. Pamětníky, kteří už hraní her třeba omezili by to navnadilo zpět a ti co o Excaliburu neslyšeli by si snad udělali obrázek, že o hrách a o věcech s tím spojených se dá psát i poutavě.

Každopádně cesta papírového časopisu bude dost obtížná. Kdyby to nevyšlo... nebo to nevypadalo nadějně. Nestálo by za to zvolit online formu? Asi těžko půjde vytvořit konkurent TG. To už je takové herní monstrum, ale upřímně... číst jejich recenze mě nebaví. Nápad se zaměřením na starší a vzdělanější publikum má vysoký potenciál, který by podle mě na online scéně zabodoval.

Je mi jasné, že cílem blogu je ale rozjet papírovou formu časopisu, takže pár tipů:

1) rozhodně bez DVD (na dema je dnes internet a kvalitní plné hry se za rozumnou cenu dají koupit dnes už i samostatně)
2) cena pochopitelně co nejnižší (pokud bude odpovídat kvalitě, tak nemusí být nutně ale <50Kč)
3) hodně textu, méně obrázků (na screeny v super rozlišení se mohu podívat na internetu)
4) kvalitní a čtiví autoři (ačkoliv je znám jen ze Score, tak mě strašně bavilo číst věco od Andrewa a ICEho)
5) uvítal bych i sekce s jinou kultorou než jen herní jako například filmy, hudba, literatura... (nejsem si jistý jestli je záměr vytvořit jen čistě herní časopis, ale cílová skupina lidí kromě hraní má i jiné zájmy a zajímavá recenze na nějaký odpovídající film by přišla vhod...)
6) flexibilní obsah (schopnost reagovat na požadavky čtenářů... aby to byl časopis skutečně pro čtenáře)

tl;dr - Držte se nápadu se zaměřením na širší publikum (a slovem širší myslím starší a vzdělanější). Nevyjde-li papírová forma, zvažte online podobu. Hodně štěstí.

Anonymní řekl(a)...

Změnit logo :-)

Dále by to chtělo vlastní doménu, blogspot nevypadá tak luxusně :-)

V časopisu určitě i hry (aplikace) pro iPhone/iTouch, ty přístroje mají co nabídnout.

Anonymní řekl(a)...

Neny co resit, excalibr vznikl jako casopis zamereny na PC a myslim si, ze by bylo vic nez fer zustat ciste u PC a o konzolich se v tomto casopisu ani nezminovat, dalsi vec ze by se mohl vracet ke starym perfektnim titulum (to neznamena ze by vynechal nove), ale napriklad kazdy mesic se zminit o legendach jako Hunted Hunter, Stratosphere: Conquest of the skies, primal rage a dalsich zapomenutych legendach by nebylo od veci, dnesni "moderni" casopisy na to zcela zapominaji a myslim si, ze by to mohlo byt jako dobre lakadlo zrecenzovat nejaky z techto starych kousku.

Anonymní řekl(a)...

mimochodem... doporucim jeste jedno k tomu predeslemu, isnpirovat se Klanem ;) a i kdyz bych videl jeho oziveni radsi nez excalibru, preju hodne stesti

Anonymní řekl(a)...

Rozhodne nech sa Excalibur vráti...by som sa na nom aj podedielal ale som Slovák

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, už nějakou dobu sleduji vývoj NOVÉHO EXCALIBURU. Minimálně v zaslaných e-mailech. Nechci se moc opakovat, ale z ostatních komentářů jasně vyplývá, že nemá cenu vytvářet nový herní časopis ať už digitální, nebo tištěný. Pokud něco takového tvořit, rozhodně bych se přiklonil ke SPECIALIZACI takového časopisu. Vše co je všeobecné má velmi velkou konkurenci a bude těžké a možná i nereálné dostat se na stejnou úroveň jako u ostatních. Mně by se třeba líbil časopis, Excalibur, který je zaměřen na fantasy a historické hry (jak již sám název nabádá).... Určitě namítnete, že tím bude ztracena velká část čtenářů, ktetým se líbí jiný styl her.... ale považte EXCALIBUR může být právě v této specializaci NEJLEPŠÍ !!!

Anonymní řekl(a)...

Zdar Martine,
rad vzpomínám na tvůj klid, když odešel HD s celým číslem excalibru a ty jsi zrovna odjížděl na dovolenou :) Tvuj inzerent

Anonymní řekl(a)...

no, tak mě připadá, že tady pan autor chce znovuobjevit Ameriku. Chce udělat multiplatformový časopis pro dospělé s cenou pod 100Kč. Ale vždyť to byl přeci NextLevel a ten všichni víme, jak dopadl. NextLevel byl stylem opravdu dospělejší než Level a Score, ale nepomohlo mu to.
Sice se dá namítnout, že kdyby ho distributor více podporoval, mohl časem sílit, ale prodeje byli pravděpodobně tak slabě, že to vydavateli nestálo za investici...bohužel.
Přeju hodně štěstí s Excalibrem, ale ať bude jakýkoliv, kupovat si ho nebudu, protože jsem si (po konci miniLevelu a NextLevelu) zvykl na hrej a bonusweb a kupovat časopis mě už neláká (snad kdyby do udělal Farid nový časopis nebo přispíval do některého stávajícího:)

Anonymní řekl(a)...

že bychom si přispěli vlastní troškou do mlýna?

1. Specializace, ano. Starší generace, ano(vyspělejší, rozumější). Osobně mi z toho vyplývají i vyspělejší hry, tedy žádné ultranext gen skákačky(Assassin's creed) střílečky(Crysis). Tyhle hry jedou 14 dni a pak už po nich nikdo neštěkne. Spíše se zaměřovat na hry složitější, vyspělejší, kterým trvá, než pochopíte vo co go a jak to funguje, ale zase vydrží na dlouho. Hry ke kterým je schopen se člověk vracet. Nejde mi ani tak o informování o nových hrách, ale také hledání těch starých. Zapadlých perel v písku. A myslím, že starší cílová skupina preferující vyspělé hry spíše má PC než konzoli a nemá čas na ultratechnické kraviny, které jsou jen na hrání, případně telefonování, mp3 a další věci, které ve většině případů vůbec nevyužijí.
2web: určitě
3blog: jedno jestli web nebo blog, fakticky v tom není nižádný rozdíl.
4časopis: týdeník je opravdu zajímavý nápad:)

sir moris řekl(a)...

To že se nespouštěl ostrý web Excaliburu, je dobře. Nedělal bych to minimálně do vydání prvního čísla, pak by to byla dobrá podpora časopisu, v podstatě taková jiná DVD příloha