pondělí 18. května 2009

Proč mají noviny a časopisy budoucnost

"Velcí inzerenti jdou do televize, do tisku a něco málo kolem, protože chtějí masírovat. Velké prachy jsou samozřejmě u těchto velkých inzerentů. Tomuhle velkému typu inzerentů se docela špatně prodává internetová reklama, protože si už někde přečetli, že na bannery se nekliká."

Že je to nesmysl? Zkuste si ten článek přečíst.

I proto bude Excalibur nejen pro náctileté. I proto jsem určil cíl 100.000 prodaných výtisků. Protože časopis s nízkým nákladem není pro velké inzerenty příliš zajímavý. A časopis bez inzerátů nemá budoucnost.

14 komentářů:

Redsnake řekl(a)...

Doufám, že váš plán fakt není "vydávat další'cílené' pseudočasopisy, posílat je tiše do remitendy nebo rozdávat kamarádům. Platí to přece inzerenti." :-)

-ml- řekl(a)...

Určitě ne. To by se inzerentům moc nelíbilo - a čtenářům také ne. Velcí inzerenti chtějí velké hráče (myslím tím teď časopisy...). Excalibur bude zařazen do ABC-ČR a bude též v Media projektu - výsledky prodeje budou auditorovány tak, jak jsou inzerenti zvyklí u jiných časopisů.

Anonymní řekl(a)...

nj som zvedavy kedy pridu nejake konkretne informacie konecne :)

Anonymní řekl(a)...

30.unora

-ml- řekl(a)...

Konkrétní informace budou. Chci to ale mít nejdříve všechno domyšlené a otestované, abych nesliboval něco, co pak nebude. Ale určitě budu co nejdříve informovat o vývoji celého projektu.

Unknown řekl(a)...

Mě třeba zaujalo, že když jste prodával značku Excalibur, tak jste se tuším "zavázal", že když neprodáte, budete vydávat tištěný časopis. Jen by mně zajímalo, proč jste použil silné slovo "zavázat", když není jasné, kdo ten závazek může nárokovat (až se třeba náhodou stane, že nevyjde ani jedno číslo)? Jestli ještě nikoho nemáte, můžu to být já? Že bych vám pak třeba určil veselý trest, když nevyjde ani jedno číslo (nic hrozného, třeba byste musel v létě celé odpoledne lidem zpívat pod okny koledy).

-ml- řekl(a)...

Václav: Mohl jsem použít slovo "slibuji", ale tím by se nic nezměnilo. Teď už je po aukci a jakékoli změny nemají smysl. Nezbývá nic jiného, než mi věřit.

Ta myšlenka se sázkou je ale zajímavá. Např. že bych založil "konto Excalibur", na které by Václav a další poslali libovolnou částku peněz nad 100 Kč. Pokud by Excalibur vyšel, tak bych si peníze nechal, pokud by Excalibur nevyšel, vrátil bych každému dvojnásobek.

Toto řešení má ale zásadní chybu a tou je motivace zúčastněných. Každý, kdo by poslal peníze, by měl svůj osobní ekonomický zájem na tom, aby Excalibur nevyšel. A já bych raději, aby každý měl zájem na tom, aby Excalibur vyšel. Ale jak to udělat? Napadá vás někoho něco?

Unknown řekl(a)...

Me napadlo udelat web, kde by lide postovali sve vlastni vytvory a treba by se objevil dalsi "mesias", ktery by se stal sefredaktorem a byl by zamestnan (;

Anonymní řekl(a)...

aha takze zatial toho moc nemate, ze ... :) inak drzim palce :D

-ml- řekl(a)...

Anonymní: To je přeci jasné, že téměř nic není. Na Excaliburu se teprve začne pracovat a teď vymýšlím celkový plán (ne jen tištěný Excalibur, ale všechno okolo). Před aukcí by to bylo mrhání časem a teď se snažím vyčlenit na Excalibur více času, což nelze provést okamžitě.

Seraphin: Vaše nápady jsou opravdu dobré, určitě něco takového bude, mám to v seznamu... Občas se zde v komentářích vyskytují takové pozitivní nápady, jde jen o to, jak to vybrat a zkombinovat, aby byl výsledek co nejlepší. Snažím se o jiný pohled na hry a o co nejjednodušší řešení - v jednoduchosti bývá síla. A využít současné technologie "hromadného použití" (youtube, bloggy, sociální sítě atp.).

Unknown řekl(a)...

ML: Nevim jak Vam vyjde vase idea tistene formy, ja osobne jsem zdigitalizovany clovek, a proto me primarne zajima digitalni podoba a to je presne to, co asi bude zajimat vetsinu. Kdyz se podivate na zahranicni trh, tak mu jasne dominuje kotaku + ign a gametrailers.
Kdyz tyto zahranicni weby porovnate s ceskymi, tak zjistite to, proc zahranicni weby cte tolik lidi.
Na takovem kotaku muzete sedet cely den a jen refreshovat a mate priliv informaci jake clovek ceka, tedy kratke a opravdu vtipne clanky od autoru, kteri nejsou jen novinari, ale take hraci a vi o cem pisi.
Gametrailers a jejich video recenze zase sazi na to, krome toho ze maji svoje vlastni porady, ze prinasi nadhled. Misto recenze tedy vypravi svoje dojmy a co je na hre takoveho a onakeho s tim, ze na konci daji sve vlastni kriticke hodnoceni. Jejich podani je ale takove, ze ja okamzite poznam, jestli ma smysl tu hru hrat, nebo ne.
Podivam-li se na ceskou scenu, mam zde doupe, ktere uz snad nikdo se zdravym rozumem necte a games.tiscali.cz, ktere jsou poslednim pro me relevantnim zdrojem. Ovsem kvalita prispevku na tiscali je u videi rovna nule, jejich videa me pouze s prominutim naserou a textove recenze jsou psany bez humoru a zcela z pohledu autora, takze krome screenshotu a hatespeeche nemam nejmensi poneti o cem hra je. Komentare jsou dalsi kamen urazu ...
Pokud tedy okopirujete zahranicni scenu, date do toho svuj ideal a propojeni na komunitu, tak jsem presvedcen, ze najdete sve misto na trhu jako seznam.cz

Unknown řekl(a)...

Jeste me napadl takovy postreh ...
projectlore.com
Banda chlapku, kteri sedi a toci sami sebe jak hrajou world of warcraft a prinasi herni rady. Jednou za tyden hodi souhrn a obcas se objevi nejaka pohledna slecna, ktera vam povi vice.
To jsou presne ty originalni projekty, ktere maji smysl a nekopiruji absolutne nic.

J2X řekl(a)...

Nemyslím si, že by to bylo jenom o reklamách. Nemyslím si, že by to bylo jenom o redakci. Myslím si, že veškerá budoucnost Excaliburu bude založená na zájmu či nezájmu čtenářů. Co si budeme povídat, Excalibur má v hráčské komunitě jméno (Myslím těch 25 a starších), ale jak chcete oslovit ty mladší? Ty, kteří maji doma koupené best gamePC od tatínka a kabelový internet, kde mají neomezený přístup k bonuswebu, hrej.cz, doupe.cz, tiscali, atd.. Nemluvím o počátcích Excalu, ty budou díky "těm starším" zajištěny, ale co do budoucna? Máte v záloze nějaký plán nebo dopadnete jak OXM magazín, Next Level, Gamestar, atd.. Já bych do toho nešel ani za 500.000 pravidelných čtenářů!!
Jsem předplatitelem Levelu a vím, že redaktoři se nemají tak dobře, jak se měli a kolikrát vaří z vody.. A Level je pojem, však Vy o tom víte své, ne? Abych řekl pravdu, tak Level nekupuji ani kvůli hrám (Mám Notebook Celeron 1,7Ghz s int. graf. kartou), ani kvůli recenzím, ale hlavně kvůli jejich okrajovém zájmu o konzole a jejich LEVEL-DVD, které je bezkonkurenční! Když už bych začal vydávat časopis, tak jedině o konzolích a to bez specializace na platformu..
Ale do toho hospodářská krize, inflace, krach firem (potencionálních inzerentů).. No nevím nevím..
Jsem z těch, kteří mají doma !všechny! Excalibury pěkně na hromádě, takže nejsem proti Vám v žádném případě zaujatý, ale nevěřím, že by nějaká taková akce v dnešní době sklidila úspěch!!

Anonymní řekl(a)...

No mne sa to pozdava. Nieco ako excalibur novej generacie je presne to, co mi chyba. Denne refreshujem games weby, trailery apod. Mam na dosah HW novinky, preview apod.
Ale co mi fakt chyba, je raz za cas chytit kus papier lahnut si na postel a len tak citat. Nieco zaujimave. Ono je asi najvacsi problem vyriesit, ze CO ma byt to nieco zaujimave. Ak sa vam to podari, tak to cobec nieje taky naivny projekt ako ludia vravia. Preto drzim palce a dufam, ze sa vam to naozaj podari :)
Ak mozem par veci ktore by mna osobne zaujimali tak :
- retro rubriky
- clanky na zasmiatie z herneho prostredia
- skuseni autori, ktori hodne nahrali
- nejake looky a interviews s vyvojarskmi tymami, ake je to 'behind scene'