pátek 8. května 2009

Excalibur, den jedna

Ochrannou známkou Excalibur investoři i konkurence pohrdli a nevyužili jedinečné šance ji koupit. Důvod mne napadá pouze jediný: nevěří, že papírový herní časopis může být ziskovým projektem. Chápu to. Celosvětový trend je jasný: mnohé papírové herní časopisy se přesouvají z papíru na internet. Počet prodaných herních časopisů klesá, zatímco návštěvnost internetových médií stoupá. A do toho všeho ještě přichází celosvětová krize, způsobující snížení spotřeby zbytných věcí, tedy i časopisů.

Chápu to, ale přesto se divím. Krize nekrize, mnohým neherní časopisům výrazně stoupá náklad a to i přes to, že informace v nich obsažené se dají vyhledat na internetu. Tak jak to, že jim ty počty prodaných výtisků stoupají, když by měly klesat? Podle mne je to tím, že papír má stále ještě před internetem určité výhody a pokud je papírový časopis opravdu kvalitní a pro čtenáře přínosný, pak má docela dobrou šanci na úspěch. Trh u tištěných časopisů v ČR je zatím mnohonásobně větší, než příjmy z inzerce u internetových informačních zdrojů.

Ale to neznamená zavržení internetu. Ten samozřejmě skýtá obrovské možnosti a Excalibur bude tudíž v určité formě i na internetu.

Dnes je den 1 od pomyslného startu nového Excaliburu. Dnů do zjevení se Excaliburu v konečné fyzické podobě zbývá cca 200 až 230. Excalibur by tedy měl vyjít buď začátkem prosince 2009 nebo začátkem ledna 2010. Přesný termín zatím není určen, protože se bude odvíjet od možností zařazení Excaliburu do mediaplánů inzerentů a reklamních agentur. Tedy jestli bude možné dostat inzerci do Excaliburu ještě letos (prosinec - předvánoční období), nebo až od ledna. Termín bude znám během následujících týdnů.

Aby se Excalibur mohl objevit na stánkách, je potřeba zařídit obrovské množství věcí (více viz nedávný rozhovor na games.tiscali.cz). Nejdříve je proto nutné mít co nejpřesnější plán a pořadí jednotlivých kroků.

Krokem číslo 1 je tedy "Plán obnovy vydávání Excaliburu". Předpokládám, že bych ho měl mít hotový během týdne a poté se budou moci rozeběhnout konkrétní práce na novém Excaliburu.

Ovšem již od rána se budete moci zapojit do nového Excaliburu prostřednictvím svých názorů pod připravovaným článem zde na tomto Excalibur blogu.

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Dle mého názoru by se web měl orientovat podobným stylem jako PCtuning (dokud nevymysleli tu zrůdnou podobu webu jakou mají teď), tedy svými silami lehce poupravený opensource. Rozhodně bych zapojil diskusní fórum, jelikož jej konkurence zcela ignoruje. Já jej pokládám za zcela základní stavební kámen takového projektu, protože časopis není pouze o čtení, ale také komunitě, která za ním stojí a kupuje jej.

Karbous řekl(a)...

Tak to vydani v lednu roku 1010 mi prijde zatim jako nejrealnejsi. :-D

Anonymní řekl(a)...

Chtel nekdo retro? :)

-ml- řekl(a)...

Karbous: Díky za připomínku, termín vydání Excaliburu jsem tedy posunul o 1000 let dopředu!

Eso řekl(a)...

Čistě pro info, kterým papírovým časopisům stoupá náklad?

Dadel řekl(a)...

eso: Květy, Vlasta, Naše pravda etc., imho

Anonymní řekl(a)...

Doporučil bych na internet i rubriku uživatelských recenzí. Tiscali ji nepochopitelně zrušilo, nyní ji nabízí pouze slovenský Sector.

MCZ řekl(a)...

Jízlivá technická - případného investora, co koupí OZ "Excalibur" za 1 190 000 Kč bych tedy investorem rozhodně nenazýval :-)...

...ale třeba nám všem nevěřícím ještě nakopete prdel.

...ale spíše teda ne ;-).

Anonymní řekl(a)...

sorry, necital som nahodou niekde ze excalibur pokial ho nikto nekupi vyjde v tlacenej podobe tento rok?