pondělí 12. října 2009

Duch Excaliburu

Udělat herní časopis takový, aby v době internetu byl zajímavý pro širokou skupinu čtenářů, není snadné. Svět her je světem virtuálním, ale lidé žijí ve světě skutečném. A svět skutečný není zdaleka takový, jaký si představují. Co se týče časopisů, tak tam si lidé často vybírají tituly, které se nějakým způsobem dotýkají reálného života (i když je v drtivé míře pro čtenáře nedosažitelný).

Aby si čtenář mezi stovkama časopisů o reálném světě zvolil časopis o světě virtuálním (např. Excalibur), pak musí tento časopis nabídnout něco, co časopis o reálném světě nabídnout nemůže a co je přitom pro čtenáře lákavé a obohacující. A to je trochu problém herních časopisů: pro čtenáře nepřináší na první pohled nic, co by je mohlo obohatit. Vím, řeknete, že lidé jsou povrchní a vyhledávají pokleslou "Nováckou" zábavu. Ovšem ve své podstatě stále hledají něco, co je posune vpřed. Často to hledají v příbězích a tedy ve zkušenostech jiných lidí, srovnávají atd. - viz film "Číslo 5 žije".

Tudíž to, co by měl Excalibur posunout na vyšší proveň sledovanosti, by mělo být právě toto. A otázka dne zní: "Dá se to najít ve světě her a nabídnout to čtenářům Excaliburu"?

19 komentářů:

FireTight řekl(a)...

Tak napadlo mě například udělat nějakou sérii článků o tom, jak se hry vyvíjejí - od nápadu až po betatestery... To by mohlo lidi zajímat

FireTight řekl(a)...

ADD - nebo rozhovory s herními vývojáři, vydavateli
návody na to, jak třeba přeložit nějakou hru, jak vypadají "střeva" hry (co je v určitých souborech), jak pracuje instalačka...

Anonymní řekl(a)...

Jakože sem někdo něco napíše vy na tom postavíte celej časopis? To nevím, ale sleduji.

-ml- řekl(a)...

To samozřejmě ne, konkrétní představa je, ale více hlav více ví a třeba se přichomítne něco osvěžujícího. Zrovna dnes mne napadla zcela nové pojetí části Excaliburu. Tohle ale neprozradím, nechci konkurenci usnadňovat jejich práci. Určitě ale nesmí být Excalibur suchým technicistním časopisem.

Anonymní řekl(a)...

Milý pane Ludvíku, tohle je s odpuštěním další příšerný blábol. Ctenáři si nevybírají časopis o konkrétním světě na základě jeho podobnosti s jinými časopisy. Čtenáři si vybírají časopis o tom, co je baví. Takže asi nemá smysl srovnávat herní magazín s titulem pro prvorodičky, což by se z Vaší logiky mělo. Buďte už tak laskav, a běžte se s tím vším konečně vycpat...

-ml- řekl(a)...

To je jasné, že čtenáři by nekupovali Excalibur, pokud by se v něm nedočetli o tom, co je baví. Ovšem ani to, že obsahem budou informace o počítačových hrách nezaručí, že ho bude většina hráčů kupovat, to by pak musely mít herní časopisy milionové náklady. A také je zde internet, největší konkurent pro tištěné časopisy. Takže mi jde o to, aby byl Excalibur pro hráče (jakékoliv, i příležitostné) zajímavým čtením. To je ten "duch Excaliburu". Něco, co jiné herní časopisy a weby nemají.

Anonymní řekl(a)...

Jaky je vyznam tohoto prispevku?
Jo aha, vy tu vlastne jen tak blogujete, tak to jo.
Jo aha, to neni o casopise, vy si s nama chcete povidat a zamyslet se? Tak to ste mel rict hned.
Hmm, nevim mozna jo, mozna ne, klidne si prectu i o vecech ktery me nezajimaj, kdyz je to dobre napsany.
A kdy ze bude ten Excalibur?

Kejml řekl(a)...

Kdy bude Excalibur? Dovolím si citovat pana Ludvíka:
"- pokud se nepodaří předmět aukce prodat (pozn.: ochr. známka Excalibur, kterou se prodat nepodařilo), prodávající (pozn.: Martin Ludvík) se zavazuje obnovit vydávání tištěné verze časopisu Excalibur nejpozději od 1. 2. 2010.

Ať si každý udělá o panu "slibem nezarmoutíš" udělá obrázek sám ;)

Anonymní řekl(a)...

sel bych spis cestou computerworldu, obycejne noviny, zpravy ze sveta it, indie, free sceny, demosceny, takovej underground... zajima to i dost mladych lidi

Anonymní řekl(a)...

jest dodam, ze samozrejme jak se pise v prvnim postu, urcite zpravy z vyvoje rozhovory s vyvojari, rozhovory se spravci vyvojarskych teamu, takhle jit i za hranice cr...

Anonymní řekl(a)...

jeset me napada, potreba moznost "novin" spojit s technikou.. treba stranka, ktera po oscanovani nebo vyfoceni mobilem, by ve vasi stahnutelne aplikaci vyhodila linky na clanky atd. samozrejme vse lepe prmyslet aby to melo smysl

Anonymní řekl(a)...

Tohle už tu jednou bylo, ne?

harybelafonte řekl(a)...

tak co bude?

Anonymní řekl(a)...

Tady se to schyluje ke neuvěřitelné ostudě. Po všech těch kecičkách Excalibur nevyjde a -ml- bude mít z ostudy kabát. Ajajaj.

Anonymní řekl(a)...

Uz se nam to blizi, uz jen necele dva mesice do startu. Jupii.

Unknown řekl(a)...

Vidím, že pán má opravdu jasný investiční plán a dokonalý podnikatelský záměr. Nezlobte se, ale Vaše plánování je na úrovni patnáctiletého děcka.

-ml- řekl(a)...

Moraviarest: Zlobím se.

Anonymní řekl(a)...

Coz takhle mrknout se jak se veci maji ve svete?? Cesky narod umi solidne kopirovat...hybaj kopoupit nejaky best seller zahranicni casak a Excalibur je na svete!!! Totalni blbost!!

-ml- řekl(a)...

Ano, je to blbost. Zahraniční herní časáky jsou na ústupu, spousta už jich přešlo na net a s papírem skončilo. Jejich papírovou koncepci tudiž nelze převzít, je zastaralá, zavedené časopisy už jen dobíhají ze setrvačnosti.

Proto jsme vymysleli zcela nové pojetí, o tom už tady bylo docela dost článků. Od té doby jsme to ještě vylepšili, není třeba nic přejímat, koncepce Excaliburu (ne jen papírového) je rámcově připravena (samozřejmě detaily jsme zatím neřešili).

Díky za různé nápady, určitě něco z toho v Excaliburu bude.