pátek 25. září 2009

Regulace českého internetu

Česká "úřednická" vláda v tichosti připravila nový zákon o regulaci českého internetu podle direktiv od úředníků z EU. Již 29. září se má začít projednávat v poslanecké sněmovně na 62. schůzi návrh "zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání" /sněmovní tisk 894/. Vláda navrhla sněmovně projednávání návrhu zákona tak, aby sněmovna s ním mohla vyslovit souhlas již v prvém čtení (§ 90 odstavec 2 zákona č. 90/1995 Sb, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů).

Jde o formu regulace, podobné regulaci televizního vysílání. Týká se především videosekvencí a z provozovatelům těchto "audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání" ukládá mj. různé byrokratické povinnosti, zákaz reklamy u zpravodajských a politicko-publicistických pořadů a také sankce až 2 miliony Kč. To všechno má dozorovat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (Fibingerová a spol.).

Máte na to nějaký názor?

Vládní návrh zákona: www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=5&CT=894&CT1=0

17 komentářů:

RedBarDragon řekl(a)...

Pane Ludvíku a jak tohle souvisí s Excaluburem? Z komentářů u Vašeho minulého příspěvku a z tohoto současného mám pocit, že tady někdo nemá rád EU a pravděpodobně si zametá cestičku pro cestu do politiky? Tak kdy se tady objeví link na vaši novou politickou stranu (nebo link na Vás jako kandidáta jedné z existujících stran)? ;)

-ml- řekl(a)...

RedBarDragon: Nevím, jestli jste ten zákon četl. Protože se ptáte na souvislost s Excaliburem, asi jste ho nečetl. Zkusím to tedy ozřejmit trochu více. Excalibur neplánuji jen jako tištěné médium, ale měl být též na internetu, to je známá věc. A v tomto případě bych se musel řídit tímto novým zákonem. Tzn. další byrokracie (registrace, roční výkazy atd.), nižší příjmy z inzerce (zákaz inzerce u publicistických a zpravodajských videí) atd.

Nevím, jestli jste zažil socialismus před rokem 1989, ale (nejen) tento EU zákon tam směřuje. Že to nechává většinu lidí netečnou, je velice špatné. Internet je poslední svobodné médium a je nutné tuto svobodu udržet. Tento zákon je jen začátek, další omezení svobody jsou již na cestě. Možná je Vám to jedno a klidně budete v budoucnu volit tu jedinou správnou stranu (tu Evropskou, socialistickou, samozřejmě), která Vám bude předhozena a bude propagována médii, ale mě to jedno rozhodně není.

Do politiky jakožto aktivní politik kandidující do parlamentu atp. ale vstupovat nehodlám z prostého důvodu, že by mne to nebavilo a ani nejsem tak dobrý na tuto profesi, abych byl přínosem.

Ale něco chystám, v tom se nemýlíte. Až to bude aktuální, dám vědět.

-ml- řekl(a)...

Málem jsem zapomněl: Support Vaclav Klaus! Stop the Lisbon Treaty!
http://www.facebook.com/group.php?gid=144395234460&ref=ts
a
http://www.youtube.com/watch?v=ljAANHPkrAE&feature=player_embedded#at=640

RedBarDragon řekl(a)...

Tak ono je od vás obecně velice fajn postnout odkaz na x stránek zákona s tím, že se nějak týká svobody slova na internetu. Copak jsem právník, abych to všechno luštil a hledal v tom tu přesnou pasáž, která Vám vadí? Na to bych se vám víteco..

K tomu zákonu samotnému: Registrace komerčních stránek a omezení reklamy na nich je špatné v čem přesně? Tak holt nebudete žít z reklamy, ale z placeného obsahu na stránkách. Nebo to uděláte úplně jinak. Však se říká, že paragraf je tak zahnutý proto, že i zákony se dají všelijak kroutit a překrucovat.

Ale něco chystám, v tom se nemýlíte. Až to bude aktuální, dám vědět. Alespoň vidíte, jak jste průhledný. ;)

-ml- řekl(a)...

No a to je další negativum všemožně regulujících zákonů. Lidé se jimi musí zabývat, najímat právníky, ekonomy, úředníky atd. Potom se nelze divit, že to s ekonomikou jde z kopce. A tento zákon se dokonce dotýká i svobody, takže zde je to o to horší.

Bít na poplach by měli hlavně novináři. Z určitých důvodů "taktně" mlčí a spoléhají se na to, že to v tichosti projde. A zatím se jim to daří.

Někdo si za přístup rád připlatí, někdo zase ne. Mít možnost volby - to je demokracie a svoboda.

RedBarDragon řekl(a)...

Já osobně si za kvalitní obsah rád připlatím. Musím v tom ovšem vidět nějaký smysl. Kdybych měl možnost objednat si do RSS čtečky za nějakou rozumnou sumu určité noviny nebo časopisy, klidně bych to udělal. Na druhou stranu chodit na stránky, které jsou o ničem a proklikávat se x reklamami je na zabití.

-ml- řekl(a)...

Něco na tom je. Ale něco jiného je to, co si člověk myslí, že by udělal, kdyby... A něco jiného pak udělá. I proto se průzkumy tak často rozchází se skutečností.

Také je spousta informačních zdrojů (i kvalitních) zdarma. Tak proč za jiné (kvalitní) platit?

Moje osobní zkušenost je taková, že také občas zaplatím (sice za software pro iPhone, ale princip je stejný). Ale nesmí být ekvivalent zdarma, cena musí být rozumná a způsob placení co nejjednodušší.

Právě na platbách dělám, ještě letos by měl být viditelný výsledek (zatím to není pro Excalibur, ale kdo ví, třeba to pak použiji). Ovšem nejsou to platby za informace ani za software, takže důvody plátců budou zcela odlišné, platba bude také za jedinečnou službu.

Kdežto platba za informace - to asi nemá šanci na úspěch, viz neúspěch Bonuswebu s mikroplatbama. Je to samozřejmě škoda - bylo by pro všechny zúčastněné výhodné, kdyby byl Excalibur na netu např. za 20 Kč měsíčně.

Je to možná trochu odvrácená tvář svobody internetu. A i když jsem vydavatel a raději bych, kdyby mi měsíčně platilo např. 100.000 čtenářů 20 Kč, tak dávám přednost svobodě internetu a tedy dostupnost (v tomto případě herních) informací zdarma s tím rizikem, že mi pak lidi nebudou kupovat digitální Excalibur.

RedBarDragon řekl(a)...

Já jsem měl možnost vidět a pracovat s RSS kanály zpravodajských agentur (AFP, Reuters, ČTK) a kdyby byly dostupné pro soukromé použití za nějaký rozumný poplatek (Do 300 měsíčně), rozhodně do toho jdu. Stejně tak věci jako magazín Time, nebo noviny The New York Times bych si klidně předplatil formou PDF do mailu, ale opět by musela být rozumně nastavená cena. Nejlépe tak, aby stály stejně jako na stánku v USA. I při takové ceně by vydavatel měl zisk a nemusel by noviny fyzicky dovážet. Nestály by tak například 106Kč (magazín Time), ale o něco méně. Prostě je důležité uvědomit si, jaký model plateb má smysl a jestli já jako poskytovatel služby nabízím dost zajímavé informace na to, aby mi za ně lidi platili. Třeba Gamespot, nebo IGN v oblasti her jsou dost známé a kvalitní stránky, ale Gamespot nabízí za poplatek kvalitní služby, kdežto IGN už při vstupu na stránku obtěžuje zdržující "reklamou".

-ml- řekl(a)...

Teď jsem se mrkl na gamespot.com a je tam Join now for FREE! Tak nevím, jestli se jim systém plateb nechytl nebo tak jen lapají nové (v budoucnu snad) platící čtenáře. V diskusích ohledně placených informací na netu (jak je chce zavést Murdoch) je většina "expertů" i diskutujících velice skeptická.

Pokud bych vzal do úvahy hypotetickou situaci, že na netu bude (na české poměry) velice kvalitní Excalibur, pak je tedy velká otázka, jestli hráči budou ochotni za nadstandard (např. diskuse, část obsahu, videa, downloady atp.) si připlatit a zda se raději zdarma nepodívají na také docela kvalitní Bonusweb atp. nebo na ještě kvalitnější anglické servery, např. zrovna na gamespot.

Ovšem online webové hry mají plátců dost. Tam je to ale postaveno na principu drogových dealerů - nejdříve ochutnávka zdarma a závisláci pak za lepší možnosti musí platit.

RedBarDragon řekl(a)...

Pane Ludvíku je vidět, že zase neznáte fakta. Gamespot má registraci zdarma, ale určité služby jsou dostupné pouze pro platící registrované uživatele (tzv. prémiové účty).

A proč nevezmete do úvahy hypotetickou situaci, že by zákon prošel a reklama musela pryč a nějak by se musely živit VŠECHNY servery a do toho byste přišel vy s novým serverem?

-ml- řekl(a)...

Mezi výhodama jsem našel jen rychlejší stahování, výhody mají dovedně ukryty, asi mají nedostatek premiových účtů -):

Zákon projde (je to EU zákon). Na jaké reklamy se zákaz bude vztahovat a na jaké ne není přesně specifikováno (týká se i her?), asi to bude podle výkladu paní Fibingerové.

Nový server má vždy nevýhodnou pozici oproti těm zavedeným a minimálně zpočátku bývá jeho provoz ztrátový (než se nabere dostatečný počet inzerce nebo plátců).

Prioritou je ale papírový Excalibur, který jsem slíbil. Internetový Excalibur by byl jaksi navíc. To je určitá výhoda - vydělávat nemusí oba, jde o celek.

RedBarDragon řekl(a)...

Vy jste opravdu tragéd pane Ludvíku. Neumíte používat google? Nebo hledat na stránkách gamespotu? (viz. např. https://secure.gamespot.com/rps/signup/plus.php?xsiteid=6&region=1 nebo http://www.gamespot.com/promos/2006/announcement/faq.html). Naučte se nejdříve používat internet a PAK zakládejte časopis.

Zbytek nemá cenu komentovat. Člověk, který se neumí na internetu najít jasně vypsané výhody placeného účtu na velké stránce o hrách a herním businessu nemá zcela jistě šanci založit časopis, který bude vydělávat sám na sebe, natož založit k němu ještě internetovou stránku, kterou bude ten časopis dotovat.

-ml- řekl(a)...

Výhody a lákání na placené služby musí být výrazné a uživatelé by měli být nabídkou doslova bombardování a ne, aby návštěvník musel pracně hledat něco, co vlastně ani neví, jestli vůbec existuje, ve faq nebo dokonce to cosi hledat v google.

RedBarDragon řekl(a)...

Faq bylo jen jedním z míst, na které mě odeslalo hledání v Googlu. Druhý odkaz, který vy úspěšně ignorujete, je přímo na registrační stránku daného účtu, kde jsou jeho výhody jasně vypsané. Jste evidentně jeden z těch lidí, kteří si z informací berou jen to, co se jim hodí a s tím dál pracují.. Skvělé.

-ml- řekl(a)...

Na tomto příkladu se ukázalo, že Excalibur web musí být jednoduchý a přehledný, aby s ním mohli pracovat i takoví tragédi a nemehla, jako jsem já. Totéž se týká tištěného Excaliburu.

Ale abych se vrátil k tématu: Zrušit a zjednodušit je potřeba také zákony a ne přijímat stále nové a složité. To se týká také mezinárodních smluv - dlouhé a nepřehledné smlouvy nebrat!

Anonymní řekl(a)...

Je to jednoduchy clovek ten pan Ludvik. Z Vasich nazoru pro me jasne vyplyva, ze jste jeden z tech co budou kricet za kazdou cenu, jen proto, ze maji pocit, ze revoltuji.
Muzete citovat, nejaky konkretni odstavec, ktery Vam vadi nejvice, priznam se, ze ten navrh neznam a rad bych si udelal nazor.
Ja osobne si myslim, ze ten bordel, ktery dnes panuje na internetu by se mel nekdo snazit minimalne zmirnit. Ta byrokracie bude sice otravovat, ale doufam, ze ruzny spamery a podobnou havet to bude otravovat natolik, ze svou cinnost aspon omezi.
Timhle tempem by byl internet stejne za chvili nepouzitelny.
Bohuzel zijeme ve spolecnosti, ktera neumi(nemuze) bez pravidel existovat.
Jestli chcete absolutni svobodu tak se odstehujte nekam daleko do prirody.

-ml- řekl(a)...

Pro Red Bar Dragon a spol.: V nejbližších dnech napíši o Excaliburu zásadní info.