pondělí 8. června 2009

Projekt Excalibur

Plán "Projektu Excalibur" jsem po náročném pracovním víkendu a dnešku dokončil. Má dvě části: část tajnou a část veřejnou. Část tajnou samozřejmě zveřejnit nemohu (to už by pak nebyla tajná), část veřejnou budu předkládat v jednotlivých krocích. Jaké ty kroky budou se dozvíte v tomto blogu postupně vždy v tu správnou dobu. Počínaje zítřkem začínají konkrétní práce na prvním tajném kroku "Projektu Excalibur".

Projekt Excalibur se týká např. těchto oblastí, které musí být v určitém čase perfektně zvládnuté, aby měl Excalibur šanci a neskončil v propadlišti dějin:

- specifikace cíle
- cílové skupiny čtenářů a inzerentů
- tiskárna
- distribuce
- inzerce
- propagace na internetu
- propagace mimo internet
- redakce
- design (logo, titulní strana, vnitřek, rubriky atp.)
- DTP
- organizační zabezpečení
- internetové stránky
- a spousta dalšího

Organizační věci zaberou většinu času, ale je jasné, že nemá smysl je zde rozepisovat. Proto je Projekt Excalibur rozdělen na ty dvě části "tajná" a "veřejná".

Co tedy můžete očekávat zde, na Excalibur blogu? Pouze to, co můžete ovlivnit svými názory, připomínkami atp. Všechno vám budu překládat postupně a chci vás hlavně maximálně zapojit do přípravy, podpory a propagace Excaliburu. Jakou formou, tak to se nechte překvapit, postupně se všechno budete dozvídat.

Možná se vám to opět nebude zdát konkrétní. Ano, je to tak, řešení konkrétních věcí bude teprve následovat. Budu předkládat opravdu hodně konkrétní témata, otázky, úkoly, prosby a další, nemusíte se bát. Ale ještě nějakou chvíli si musíte počkat.

29 komentářů:

Unknown řekl(a)...

fuh... no sledujem to tu uz dlhsie, a vidim, ze sa mam na co tesit... toto skonci bud nejakym totalnym intergalaktickym twistom a vyde casopis aky tu vlastne este nikdy nebol a neviem, ci by sa vobec mal nazivat casopis alebo na to nevymysliet iny - novy pojem... alebo to skonci tak, ze to proste skonci...
naozaj som zvedavy...

sam mam doma excalibury od 9 asi do 40 a 12ku poznam snad naspamat, ale prvy krok planu, na ktory som cakal a ktory bol dnes zverejneny ma jednoducho dostal - "specifikace cíle". To je ako "hej dude, i'v got a plan! no kidding - what it's it? TO MAKE A PLAN!"

Beautiful Mind je jeden z mojich najoblubenejsich filmov a preto tento blog velmi rad citam... je to ako zazit to live a preto sa tesim na koniec - bud budem mat novy excalibur (kt. si na 100% kupim) alebo si pozriem zaujimavu reportaz...

Anonymní řekl(a)...

Já to s dovolením setřídím dle pravděpodobností:
---
50% - Krach ještě před vydáním prvního čísla

40% - Krach po vydání 1. - 3. čísla

5% - Přežití 4-8 čísel

4% - Přežití 9-12 čísel

1% - Přežití delší doby

vojtěch

SKACE řekl(a)...

Časopis pro masy a mají rozhodovat/hlasovat hardcore hráči? :D

-ml- řekl(a)...

SKACE: Excalibur bude take pro hardcore hrace, je to jedna z cilovek, viz vysledek zdejsi ankety - 50% kupuje casopisy. Na Excalibur blog obcas zabloudi i obcasni hrac nebo hraci-specialisti (co propadli jedne hre), to je dalsi cilova skupina.

Kákoš Bobek řekl(a)...

Já vám pane Ludvíku fandím, ale tohle si neodpustím:
Martin Ludvík má také vydavatelské ambice. Teprve loni se jeho časopis „Excalibur“ umístil na první příčce prodejnosti, když sám skoupil tři milióny výtisků. V jeho domě nikdy nebude nouze o toaleťák. Přesto, jako u mnoha lidí, kteří, jak se zdá, mají vše, změnila -em-elův- život tragédie. No, vlastně nezměnila, můžeme pouze doufat.

Redsnake řekl(a)...

Už máte jasné cílové skupiny ? Na které z následujících skupin bude Ex. mířený ?

- hardcore hráči na PC
- hardcore hráci na konzolích
- hardcore hráči na handheldech
- děti od 6 do 10 let
- mládež od 11 do 18 let
- vysokoškoláci
- lidé hrající flash hry
- lidé hrající free online hry
- lidé hrající MMORPG
- příležitostní hráči (hry typu Sims, Můj přítel kůň, Cobra 11, Popeláři)

-ml- řekl(a)...

Redsnake: Dobrý výčet! Ještě bych doplnil:

- nehráči, kteří se zajímají o hry
- nehráči, co čtou úplně všechno
- rodinní příslušníci čtenářů Excaliburu
- nehráči, co koupí Excalibur omylem

Koho napadá ještě nějaká cílová skupina, může doplnit! Excalibur samozřejmě bude pro všechny tyto cílové skupiny.

Redsnake řekl(a)...

Není mi jasné, jak chcete časopis zaplnit. Napsat článek, který by pokrýval najednou všechny cílové skupiny totiž nelze. Když budete psát o hrách něco pro dítě něbo maminku na mateřské, nebude to zajímat hardcore hráče. Pokud napíšete něco o World of warcraft, nebude to zajímat konzolisty. Takže počítáte s tím, že pro člověka bude zajímavá jen určitá část časopisu nebo prostě chcete do Ex. dávat články, které by měly zaujmout naprosto všechny ?

Anonymní řekl(a)...

jj pane Ludvík, na cílovku "čtenáři, co excalibur koupí omylem" byste se měl zaměřit, wtz.

Prosím vyhoďte se a nechte to vymyslet Redsnaka, běžný čtenář má víc podnikatelského talentu než vy.

Anonymní řekl(a)...

Nehráčů, co se zajímají o hry je taky tři prdele v každém městě. Ty je třeba získat. Připadá mi to jako kdyby politická strana chtěla postavit úspěch na tom, že se pokusí získat občany Bulharska, co měli v letech 93-95 přechodně české občanství a pokud tady bude obnovena monarchie do rokuj 2010, tak se možná vrátí.

Jay2x řekl(a)...

To je neuvěřitelný! Skoro každý má tady plnou hubu keců a narážek, snaží se -ml- odradit blbýma kecama o tom, že to nezvládne,... Ale ironií je, že všichni ti co navštívili a navštíví tento blog si Excalibur koupí :-) Pane Ludvík - Gratuluji!! :-)

Redsnake řekl(a)...

jay2x: jasně, -ml- má tím pádem zaručený prodej 500 ks prvního čísla. No to ho teda vytrhne :-D

Anonymní řekl(a)...

@Jay2x
Já sem chodím pro pobavení, Excalibur si nekoupím.

Anonymní řekl(a)...

já sem taky chodím pro pobavení, a excalibur si budu kupovat taky pro pobavení :-) a vo tom to je :-)

Anonymní řekl(a)...

Dobrá, bylo by možná snad zajímavé vydat vzpomínkové, jakési retro číslo, časopisu Excalibur. Z devadesátých let. Ale v té době bylo vše jiné, a tím i kultůra a atmosféra hraní, her a počítačů vůbec byla naprosto odlišná. Pokud tedy míníte vytvořit soudobý,nový herní časopis, pak by se neměl jmenovat Excalibur. Protože Excalibur patří černým tričkám a jeansům,elektronické hudbě osmdesátých a raně devadesátých let,tajně rozečteným (a několikrát přečteným), pomačkaným stránkám pod školní lavicí... to bylo kouzlo Excaliburu, a to se zaručeně již nevrátí.

Anonymní řekl(a)...

A je to tady!
Premiere - časopis o filmech - je pod kytičkama! Fungoval 9 let a myslím si, že mezi námi je jen málo osob, které by ho neznali..
Zůstala jen doména na IT..
Kdo bude další????

Anonymní řekl(a)...

hele, ja bych vydal radeji knizku o historii excaliburu.. nebo z excaliburu udelal rocnik, co by vychazel jednou za rok. A nebo tam otisknul tenhle blog, pulka veci tu cloveka vytoci a pulka rozesmeje... Jestli si i ja muzu tipnout uspesnost vyjiti casopisu, tak je to rozhodne pod 5 procent. A vyjiti vice nez dvou cisel je rozhodne temer nula. Proc? Nejak si nepamatuji zahranicni casopis podobneho zamereni, o kterem se tady porad mluvi (tedy sni). Jasne, nekdo musi byt prvni, chapu... Jenze me porad vazne unika, co by tam melo byt takoveho, co na netu neni. Me treba rozhovory s osobnostma nezajimaji a vyvoj her me zajimal jen u DN 4ever a Daikatany. Clanky od Rybky a Vavry jednoznacne JSOU super a nejen ja je ctu temer jako jedine z celeho casaku. Ono me nejak nenapada, cemu se ty casaky jeste nevenovaly - vse uz tam bylo: komix, hw, sw, film, hudba, retro, ruzne ujete graficke stranky, dopisy, drby, rozhovory s nahodnyma i znamejma lidma, postupne seznameni s vyvojem hry (amaterske i profesionalni), postupne hrani wow, progamming... Tak uz me vlastne chybi jen znalostni souteze, co drive byvaly... Ale v pohode, uklidnilo me, ze redakci najmete hned po prvnim cisle...

Anonymní řekl(a)...

Cely napad herniho casopisu pro vsechny je nesmysl, nelze uspokojit vsechny. Do mdlob jsem sel z toho vyctu cilovych skupin a tvrzeni Martina Ludvika, ze casopis bude pro vsechny z nich. Flash hry, MMORPG, free online hry, hry pro male deti, konzole, handheldy, casual, nehraci. Proc bych mel vyhazovat penize za casopis, ve kterem me zaujme pet stranek, protoze ostatni bude pro ostatni?

-ml- řekl(a)...

Nebude to tak, že by byl Excalibur rozškatulkovaný. Existuje obrovské množství společných témat a hlavně o nich bude Excalibur. Je potřeba hledat to, co lidi (a hráče) spojuje a ne to, co je rozděluje. Detailní informace o konkrétních hrách a specilizované články budou na webu.

Anonymní řekl(a)...

pokud pridate treba i na posledni stranku nejake kody pro pornostranky mate prodej zarucen protoze pecko zajima vsechny.take torenty by nebyly marne k clankum o filmech

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Nejde o prodej za každou cenu, v tomto případě za cenu porušování zákonů. Je možné snažit se tyto zákony změnit, což ale není úlohou pro Excalibur. Excalibur je časopis počítačových her, není to poslanecká sněmovna.

Anonymní řekl(a)...

Podle poslední odpovědi pana Ludvíka, jsem nabyl dojmů, že mu warez a jiné věci nevadí. Pokud jste to myslel Vážně, že jsou podobné věci ke změnění (v poslanecké sněmovně, aby umožňovaly tyhle nelegálnosti přidat k časopisu), tak Vám asi nebude vadit, když se prodá jedno číslo a někdo jej oscanuje a hodí na internet a všichni zájemci jej budou mít ZADARMO! Sleduji blog, už dost dlouho a jsem v poslední fázi, kdy je mi putna, jestli EXCALIBUR bude, či nikoli! To, že jste udělal velký humbuk a nalákal lidi, tak tenhle boom podle mě již totálně skončil. Po půl roce přišla skepse, později naštvání že ještě není a teď už jen to, že jestli ten časák bude, či nebude na stánkách, tak si ho ani nikdo z nás nevšimne, protože na něj se ZAPOMNĚLO!!!

-ml- řekl(a)...

Vaše dojmy jsou Vašimy dojmy, ale skutečnost je jiná. Excalibur vyjde podle mého slibu. Reklamní kampaň na Excalibur propukne v optimální chvíli před vydáním prvního čísla, nyní by to bylo předčasné. Tento blog jen slouží pro výměnu názorů, není součástí reklamní kampaně na Excalibur.

Porušování zákona (v to počítaje autorský zákon) samozřejmě musí vadit každému, kdo chce demokracii a ne anarchii nebo diktaturu. O změnu zákonů v oblasti autorských práv se např. pokouší www.ceskapiratskastrana.cz

Redsnake řekl(a)...

Pane -ml- , nechtěl byste sem na blog napsat další příspěvek o tom, jak pokračují přípravy na vydání Excaliburu ? Poslední post už je starý měsíc a vypadá to, že přípravy nepokračují.

Anonymní řekl(a)...

nekdy mam pocit ze panu Ludvikovi docista hrablo :)

Anonymní řekl(a)...

Excalibur je mrtvy .... zase :)

Anonymní řekl(a)...

Rok utekl jako voda a bohužel EXCALIBUR nevyšel, proč pane Ludvík neuděláte to co by uvítalo podle mě hodně lidí - nostalgistů starých čísel EXCALIBUR 1-30... Určitě by spousta z nás ráda pomohla s nějakým článkem, recenzí, apod...
Já osobně bych se zaměřil na cílovou skupinu - DOS HRY, ATARI, AMIGA, atd.. Prostě udělat nostalgický časopis pro všechny co hráli tyto hry a také samozřejmě dávat do EXCALIBURU i ty nejnovější a nejlepší hry současnosti...
Ale hlavní sílu nového EXCALIBURU bych viděl v nostalgii starých čísel.

michal řekl(a)...

Jako vlastně proč ne, jen bych se možná víc při té propagaci zaměřil na linkbuilding a budování odkazového katalogu. Přijde mi, že v tomhle odvětví je to celkově hodně opomíjené. Že se tlačí pouze ta obsahová stránka, pěkné fotky, Instagram, články s recepty, ale zapomíná se na SEO a celkovou technickou podporu webu. ;-)

-ml- řekl(a)...

Díky za připomenutí linkbuildingu, určitě ho zahrnu do budoucího webu.