pátek 17. dubna 2009

Jaký bude Excalibur?

Vypadá to, že jsem se soustředil jen na prodej Excaliburu. Ale zdání klame. Počítám totiž i s možností, že se ochrannou známku Excalibur prodat nepodaří a tak nějak podvědomě přípravné práce na znovuzahájení Excaliburu pokračují. Kromě toho teď probíhá čilá korespondence s budoucím šéfredaktorem a tak se obrysy nového Excaliburu pozvolna vynořují.

Jaké tedy budou parametry nového Excaliburu?

Tištěný Excalibur:
1. Odlišná struktura časopisu. Zapomeňte na staré Excalibury, Score nebo Levely.
2. Multiplatformní.
3. Žádná příloha, pouze časopis.
4. Minimální počet stran: 68.
5. Formát: menší A4.
6. Prodejní cena: maximálně 49 Kč.
7. Periodicita: měsíčník.
8. Počáteční náklad: 40.000 ks.
9. Cílový náklad: 100.000 ks.
10. Cílová čtenost: 200.000 čtenářů / vydání.

Excalibur web:
1. Úplně jiná struktura webu, než je zvykem.
2. Multiplatformní.
3. Nové pojetí redigování obsahu.
4. Nebude konkurovat herním webům.
5. Bude doplňovat tištěný Excalibur.
6. Bude získávat nové čtenáře pro tištěný Excalibur.
7. Jeho provoz bude krytý příjmy z inzerce.
8. Bude obsahovat komentáře čtenářů.
9. Bude rychlý a přehledný.
10. Cíl: jeden z hlavních herních webů.

Předpokládám, že byste chtěli více konkrétních informací, hlavně co se týká obsahu. Ale teď vám je nemohu sdělit. Proč?
1. Aukce dosud neskončila a není tedy jasné, zda vůbec budu nadále Excalibur vydávat.
2. Některé informace nemohu prozrazovat dopředu (konkurenční výhoda).
3. Něco prozradím později - nyní je jestě příliš brzy.
4. Spoustu detailů, týkající se obsahu a formy nového Excaliburu, bude redakce teprve utvářet, s něčím přijdete i vy.
5. Překvapení, zvědavost, odlišnost - to je to hlavní, s čím přijde první nový Excalibur. O to vás nechci připravit!

Samozřejmě, některé věci bude nová redakce s vámi, možnými budoucími čtenáři Excaliburu, konzultovat. Budou zde různé ankety, nápady, diskuse a postupně budou některé těžko utajitelné parametry Excaliburu odtajňovány (např. v předstihu vyjde mediaplán pro inzerenty atp.). Ale to, co Excalibur bude dělat Excaliburem, tak to chci udržet pod pokličkou až do vydání prvního (přesněji osmdesátéhoprvního) Excaliburu.

Tak to je zatím všechno a odpovědi na zodpověditelné dotazy najdete v komentářích.

25 komentářů:

Dalighost řekl(a)...

Nikde nevidim zminku o kyborzich. Nikdo nebude kupovat casopis bez kyborgu. Kyborgove jsou novi Lunetici!!

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane Ludvíku,
Stát (nejhorší hospodář) by se o Vaši ochrannou známku staral lépe, než Vy. Excalibur byl, pokud vím, nejlepším časopisem o hrách v ČR. Od svého odloučení od Amiga Magazínu, nebo jak se to vlastně jmenovalo, já si naposledy pamatuji Amiga Review, Excalibur vytvořil

1. Plně barevný časopis o hrách
2. Časopis s texturizací pod textem
3. Časopis s přiloženým CD

kdepak jsou ty časy? Ha? Kdepak jsou průkopníci, typu pana Anastazova, pana Eislera? Stala se z toho nic neříkající zbytečnost, která spočívala v prodeji bundlovaného CD s roky starými demo a free verzemi her, kterou nikdo nechtěl kupovat, a kterou odmítali i skalní fanoušci. Stala se z toho prázdná obálka, ve které zanikl i pokus o odvozený časopis návodů... jak se to jmenovalo, Joystick? Prosím, nebuďte mrtvoly, protože mrtvolám se dá alespoň klanět, kdežto zombím ne. Důstojně to ukončete a věnujte se něčemu, co dává smysl.

S pozdravy, Vojtěch Bednář, bývalý šéfredaktor diskmagu Camp Barnett (na CD Excal č. 65). vojtech(at)koment.cz

-ml- řekl(a)...

V době, kdy jsem vydával Excalibur, jsem ochrannou známku Excalibur nevlastnil. Vlastnil ji stát prostřednictvím svého podniku - tedy tak, jak píšete - stát, nejhorší hospodář. Nemohl jsem se tedy o samotnou známku nijak starat.

Ve vydávání Excaliburu jsem udělal spoustu chyb větších i menších, ale i strategických. Chyby mohou být i přínosné, pokud se z nich chybující poučí a pokud tytéž chyby znovu neopakuje. Za chybu však nepovažuji samotné vydávání Excaliburu, proto Excalibur v případě nulového výsledku aukce obnovím.

Anonymní řekl(a)...

Fajn, ale jaký to má smysl, když poslední číslo vyšlo, podle katalogu Státní vědecké knihovny v Ostravě (namátkou) před devíti roky? odkaz? Excalibur nemá kontinuitu, jeho redaktoři jsou pryč, jeho čtenáři jsou dnes otcové rodin. Amiga je pryč, osmibity jsou vzpomínka. Když Guns 'n Roses vydali svou Čínskou demokracii, byl to nejočekávanější propadák v dějinách a já nepochybuji, že s Excaliburem to bude naprosto totéž. Excal je něco, na co se dá vzpomínat (měli jste moc hezkou kancelář u Nádraží Holešovice, poprvé v životě jsem tam viděl Macintosh) a občas vytáhnout z archivační slídy. Ale není to nic, co se dá obnovit. Těm, kterých by se to mělo týkat to totiž nic neřekne. A pro ty, kteří si to pamatují je to asi něco jako Wayne Gretzky v NHL. Borec, ale bývalý... Promiňte. Vojtěch.

-ml- řekl(a)...

Nejde o to, kdy vyšlo poslední číslo, ale kdy vyšlo to první! Čtenáři jsou otcové rodin a tím pádem se počty čtenářů zvýšily, nemluvě o jejich podstatně vyšší kupní síle. Excalibur si většina hráčů bude kupovat, papír má zatím stále větší rozlišení, než LCD monitory. Je také mnohem levnější a dostupnější a dá se srolovat do ruličky.

Anonymní řekl(a)...

Ale pane Ludvíku,
Excalibur je pro většinu svých čtenářů již jen vzpomínka. Otcové rodin mají jiné starosti, než si kupovat časopis, který hltali jako puberťáci. Současné zavedené hvězdy na poli tištěných časopisů pomalu skomírají. Skóre počítám za pár let nebude, Level také ne. OXM skončil, Next Level skončil. Proč? Protože všichni, kteří by to četli mají internet. Nemusí čekat měsíc na vydání oblíbeného časopisu. Mají to, po čem touží k dispozici ihned a v podstatě kdekoliv. Nějaká nostalgie nad starým Excaliburem zde nemá vůbec žádné místo, a o rozlišení vůbec nejde. "komunitní fuknci", kterou zastával Excalibur (jako že byl každý nadšený když četl v listárně svůj dopis) dnes zastanou diskusní fóra lépe a efektivněji. Také už nefunguje kouzlo osobnosti "prominentních" redaktorů. A inzerenti to všechno vědí.
Takže, má predikce. Pokud Excalibur obnovíte (já myslím, že nakonec ne, ostatně propozice, které uvádíte na tomto blogu jsou zcela mimo normální svět, pokud tedy nejste kryt kapitálem Bakaly nebo Krejčíře), vyjdou dvě až tři čísla. Pár nadšených nostalgiků si je koupí (já samozřejmě taky), ale nikdo nepředplatí. Neseženete inzerci, protože inzerentům nemůžete poskytnout dostatečně velkou a koherentní cílovou skupinu. Závěr, Excalibur se jako potápka opět na chvíli vynoří z vln řeky osudu, aby do ni opět zapadnul. Navždy? To už jsme si říkali posledně...
Vojtěch.
www.koment.cz

-ml- řekl(a)...

Souhlasím s tím, že S/L skomírají a že některé časopisy (i obří zahraniční) skončily. Důvod ale není internet, ale mylné zaměření časopisů na pařany, kteří preferují internet a zcela logicky pak papírové časopisy nekupují. Excalibur bude samozřejmě též na webu. Inzerenti budou mít možnost inzerovat v papírovém Excaliburu a samozřejmě též na webovém Excaliburu.
Na časopisovém trhu existuje mnoho úspěšných časopisů technického zaměření, jejichž prodej i v dobách internetu prudce stoupá. Není žádný logický důvod, proč by se nový Excalibur mezi ně nemohl zařadit. Že S/L klesají není argument, protože S/L jsou především herní DVD s časopisem za drastickou cenu.

Anonymní řekl(a)...

To je poněkud sporná teze,
Například již zmiňovaný OXM byl především statusovým časopisem. Przentoval značku a byl pro ty, kteří "na to mají". Nechci zpochybňovat význam DVD v ostatních časopisech, ale i kdyby nabídli ten nejexkluzivnější obsah, člověk, který hraje hry pravidelně (tzn. profilové čtenář) si vše, co nabídnou může stáhnout z internetu dříve a bez nutnosti něco kupovat. Čili, v DVD to nebude.
Zůstává samotný časopis. Ankety mezi čtenáři dlouhodobě ukazují, že to, o co je zájem jsou recenze her. Zbývající části (ha, pařanská balada) jsou v podstatě jen nutná omáčka. Recenze jsou také to jediné, co relativně nepodléhá erozi času. Napsat kvalitní recenzi za předpokladu, že příslušný titul předtím dohraji znamená

1. mít ho s dostatečným předstihem a
2. strávit u něj dostatek času, o žurnalistickém řemesle samotném nemluvě.

Co z toho plyne. Když se na skomírající trh etablovaných papírových časopisů pokusil prorazit CPress, respektive Microsoft, nebylo to pro snahu vnést do něj novou kvalitu, ale zajistit si reklamu "firemním časopisem". Něco podobného by, mnohem levněji, dovedl udělat Grand Princ (na toto specializované vydavatelství). Když pominula potřeba podporovat XBox360 marketingově statusovým časopisem (na rozdíl od některých názorů si nemyslím, že za jeho koncem stál konec NextLevelu, jako spíše poznatek, že tento magazín nezvyšuje prodej her, ani samotných konzol), skončila finanční podpora a tím i časopis, který by se sám neutáhl ani z prodejů, ani z inzerce.
Když nabídnete kvalitní recenze, což ale bude vyžadovat velkou investici do technologií a do kontaktů, budete přesně v pozici nového hráče na trhu. Hráče, který je levnější, budgetový, ale tím pádem nenabízí psychologickou "přidanou hodnotu" toho zbytečného DVD. Význam značky Excalibur je podle mého soudu a z důvodů, které jsem uváděl výše v současnosti minimální, stejně jako její hodnota (uberte v aukci dvě nuly a třeba si někdo přihodí). Excal bude v pozici podobné té, ve které byl časopis PC Extra když začal vycházet s tím rozdílem, že bude vstupovat jako další hráč na řádově menší trh. Za vaši cenu pak na horším papíře, než konkurence, se všemi začátečnickými chybami, s nejednoznačnou cílovou skupinou (daň za multiplatfomnost), s nekonzistentním obsahem (od každého něco, od ničeho dost), to jest s fluktuující a nekoherentní skupinou čtenářů.
To vše značně snižuje pravděpodobnost, že se Váš časopis udrží, protože to povede k nulové abonentuře, a malému zájmu inzerentů. Ve světě webových magazínů pak podle mého soudu nemáte šanci vůbec, protože vlak jede příliš rychle. A když k tomu přičtu dosavadní špatnou karmu Excaliburu, danou jeho mnohanásobnými přerody a nestabilitou, možná by bylo lepší, chcete-li přeci jen začít vydávat magazín o hrách, použít pro něj jiný název.

Vojtěch

Anonymní řekl(a)...

Vojtech: Tyto analyzujici, zasvecene a vsehno vedici komentare me fascinuji, pri nich by se clovek malem dozvedel i proc tu jsme, kam smerujeme a jestli to vsechno ma vubec nakou cenu, nebo jestli se nemame rovnou zasebevrazdit a netrapit s?. Takove dlouhe pojednani smerujici k jednomu hloupemu konci, opustit znacku Excalibur. Proc proboha? Co je to za nesmysl? Casopis Excalibur bude tvorit jeho obsah, ten bude novy, s nazvemm Excalibur se tahne povedomost o casopisu, naprosto selskym rozumem je jasne, ze je vyhodnejsi vydavat casopis pod nazvem, ktery lide znaji, o kterem uz jen diky nazvu se strhne medialni halo, nez vydavat casopis od nuly s uplne neznamou znackou. Nechapu ty vlny ctenaru, kteri se mermomoci snazi Excalibur umlcet, jeste pred jeho znovuzrozenim. Jaky na tom mate zajem? Proc? Neni snad dobre, mit tu novy casopis o hrach, kdyz na trhu neexistuje zadny casopis o hrach, ktery bychom si mohli za levny peniz normalne u stanku koupit a rovnou si v nem neco zajimaveho precist, jako v kazdem normalnim casopisu? Ne, Level a Score tuto zakladni schopnost casopisu opravdu neplni.

Anonymní řekl(a)...

>>robotron
Chápu Vaše rozhořčení ale věřte mi, že jsem člověk, který přesně ví, o čem mluví. Zdravý selský rozum je hezká věc, realizace časopisu, který má mít počáteční náklad cca 40,000 kusů a autor si dává předsevzetí dosáhnout průměrného čtenářstva náklad x 2 (tzn. 200,000 2% populace ČR) je věc druhá. Řečeno Vašim jazykem: Excalibur začne vycházet, po dvou číslech autoři zjistí že se neprodává a že není reklama, tak to pokud za sebou nebudou mít nadšeného miliardáře zase zabalí. Výsledek? Pověst Excaliburu, již tak nabouraná předchozími, obdobně divokými experimenty půjde ještě hlouběji do prd* než už je. Vojtěch.

-ml- řekl(a)...

Vojtěch: Vas nazor ma bezpochyby vedecky zaklad. Ale nepresvedcil mne.

K recenzim: docela by mi zajímala Vase predstava kvalitni recenze nebo alespon odkaz na "vzorovou" recenzi - takovou recenzi, kterou byste si predstavoval v Excaliburu jako idealni a kvuli ktere by Excalibur kupovaly desetitisice ctenaru (ne jen hracu). Osobne neverim, ze slohovy utvar zvany recenze dokaze k jakemukoliv casopisu pritahnout davy ctenaru a zadny takovy trhu dominujici casopis, zalozeny na recenzich - ani neherni - neznam.

K nazvu: Samotny nazev Excalibur ma vysoce pozitivni energi a je doslova magicky - viz Artus a jeho bajny mec Excalibur - legenda, ktera pretrvava veky. Kdyby tehdy nekoho napadlo prejmenovat legendarni mec Excalibur, pak by mec mozna slo snadno z te podkovy vytahnout. Byl by ale obycejny, tuctovy, byl by k nicemu. A to preci nechceme - nebo snad ano?

Vlakove podobenstvi: Dulezite je, aby se cestujici dostal do cile. Avsak kazdy cestujici ma jiny cil. Jeden vlak nemuze vyhovet vsem. Proto existuji ruzny vlaky, jedouci ruzny smery. Rychlost vlaku neni tedy vzdy rozhodujici. Excalibur web ale nebude vlakem, papirovy Excalibur nebude vlakem. Cestujici se ale dostanou do cile.

Anonymní řekl(a)...

Vojtech: A hlavne jsou nesmyslne radoby fakta a argumenty, o ktere se ve vasich tezich neuspechu opriate. Ze ctenari uprednostnuji recenze pred vsim ostatnim. Kdo ten vyzkum delal, kde byla ta anketa? Napriklad takovou anketu jsem videl na bonuswebu, jehoz prevazna vetsina ctenaru jsou hardcore parani, kteri se v takovych vecech projevuji. A co maji asi odpovedet, kdyz herni weby se soustredi jen na recenze? No samozrejme, ze hraci odpovi, ze je zajimaji recenze, kdyz ani nevi, ze by je mohlo zajimat i neco jine. A zase valna vetsina lidi, kteri by si o hrach radi precetli jine zajimavost nez recenze, ktere zajimave nejsou vubec, ti se takovych anket vubec neucastni, jsou to ti pasivni ctenari, kteri ani do diskusi nezasahuji. Pak veskere internetove diskuse vypadaji i diky takovym nazorum jako od uzce profilovanych ctenaru, kteri chteji prave to a nic jineho. Ale kdo rika, ze tak to je? Takove ankety, vyzkumy, co ctenari chteji, nejsou dulezite, a nelze se o nich v argumentech opirat.

Anonymní řekl(a)...

Vojtech: A jak muzete rict toto: Excalibur začne vycházet, po dvou číslech autoři zjistí že se neprodává a že není reklama, tak to pokud za sebou nebudou mít nadšeného miliardáře zase zabalí.

Copak vite, jake budou naklady na Excalibur, co bude jeho obsahem, kdy se Excalibur vyplati, a kdy ne? Nevite, jak tedy muzete takove soudy a vize prezentovat jako nazory od cloveka, ktery presne vi, o cem mluvi?

-ml- řekl(a)...

Robotronovi3 a k jeho prvni odpovedi Vojtechovi:

Co je zakladni motivaci prumerneho cloveka?
Buh?
Ne.
Duse?
Ne.
Pravda?
Ne.
Co je uvnitr cloveka? Co je nejhlubsi motivaci obycejneho cloveka - prumerneho cloveka?
Zboznost?
Ne.
Modllitba?
Ne.
Vysvobozeni?
Ne.
Nirvana?
Absolutne ne.
(autor: Osho Rajneesh)

-ml- řekl(a)...

Vojtechovi a jeho druhe odpovedi Robotronovi3 a Robotronovi3 a k jeho prvni a druhe odpovedi na druhou odpoved Vojtecha:

Fakir rekl: "Neprijimam tvuj pozdrav. Jdi a omluv se dverim a botam."
"Blaznite?", zeptal se cestovatel. "Omluvit se dverim? A paru bot? Proc? Copak jsou zive?"
(autor: Osho Rajneesh)

Anonymní řekl(a)...

Pane Ludvik pripominate mi jednoho vojevudce jehoz jmeno tu radeji nepisu /nekde jsem cetl ze to jmeno se objevi driv nebo pozdeji v kazde netove diskuzi/protoze ten take utocil neexistujcimi divizemi a veril ve zvrat neceho co bylo jiz rozhodnuto.Nechte excalibur spat at mame vsichni vzpominky na dobry casopis a ne na novodoby paskvil

-ml- řekl(a)...

Anonymni: Nekdo nema ve zvyku dodržovat své sliby, a nevadí mu tedy, kdyz ani ostatni sve sliby nedodrzuji. Me ale vadi, kdyz se sliby vedome nedodrzuji a považuji to bezohlednost vuci podvedenym. A tedy pokud značku Excalibur nikdo nekoupi, vydavani Excaliburu obnovim tak, jak jsem slibil. Doufam, ze to chapete.

Anonymní řekl(a)...

Pokud bych měl napsat svůj názor, rozhodně by to byl nesouhlas s komenty, které hlásají všeovládájící internet s nemožností ovlivnění trhu papírovým časopisem. Začít můžu u bodu, kde čtenář neřeší stáří recenze, pokud má odpovídající kvalitu. Kouknu se například na hodnocení či prodejní úspěchy Chrono Triggera na DS, který vyšel v podstatě ve stejné formě jako před cca 14?! lety. Nyní můžu...eh...co že nabízí internet lepšího kromě rychlosti dohledání informací?

VRB

Anonymní řekl(a)...

Lidi tak ho(ml)nechte ten časopis vydávat. Pochybuju že někdo dá Miloše leda že by si Andrej a ICE chtěli pořídit katalog slečen.Já vám fandím, už mě nebaví tahat na záchod laptop.

Anonymní řekl(a)...

I já patřím k pamětníkům Excaliburu, a bohužel musím dát zapravdu Vojtovi.

Rád vzpomínám na doby, kdy sem mámě denno deně připomínal, aby cestou z práce nezapoměla kouknout jestli už nevyšlo nové číslo. Nadšeně listoval každým číslem pod lavicí na základce a měl radost z každé hry co sem po kamarádech sehnal, protože sem se alespoň trochu přiblížil těm herním bohům, jakými pro mě redaktoři Excaliburu byli.
Po stěhování sem se musel díky místu časopisů bohužel zbavit, ale i teď mám stále čísla 14,15,16,17,18 a 21. A upřímě říkám, že není týden abych si je znovu a znovu nepřočítal. V čísle 17 snad tisíckrát nepřečet návod od Andrewa na Dune II, nebo se znovu nerozplynul na dvěma nádhernými screenshoty z Ishar II na straně č. 16 atd atd.
Byla to krásná doba a mládí, kdy člověk neměl starosti a denně seděl u PC na které si musel poctivě na brigádách vydřít, pokud neměl bohatší rodiče kteří PC měli.

Byla jiná doba, lidi nebyli tolik uspěchaní, mládež byla "slušná" a všechno to bylo takové jiné. Už jen vzpomínka na první zvukovku co si člověk doma pájel (covox), potom nepřekonatelný Adlib. Nepřehřívající se 386SX/33Mhz a nebo nelidské pařby celý víkend kdy sme s kamarádem rubali Doom II po sériovém kabelu.

Dnes je mi 31, mám rodinu, práci (jak jinak než v IT) a na staré časy už si uchovávám jen hezké vzpomínky. Před pár dny se mi dostalo do ruky nové SCORE a po pár stranách sem ho odložil, to je prostě pro jinou generaci.
Dnešní třicátníci co zažili rozkvět PC už do toho nepůjdou, moc dobře vědí jaká je doba a že to nejde vrátit zpět.

I já (pokud Excalibur znovu výjde) určitě koupím, ale obávám se že si to nenajde publikum. Dnešní mladí řekněmě 10-17 jsou přetechnizovaná nevděčná banda.

Je už jiná doba, bohužel.

-ml- řekl(a)...

Staré časy se nevrátí a dnes je jiná doba. S tím se nedá nesouhlasit. Dnes jsou přetechnizovaná snad už i batolata!

Nostalgie je nostalgie. Nový Excalibur bude sice nový a jiný, ale při spatření jeho obálky se vám stejně tepová frekvence zvýší.

A společně s redakcí se všichni budeme snažit, aby byl tak mňamózní, že si koupíte nejen první číslo, ale i další a další a další a další a další a další a další.

A poté i ti největší kritici a nevěřící Tomášové uvěří a vstoupí do Společenství Excaliburového!

Michael Davidík řekl(a)...

Velice vam drzim palce Martine a doufam ze se brzo potkam s novym excaliburem primo z vasi dilny, protoze ten pro me bude opravdu hodnotny a hodnotnejsi nez excalibur vydany nekym jinym. Tan bych si asi nekoupil.

Vojto ty by ses mel zamyslet sam nad sebou a udelat si jasno v tom co chces. Tve komentare jsou velice rozporuplne a divne. Na jednu stranu rikas jak je zrh velky a zaroven ze neni tak velky. Potom ze ma excalibur spatnou povest a pak ze ma povest dobrou.
Ale hlavne me zarazi to jak tvrde bojujes za to aby excalibur nevychazel. Mas za tim nejaky osobni umysl? Bojis se konkurence nebo co ti nedava spat?
Musim rict ze tve teze jsou pomerne zcestne a jestli tohle nekomu verejne rikas mel bys pri tom koukat alspon do zeme a ne do oci. Nejsem z nejmladších a i ja patřím mezi pamětníky. Mam neco kolem 30 let a mam svou rodinu a dalsi zavazky. Ale i tak se obcas kouknu do score nebo levelu i kdyz je po par ani ne prectenych strankach odlozim protoze jsou bez napadu. Pokud excal neco noveho prinese klidne si jej predplatim a protoze nejaka ta koruna za zabavu prece stoji.
Dal to ze hlavnim lakadlem jsou recenze to mozna bejvavalo tak pred 7 lety kdy jeste papir neco znamenal a vyplatilo se cekat na recenze protoze ty na webu nemely uroven a stejne prichazely pozde. Dnes uz si recenzi precte jen zlomek lidi co drive z pravidelnych ctenaru. Vetsina lidi cte recenzi zamerne protoze se rozhoduji nad koupi hry apod. Dnes ale tahne neco uplne jineho nez obsahle hodnotici clanky a to by mel nekdo kdo udajne prenasi na katedre publicistiky vedet.

Uz vice nez 10 let podnikam v hernim prumyslu mimo jine jsem vlastnil jeden herni tisteny magazin a vlastnim i herni webmagazin (ten nejstarsi webmag v CR/SR) A troufnu si tvrdit ze z oboru lecos znam a mam prehled o tom co stoji vydat jeden clanek. Ale to co si naznacil je proste blud.

Tak se budto vzpamatujt a pist nejake podlozene argumenty nebo sem prestan psat takoveto vtipy ktere zkusenejsi akorat tak pobavi.

Michael Davidík
GameSport
GameSpot
GameSky
Levne Hry
etc.
etc.

Michael Davidík řekl(a)...

Jeste bych doplnil ze muj komentar neni obhajobou urcitych zameru Martina. Sam vidim par chybek kterych bych se byt tebou Martine vyvaroval. Napr jen tak namatkou 40.000 je hodne moc na uvod byl bych opatrnejsi. Byt tebou zacal bych jakoby nultym cislem ktere by se mohlo zdarma rozdat na nejake vetsi akci.
A podobne pokud mas zajem o moje poznatky muzeme je probrat interne protoze urcite veci neni radno probrat verejne...

DJ řekl(a)...

Znovuozivenie Excaliburu tu od zaciatku sledujem, najskor sa mi zdalo ze to je iba tliachanie do vetra, ale mozno z toho nakoniec nieco bude, a preto drzim -mludvikovi- palec.
Nazor anonymneho vojtecha respektujem, ale naozaj netusim o co mu ide. Pipada mi, ze chce byt ten typ co po negativnom vyzneni celej veci (neuspech excaliburu) povie - no vidite ja som vam to hovoril - bude spokojny a s namastenym egom ;-)
Dufam teda ze sa to podari, myslim ze nie som sam kto bude rad za iny obycajny papierovy casopis, a nie prilohe k DVD. A kedze uz som starsia generacia, tiez dufam ze si tam nieco najdem a ze bude distribuovany aj na SLOVENSKO!

-ml- řekl(a)...

DJ: Díky za podporu. Cíl je dán, cesty jsou různé, avšak už není žádné cesty zpět. Budeme se snažit, aby v Excaliburu bylo pro každého co nejvíce. Na Slovensku bude Excalibur samozřejmě v prodeji a pokud možno na co největším počtu prodejních míst.