pondělí 23. března 2009

Cena OZ Excalibur

Jak jsem psal v minulém článku, rozhodl jsem se prodat ochrannou známku Excalibur. A logicky se objevila hlavní otázka: Jakou má vlastně hodnotu? Kolik mám za ní chtít?

Pro každého má Excalibur jinou hodnotu. Pro někoho vůbec žádnou (pokud ne zrovna minusovou, i taková pochybná individua se jistě najdou), pro většinu je to hlavně časopis s hodnotou řádově v desítkách korun a pro některé podnikatele může Excalibur představovat potenciální zisk v řádu staticíců nebo více. Pro mne má Excalibur nevyčíslitelnou hodnotu, neboť jsem na něm spolu se spoustou skvělých redaktorů a autorů nechal část svého života. Ale to se nedá penězi vyčíslit a proto nebudu tuto osobní hodnotu brát vůbec do úvahy. Půjde tedy jen a jen o ekonomickou otázku.

A jaká má tedy být minimální cena, kterou bych měl chtít za ochrannou známku Excalibur? Aby to nebylo příliš málo nebo zase příliš mnoho? Koruna? 100 milionů?

Napadla mne (po velice dlouhé době, uz se ani nepamatuji, kdy tomu bylo před tím naposledy) logická úvaha. Protože jedním z mých podmínek je, aby v každém případě Excalibur vycházel, musí být minimálná prodejní cena taková, aby se mi v případě neúspěšného prodeje ekonomicky vyplatilo Excalibur vydávat. Samozřejmě se jedná o počátační, minimální cenu v následující dražbě. Je dost možné, že v případě více zájemců stoupně cena výše, což mi samozrejmě ani trochu nevadí. A pokud by se naopak nenašel ani jeden zájemce, ochotný zaplatit alespoň tu minimální cenu, pak mi to také nevadí - budu vydávat Excalibur sám a o minimální zisk nepříjdu - vysvětlím dále - a navíc zde bude možnost úspěšného návratu Excaliburu, což mne samozřejmě velice láká.

Takže jak spočítat minimální cenu? Beru to tak, že vzhledem k tomu, že na prodej bude ochranná známka Excalibur, tak jedině tato hodnota musí přinést vydavateli zisk oproti tomu, kdyby vydával jiný herní časopis s jiným, neznámým, názvem. Excalibur má velikou výhodu v tom, že během své existence (80 čísel) si ho koupilo přes milion čtenářů a ještě více ho četlo. Tito čtenáři jsou dnes v produktivním věku a obvykle disponují větší finanční základnou, než většina školních čtenářů současných herních časopisů.

Hlavní výhoda: při stejných reklamních výdajích na rozjezd "nového" herního časopisu získá Excalibur vzhledem ke své mnohaleté tradici více kupujících zákazníků (většina bude zvědavá, jak dnes vypadá časopis, který četli v dobách svého mládí). Při nákladu opatrných 40.000 výtisků a při maloobchodní ceně 49 Kč (bez přílohy, velkobchodní cenu předpokladám cca 25 Kč + DPH) by zvýšení prodeje o pouhých a opravdu hodně opatrně odhadovaných 5% díky zvědavým pamětníkům Excaliburu znamenalo 2.000 x 25 Kč = 50.000 Kč měsíčně příjmů navíc. A protože jsem už nyní při svých odhadech hodně opatrný, počítám s návratností investice pro kohokoliv do OZ Excalibur jen rok, tedy 50.000 Kč x 12 čísel = 600.000 Kč. Tedy ochranná známka Excalibur má pro mne hodnotu minimálně těch 600.000 Kč. A předpokládám, že minimálně tutéž hodnotu má i pro jakéhokoliv jiného vydavatele.

Samozrejmě pro mne (ale i většinu jiných vydavatelů) je zde ještě další hodnota, a tou je reklama zdarma na další produkty v Excaliburu. V mém případě to znamená reklamu na Herní výběry a hry, které prodávám na dobírku i na stánkách. Měsíční zvýšení tržeb např. o 20.000 Kč (což je dost reálné) by ročně znamenalo dalších 240.000 Kč přínosu pro mne a pro některé jiné vydavatele možná i více (zde záleží na tom kterém vydavateli). Ovšem tento přínos by byl téměř stejný i v případě, že by se Excalibur nejmenoval Excalibur, takže tento dodatečný zdroj příjmů do minimální ceny nezahrnuji.

Minimální cena, kterou se chystám nabídnout v auci, je 500.000 Kč + DPH. Přeci jen pro mne má nyní větší prioritu prodej a zisk peněz a času na další projekty a 500.000 Kč mi připadně jako přijatelná startovací částka.

Takže by mne zajímal Váš názor k minimální ceně za ochrannou známku Excalibur. Konkrétní podmínky a konkrétní nabídku se samozrejmě chystám zveřejnit s dostatečným předstihem, abyste to také mohli připomínkovat.

65 komentářů:

davesade řekl(a)...

TO
JE
NE
U

ŘI
TEL


VĚC.

Měl bys tu známku dát zadarmo prvnímu německému ovčákovi, to by totiž znamenalo, že do tří měsíců se bude magazín opět vydávat.

Anonymní řekl(a)...

Excalibur je mrtvý!!!!! A bylo by lepší kdyby to tak zůstalo!

Cena je dost přehnaná na to, že dnešní nové generace nevědí, co excalibur byl.

Pane Ludvíku upřímně doufám, že si to nikdo nekoupí! V dnešní době jsou to pro investora vyhozený peníze!

SKACE řekl(a)...

Tak tohle podle mě koupí jedině hodně velkej blb. Dát půl mega za časopis, který zná 10% současného hráčstva, a 2% ho měli někdy v ruce, slibovat si od OZ zázračné prodeje, které by tohle zaplatili...

No tak sorry, ale daleko ekonomičtější by bylo vydat "plátek pro hráče XYZ" a udělat mu za .5M reklamu všude, než za ty samý prachy doufat, že zapadlej název někoho osloví...

SKACE řekl(a)...

Kdyby to bylo aspoň těch 10%, ale ono je to asi <5 :) Když se kouknu na prodejnost levelu a score...

Ano, první číslo bude díky HYPU dobře v plusu, ale co další, až lidi zjistěj, že to není přesně to, co očekávali...

-ml- řekl(a)...

SKACE: Jedná se přeci o rozdíl v prodejnosti mezi úplně naznámým XYZ časopisem a EXCALIBURem. A to při stejných výdajích na reklamu. .5M je zhruba příjem z prodeje (bez příjmů z inzerce) za první vydání Excaliburu (při maloobchodní ceně 48 Kč). Z tohoto hlediska je vyvolávací cena .5M + DPH spíše symbolická - ale nelze snížit výdaj na reklamu, to by se pak nákup OZ Excalibur opravdu mohl minout účinkem.

Souhlasím s tím, že první číslo bude mít náklad vyšší (tak tomu je vždy), neboť i při sebegeniálnějším obsahu se vždy najdou čtenáři, pro které to není přesně to, co očekávali. Však také nepíšu 10%, ale opatrných 5%, což by bylo cca 2.000 lidí - to je samozřejmě můj odhad, mohu se mýlit, číslo může být vyšší nebo nižší, záleží zde hodně na účinnosti reklamy - aby se o prvním Excaliburu dozvědělo co nejvíce jeho pamětníků (a samozřejmě i nepamětníků). Excalibur má ještě jednu výhodu: díky jeho nezpochybnitelné historii by se o jeho znovuvydání psalo více, než o neznámém XYZ časopise. Možná by tak počet prodaných výtisků mohl být ještě větší.

Marek Tvrdý řekl(a)...

Já zírám na Vizír (pro ty, co si ho nepamatují stejně jako Excalibur se jednalo o prací prostředek na bílé prádlo, který měl tendenci prádlo poněkud "vyžrat" a reklama používala slogan "Vy zíráte, my zíráme, vizír, zářivé bílé prádlo").

Kdo jako bude masivně psát o resuscitaci mrtvoly Excaliburu? Gamepages? Ty, které kradou čtenáře tištěným médiím? Nebo jste měl na mysli, že vám DNES, Právo či HN udělají grátis reklamu? Ale možná by stálo za zvážení, zda nedat nějakému klukovi do ruky starý výtis Excaliburu, ať jde zmlátit svého učitele, protože si to zrovna přečetl v tomto historickém materiálu. Pak zcela určitě to jistá "televize" řádně rozmaže a dostane se vám několikaminutové reportáže na téma "vražedný časopis" a "upalte šéfredaktora". Ale určitě se to bude prodávat... Za tuto autorskou myšlenku nechci žádné poplatky. Přijměte ji jako dárek zcela zdarma ;).

-ml- řekl(a)...

Marcus de Tycho: Ta myšlenka je docela nebezpečná, protože takový mrtvý Excalibur Classic by v případě použití jako zbraň mohl být opravdu smrtelný! Jinak nečekám nějakou masivní podporu médií, možná některé internetové herní plátky si do Excaliburu rýpnou po Vašem vzoru. A to je přeci lepší, než ticho (ale ne Tycho)!

davesade řekl(a)...

2-ml-: Zákon nabídky a poptávky je jediné, na co se dá spolehnout. Tvoje matematika mi nedává smysl. Ty prodáváš záznam v registraci značky, na které se nedá vydělat, jedině prodělat. Neprodáváš redakci, systém, nic hmatatelného a využitelného. Hlupák, který si za 500.000 Kč + DPH koupí ochrannou známku Excalibur, si může tak leda uplést oprátku, nic víc.

Jaké máš zatím nabídky? Nabízím ti 10.000 Kč s DPH. Ať tu tragikomedii rychle ukončíme.

Možná bys něco málo trhnul, kdybys to dal na Aukro od korunky.

Prodávat značku neznámého produktu s nevalnou historií za tuto sumu je hloupost. To že si ty myslíš, že je Excalibur zlatý důl neznamená, že tomu tak je. Ale evidentně si to nemyslíš, protože bys jinak jako správný podnikatel časopis začal vydávat dávno, resp. nepřestal vydávat.

No nic, podnětů si dostal dost, odteďka se k Excaliburu nevyjadřuji.

-ml- řekl(a)...

Dave de Sade: Souhlasím s se zákonem nabídky a poptávky. Nabídka je jasná: minimum 500.000 Kč + DPH. Kupující si snadno spočítají, jak vysoká investice se jim vyplatí a podle toho nabídnou. Pokud se nedostane ani na těch 500.000 Kč, v tom případě obnovuji Excalibur ve vlastní režii, určité zkušenosti již mám. Předpokládám, že nabídku dám na ODKLEPNUTO.CZ, určitě ne na aukro. Samozřejmě o termínu budu včas informovat.

Anonymní řekl(a)...

To je absurdní.
samozřejmě je každého věc, zač chce svůj majetek případně prodat, ale když už toužíte po reakci.
Ta částka je skutečně absurdní.
Ta část společnosti, pro níž Excalibur "něco" znamenal už dávno není určující kupní silou. Současné generace, které představují hlavní příjem tohoto druhu časopisů o Excaliburu maximálně slyšely.
Investice půl milionu do pouhé značky, která už neposkytuje zhola žádný tržní bonus by napadla jen značně nesoudného člověka.
Ve chvíli, kdy se mediální sféra potýká s následky krize (časopisy mající zahraniční majitele a hlavně inzerenti, kteří nemají tolik prostředků na reklamu) je takováto nabídka nereálná.
Nemluvě o tom, že pokud by měl býr excalibur na stejném prostoru jako zbývající dva časopisy o hrách, jen těžko by se pro něj hledal prostor.

Podívejme se pravdě do tváře. Excalibur už nikoho nezajímá. Nikoho, kdo by ospravednil takovouto šílenou investici a nikoho, kdo by byl schopen tyto peníze vydat.

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Díky za podnětnou reakci. Výpočet ceny jsem uvedl, ale mohu se samozřejmě mýlit. Píšete, že prostor je stejný. Na základě tohoto tvrzení mi vychází, že vstupem Excaliburu do tohoto prostoru se logicky o něco sníží prostor stávajícím časopisům (to by mohlo jejich vydavatele možná trochu zajímat...). Vzhledem k plánované čtvrtinové prodejní ceně Excaliburu oproti Score / Levelu by Excaliburu bohatě stačila 1/6 tohoto finančního (obratového) prostoru - s tím bych byl jakožto vydavatel Excaliburu spokojený!

Anonymní řekl(a)...

Historie kdys "kultovniho" casopisu byla poslapana jiz davno, kvalitnich je POUZE prvnich cca 18 cisel (stará redakce, která odesla do SCORE), to co pak vzniklo byl neuveritelny odpad, bohuzel jsem mel casopis predplaceny na jeden rok od cisla 15 a to co mi chodilo se dalo akorat hazet do kamen:(
Uz bych to mrtvoly nekopal, doufam se dalsich obzivovacich pokusu nedockame, ja bych si to urcite nekoupil a nikdo soudny doufam taky ne...

Anonymní řekl(a)...

oprava: kvalitni byl EXCALIBUR do cisla 20, pak odesla stara redakce a slo to do kytek, respektive zbylo jen zdimani penez, parazitovani na dobrem jmenu a utrpeni ctenaru...

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Dovolím si nesouhlasit. Excalibur šel nečekaným přeběhem redakce ke vznikající konkurenci logicky kvalitou prudce dolů, ale během pár čísel šel postupně nahoru a stal se líhní kvalitních autorů. Dokládá to i prodaný náklad, který v době čtrnáctideníků byl nejvyšší v celé historii Excaliburu a to i přes konkurenci Score v čele s původní redakcí Excaliburu. Excalibur však nebyl stabilní (což byla moje chyba - někdy je lepší nechat věci tak, jak jsou, pokud to funguje) a to mělo za následek jeho následný postupný pokles. Ale poučil jsem se, důkazem je Herní výběr, který je téměř stále stejný po dobu mnoha let (design papírové části i engine) a který byl (a stále zatím je) mým nejúspěšnějším herním projektem. A tak předpokládám, že podobně jako s Herním výběrem bych nyní zacházel i s novým Excaliburem - tak, aby byl od začátku pro své čtenáře přehledný a přínosný.

Anonymní řekl(a)...

On vážně bude vycházet znova?! Nebo je to jen klamáž, aby se prodala ochranná známka? Tak jak to je? Levný časopis o hrách bych si kupoval.

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Samozřejmě že je to klamáž, aby se prodala ochranná známka. Ale pokud se neprodá, tak pak budu Excalibur vážně opět vydávat! Bez CD/DVD, ale s internetem - článků zde na blogu o možné podobě nového Excaliburu je docela dost. Slib je slib, z toho se už nevyvleču! Do konce tohoto týdne zveřejním zde na exblogu podmínky prodeje, aukce proběhne pravděpodobně na odklepnuto.cz

Fuxoft řekl(a)...

Tento blog mi dnes rozjasnil den... Některé věci jsou prostě nadčasová konstanta.

DJ řekl(a)...

Tak ono ta aukcia na webe bude asi jedina moznost, ako naozaj zistis ci o to niekto bude mat zaujem. Tu na tomto blogu s nevalnou sledovanostou (povacsinou pamatnikov) to znamena akurat nam zdvihnut mandle ;-)
Ale aby som aj ja zaprorokoval, moj tip je ze sa nikto kupujuci za tvoju minimalnu sumu nenajde, takze si asi budes musiet stat za svojim slubom a skusit vydat Excalibur sam.
Drzim palec.

-ml- řekl(a)...

Díky, DJ, už se na to těším (na prodej i případně na práci na opětovném rozjezdu Excaliburu). Za tu dobu, co Excalibur nevycházel, jsem tak trochu vyhladovělý!

Anonymní řekl(a)...

Jestli se, vážený pane Ludvíku, skutečně rozhodnete Excalibur znovu vydávat, nebudete hladový jen metaforicky, ale i reálně. Tento plátek vám totiž nevydělá ani na vodu a skývu chleba.

Anonymní řekl(a)...

Pane Ludvíku, vy jste asi velikej optimista že ano. Kdyby jste studoval trh a jeho nasycenost či nenasycenost hernímy magazíny, zjistil by jste, že kvůli ZTRÁTÁM zkrachovali časopisy jako Doupě, Game On, který stál pouhých 12 kč, prodejnost byla obrovská, dříve také PS,dobře to je holt pokrok rozvoje, nyní ztenčuje i LEVEL!!!pane Voříšek nebo kterej s prominutim blázen jste, co neni schopnej si vydělat peníze normální cestou, Váš návrh je urážející. Na trhu jsou dva giganti, a ty u nás převálcujou jakýkoliv další magazín. A mam takovej dojem, že i z tech dvou gigantů vyjde pouze jeden jako vítěz.Stačí, když si zájemnce o pc hry pustí net a je to. Pouze fandové drží tyto dva časopisy nad propastí bankrotu. Ale děkuji za pobavení nad Vašim článkem...

Anonymní řekl(a)...

Ahoj mam vazny zaujem kupit Excalibur napis mi Email ked mas seriozny zaujem ho predat mozes ma kotaktovta na skauter1@post.sk dakujem za odpisanie

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Optimistou samozřejmě jsem. Různé herní časopisy neuspěly hlavně díky tomu, že nenabídly dostatečně zajímavý obsah. Vždy se najdou čtenáři, kteří si časopis koupí kvůli jeho fyzické podstatě. Ale většina chce za své peníze dostat více, než jen papír, potištěný obdobou toho, co se dá na internetu snadno najít zdarma.

Anonymní řekl(a)...

Namísto urážení a vysmívaní se, byste mali delat excalibur, kdyz ste tak moudri. Ja mu držím palce

Anonymní řekl(a)...

ja by som bol velmi rád keby sa podarilo vzkriesiť túto legendu. myslím, že priaznivá cena a zaujímavý obsah ako už písal pán Ludvík by dokázali prilákať hráčov. aspoň mňa určite. držím palce

-ml- řekl(a)...

Zdravím příznivce Excaliburu. Komentáře jsou naprosto úžasné a je vidět, že Excalibur stále pár lidí zajímá. Chápu, že pro skalní příznivce Excaliburu je 500.000 Kč je těžko akceptovatelná a přemýšlím tudíž nad jejím zvýšením na milion Kc (včetně DPH). Zase ovšem nechci zbytečně odrazovat další vážné zájemce. Jak je při aukcích zvykem, výsledná cena je díky nabídkám od více zájemců často podstatně vyšší, než vyvolávací. Jaký je Váš názor?

uhmmm řekl(a)...

1.dubna je až ve čtvrtek, ale jinak je to zajímavý způsob jak na sebe upoutat pozornost...

uhmmm řekl(a)...

...tedy ve středu samozřejmě

ElectricFret řekl(a)...

Absurdní pane Ludvíku. Pominu-li, že sem Váš nečestný přístup k herní publicistice prokoukl už ve svých deseti letech, tak se Vašemu (imho špatnému) virálnímu marketingu na doprodej skladových zásob HV a odprodej nepoužitelného brandu můžu jen smát. Již samotný morální aspekt Vašich kroků je přinejmenším pochybný, když po půl roce anket a názorů na chystaný magazín vyhlásíte odprodej značky. Ale abych vnesl něco konstruktivního - uživil by se v čr/sr retromag ve stylu http://www.retrogamer.net ? Pravděpodobně ne. A to je právě důvod, proč o Excal nezakopne ani pes, protože jeho šance sou pouze v tomto oboru, tedy jako výkřik z historie. A jak ví i student prvního ročníku marketingu, tak velkej trh u nás prostě není.

Jimák řekl(a)...

Teď si nejsem jist zda se smát či plakat ... Nohama zpátky na zem!

Anonymní řekl(a)...

No ja bych zacal s tou aukci a radeji od koruny aby byli vubec nejake nabidky.

Anonymní řekl(a)...

Je to naprosto neuveritelny ze po tom vsem co tu pan Ludvik predvedl ma jeste tolik drzosti a misto omluvy za tuto blamaz se nam jeste snazi prodat neco ze sveho ,,zbozi,,
Mel by ste se jit lecit!!!!

Anonymní řekl(a)...

Excalibur is Dead at si pan ML mysli cokoliv jineho a znamka je naprosto bezcenna.Tento nazev rika neco snad generaci dnesnich 30catniku.TI ale uz davno maji rodiny a jine starosti.Pokud si na pocitaci hraji maji i internet a casopisy typu level a score uz je tak moc neberou a Excalibur uz je nema cim zaujmout.Snad jen prvni cislo nekteri koupi z nostalgie ale urcite na tom nepujde vybudovat ctenarska zakladna

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Však také počítám s tím, že pamětníků bude jen minimálně 5%. Tedy zbylých max. 95% by měli být "nepamětníci". Ale i těch 5% měsíčně bohatě pokryje odhadovanou cenu OZ Excalibur.

Anonymní (třetí od konce): zdá se, že jméno Anonymní je v Čechách více rozšířeno, než Novák! Začínat od koruny by přinášelo riziko, že se Excalibur prodá za méně, než 500.000 Kč + DPH. V tom případě by to pro mne znamenalo prohru a pro čtenáře možná též (není jisté, že by kupec měl dostatek financí na následné vydávání Excaliburu). Já chci postup výhra - výhra. Tedy buď získám půl milionu za prodej a současně Excalibur bude pravděpodobně vycházet pod novým vydavatelem, nebo ty peníze nezískám a pak vydáváním Excaliburu vydělám více (pravda, za delší čas a s nutností investice svého času - koneckonců proto Excalibur prodávám) a také čtenáři budou mít svůj Excalibur a to dokonce vydávaného původním vydavatelem.

Anonymní řekl(a)...

Kvalitni,stary dobry casopis. Kvalitni casopis ale delala kvalitni redakce. Bohuzel ze odesli pote by se nejspis excalubur drzel do dnes.

ElectricFret řekl(a)...

Bohužel jste s Excalibrem prohrál již někdy okolo roku 95 a čtenáři též. Tehdy byla poslední možnost takhle špatnej brand prodat a ušetřit spoustu lidí od Vašich obchodních přehmatů a kocourkovských nápadů.

-ml- řekl(a)...

-777-: Na nekonkrétní nařčení mohu těžko reagovat. Co se týče trhu s herními časopisy, tak ten je samozřejmě relativně malý. Neznamená to ale přeci, že by nemohl být sdílen 3 časopisy! Je jisté, že by o něco klesl prodej Score a Levelu. Jestli by pak pro ně byl tento menší prostor stále zajímavý, se musíte ale zeptat jejich vydavatelů. Za Excalibur znovu opakuji: 1/6 obratu trhu s herními časopisy by Excaliburu bohatě stačilo.

Unknown řekl(a)...

vy snad zijete na inej planete. To co je? :D Kto by to kupil? za 500 mozno

-ml- řekl(a)...

ElectricFret: Ochrannou známku jsem v roce 1995 prodat nemohl, neboť ji v té době paradoxně vlastnila MF. Díky tomu jsem se nemohl ani spojit s jiným vydavatelem a tím zajistit finanční tok a pravidelnost vydávání, Excalibur jsem mohl vydávat pouze já. Ochrannou známku se mi podařilo po dlouhé době vybojovat až v době, kdy již Excalibur nevycházel.

Anonymní řekl(a)...

To je nesmysl. MF znamku nabidla k bezplatnemu prevodu hned po afere, akorat vy jste na to leta kaslal, skoro jako na vsechny dulezite veci, ktere byly s Excaliburem spojene.

Samozrejme je to jedno, vy zadnou znamku pordavat nechcete, stejne jako Excalibur nechcete ani vydavat. Tohle je proste jenom takovy vas podivny smysl pro humor.

Standa řekl(a)...

Prodej SCORE a LEVELU neklesne protoze kdo si kupuje nektery z techto casopisu nepresedla na nejaky pro nej neznamy excalibur.To je proste z rise snu ML.Nechci vas od niceho zrazovat ale treba Doupe,Gamestar a jeste jeden polsky casopis (ted nevim jmeno) proc?protoze Score a Level maji velkou zakladnu,za sebou inzerenty,ctenare,sponzory,exkluzivitu atd.proto si myslim ze je to bez sance ale budu rad pokud nas vsechny presvedcite o opaku.

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Tyto anonymní informace jsou zcela špatné a nelogické. Pokud by MF znamku opravdu nabídla k bezplatnému převodu, tak bych nemusel najímat patentovou kancelář a mnoho let z nich tu známku dostávat.

Chápu, že konkurence pravděpodobně začíná být nervózní, že jim Excalibur vezme trochu z jejich tržeb. Více opravdu není třeba dodávat.

Anonymní řekl(a)...

Kdyz se na tom daji podle vas vyrejzovat skoro miliardy tak proc to prodavate,je to trosku protimluv.proc prodavat neco co muze urcite vydelat?

-ml- řekl(a)...

Standa: S Vaším názorem téměř souhlasím, je logický. ALE Score i Level mají jeden menší problém a tím jsou ty jejich přílohy a s tím související příliš vysoká prodejní cena. Prodejnost Levelu (údaje o Score nejsou veřejně dostupné) je značně kolísavá podle atraktivity přílohy. Velká část hráčů kupuje tyto časopisy hlavně kvůli té příloze. Ani se nedivím, dát 199 Kč jen za časopis je přeci jen příliš mnoho. Může se snadno časem stát, že lidé budou kupovat Excalibur za 49 Kč kvůli obsahu a Level / Score už jen kvůli příloze.

Standa řekl(a)...

To se prave podle meho nazoru pletete-.proc kupovat neco dalsiho kdyz uz si poridim Level nebo Score kvuli priloze?TIm se cela akce o 50 korun prodrazi a kdo si koupi nejaky jiny casopis nema duvod si EX kupovat.Ale jak rikam pokud se rozhodnete vydavat a uspejete tak vam zdejsi skarohlidove budou moci jen zavidet a pokud to nevyjde tak se vam budou lide smat ale je to jen ciste na vas protoze si myslim ze kupce na znamku nenajdete.

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Už jsem to vysvětloval, zkusím trochu podrobněji. Mám spoustu jiných těžko odložitelných projektů. Prodejem ušetřím čas a současně získám z Excaliburu peníze hned teď a ne až za několik let (vydávání časopisu vyžaduje určité investice a zisk přichází nejdříve za 2 roky). Proto jsem nabídl vyvolávací cenu nižší, než je mnou odhadovaný roční zisk. A proto jsem také zatím obnovení vydávání odkládal. Ovšem abych poskytl čtenářům Excaliburu záruku, že to myslím opravdu vážně, sám jsem si určil závazek, že v případě neúspěšného prodeje OZ Excalibur se zavazuji obnovit vydávání papírového Excaliburu do konce tohoto roku.

-ml- řekl(a)...

Standa: Právě že to časem může být obráceně. Proč si kupovat Score / Level za 199 Kč, jestliže mám koupený Excalibur za 49 Kč a zrovna tahle příloha Score / Levelu mne moc nebere?

Jinak pokud se OZ Excalibur neprodá, tak to opravdu začne být zajímavé, s tím souhlasím!!!

Anonymní řekl(a)...

podle vasi logiky by vydavat opet Svet Socialismu muselo byt maximalni terno-spousta pametniku a levicove zamerenych lidi

Anonymní řekl(a)...

Ten chlap je úplně mimo. I sto litrů je moc. Proboha! Ztratil jste soudnost????

Vojtěch Štorkán řekl(a)...

Vážený pane Ludvíku, ačkoliv samozřejmě máte nárok si za svou milovanou obchodní značku říct o jakékoliv peníze (poptávka je věc druhá), celý ten nápad připomíná skutečně 1. duben neboli Apríl. Samozřejmě, že Váš projekt je dávno mrtvý a je smutné, že dodnes žijete ve vzpomínkách a bláhových snech o tom, jak Excalibur povstane z prachu. Víte stejně dobře jako my ostatní, že ten časopis již nikdy, nikdy nevyjde. Měl jste kdysi štěstí a jednu dobu, těch několik let jste držel prst na tepu herních magazínů, ale proberte se, to všechno je pryč, již patnáct let! Celý svět se změnil, fungoval jste v čistě předinternetové době, která tisku přála - ale dnes, když má doma každý hráč širokopásmové připojení a recenzi si přečte na pár kliknutí?

Proč se konečně nesmíříte s tím, že jste prohrál, a nevěnujete energii něčemu užitečnějšímu, než je tento nesmyslný blog, kam se lidé chodí pouze bavit nad Vašimi úsměvnými, nereálnými a bláhovými sny o zmrtvýchvstání dávno mrtvého projektu?

Stejně tak Vaše nabubřelé řeči o tom, že pokud značku nikdo nekoupí za 500+DPH minimálně, začnete vydávat časopis sám - přísaháte na to veřejně, nebo je to další Vaše kouřová clona typu zprávy o brzkém vydání pověstné hry Duke Nukem Forever?

Snít je krásná věc, ale dělat ze sebe hlupáka, to je tristní - o ničem jiném již tento blog není.

Pohřběte již Excalibur konečně a běžte dělat něco užitečného!

Názor jsem podepsal, abyste neřekl, že se jedná o plivání anonyma. Ale o to důrazněji si za ním stojím a berte to jako dobrou radu.

S pozdravem, Vojtěch Štorkán

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Tak nevím, jestli to někteří anonymové myslí vážnět. Psal jsem o pěti procentech.

-ml- řekl(a)...

Vojtěch Štorkán: Přečtěte si můj včerejší článek na tomto blogu. Tak výslovně uvádím svůj závazek, že pokud OZ Excalibur neprodám, nejpozdějii do konce roku začnu opět vydávat papírový Excalibur. Je to můj veřejný slib, který dodržím, protože sliby na rozdíl napr. od pana Topolánka dodržuji.

Děkuji vám tedy za vaše názory a rady, ale i kdyby jste mne přesvědčil, že vydávat papírový Excalibur nemá smysl, tak i přes to bych v případě neúspěchu prodeje OZ Excalibur vydávání papírového Excaliburu obnovil. Nedá se s tím už vůbec nic dělat.

Anonymní řekl(a)...

Kolipak slibu jste ohledne vydani EXCALIBURU uz dal.Myslim ze jste tu uz shanel redakci a inzerenty.Pak se ale objevilo foceni modelek a Excalibur skoncil v zapomneni.CO pride tentokrat?

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Nikde jsem nesliboval temín a vždy jsem jen zkoušel možnosti a reálnost PŘÍPADNÉ obnovy vydávání. Ptal jsem se, jestli papírovou nebo elektronickou podobu, zjišťoval jsem u distributorů možnosti a podmínky, jeden inzerent mi předběžně slíbil svoji účast atp. Ale to všechno byly nezávazné kroky, žádné sliby!

A jak vidíte, nyní je situace taková, že Excalibur bude. Buď ho někdo koupí a bude tedy vycházet pod jiným vydavatelem, nebo ho nekoupí, a bude ho vydávat moje skromná maličkost. Tolik pro vysvětlení.

Anonymní řekl(a)...

No ja len dúfam, že to s tým restartom pri neúspešnom predaji OZ je pravda. Bol by som velmi rád a určite by som kupoval (samozrejme pri výhodnej cene). Ale stále sa nejak nemôžem zbaviť pocitu, že sa jedná o nejaký "fake". No uvidíme. Každopádne držím palce

Anonymní řekl(a)...

me je 15 a co to byl Excalibur

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Excalibur byl přeci ten nejlepší časopis počítačových her na světě. To ví každé malé dítě! No nic, máš ale štěstí, za pár měsíců ho budeš moci opět obdivovat!

Anonymní řekl(a)...

Jsem tez toho nazoru,jako pan -ml- ,ze byl EX nej casakem pod sluncem. Nyni si ale preji,aby se drazba nepovedla. Pak pockam do konce roku a beda Vam pane -ml-. BEDA VAM

Anonymní řekl(a)...

Když už něco, tak nabídnout a chtít malý procento ze zisku. Ale tuhle pálku dát do značky, která je už mrtvá by byla vyložená blbost.

Anonymní řekl(a)...

Och, joj, smejem sa hlasno. Panko sa chce rychlo a bezpracne nabalit na prazdnej bubline. Ak niekto uveri tym kvazi-vypoctom vycucnutym z prstu, bude to len a len jeho hlupost ze splachne svoje peniaze dolu kanalom.

-ml- řekl(a)...

Anonymní řekl: Jsem tez toho nazoru, jako pan -ml-, ze byl EX nej casakem pod sluncem. Nyni si ale preji,aby se drazba nepovedla. Pak pockam do konce roku a beda Vam pane -ml-. BEDA VAM

-ml- řekl: Budu se snažit. Vím, že Excalibur spolu s dalšími sledujete a že si nemohu dovolit zklamat. Dnes je jiná doba, než v době černobílých Excaliburů. Proto i nový Excalibur bude jiný. A věřím, že bude opět nej!

-ml- řekl(a)...

Možná by přeci jen bylo lepší, kdyby se mi Excalibur nepodařilo prodat. Tím by mi zůstala šance ukázat nevěřícím Tomášům, že to s Excaliburem myslím vážně a že Excalibur bude opět špička. No nic, je to rozjeté, tak za pár týdnů uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Anonymní řekl(a)...

ešte som sa chcel opýtať, keby sa vám teoreticky podarilo rozbehnúť EX (v čo pevne dúfam) venovali by ste sa výhradne pc hrám, konzolám, alebo oboje? lebo na trhu s pc časákom sa asi bude presadzovať dosť ťažko a časopis o konzolách tu celkom chýba...R.I.P. Next Level

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Původní Excalibur byl multiplatformní a takový bude i obnovený Excalibur. V tomto tedy žádná změna nebude.

Anonymní řekl(a)...

tak to vítam ;)