úterý 22. července 2008

Pokusy na výběrech

Na Excalibur jsem nezapomněl, jen se zatím soustředím na to "ostatní", abych si tak uvolnil čas pro Excalibur v poprázdninovém období. Minulý týden jsem se věnoval hlavně Hernímu výběru. Jeho prodejnost pomalu klesá a tak jsem se rozhodl provést na něm pokusy. Zaprvé dávám postupně do distribuce některé Herní výběry podruhé a zadruhé poprvé testuji "Excalibur cenu" 49 Kč. Protože původní cena Herního výběru byla 99 Kč, tak ta současná 49korunová by měla znamenat oživení poptávky. Začal jsem Herním výběrem číslo 49. K sehnání je ode dneška u vybraných stánků s denním tiskem. Jsem docela zvědavý, jak se "Excalibur cena" projeví. Samozřejmě stále je možné koupit na www.excal.cz ostatní Herní výběry a různé hry z edice "Nejlepší hry"  jako jsou např. Spellcross, I Have No Mouth and I Must Screem, Mig Alley, Nový Robinson atd. Cena za Herní výběr nebo za hru je 40 Kč. Excalibur Classic pak přijde na 200 Kč a jeho cena se bude postupně zvyšovat (skladování je náročné, je těžké ho uchránit před slizem).

17 komentářů:

TumaPetr řekl(a)...

Pomůže reklama a snížení cen hrám, které se dají stáhnout z netu(bez slizu)?

-ml- řekl(a)...

vrb: To doufám, protože i články v budoucím Excaliburu se dají (v trochu jiné podobě) stáhnout z netu (ale bez slizu). Sliz - to je něco, co internet nemůže poskytnout!

Anonymní řekl(a)...

Vzpamatujte se, časy, kdy si mohl někdo namastit kapsu na CD se sharewarem a "plnými" hrami už pominuly. Dnes je internet natolik dostupný a rychlý, že si to většina lidí postahuje sama. Prodejnost tohoto nemůže mít vůbec nic společného s prodejností časopisu. Než "testování" bych to raději nazval zoufalý výprodej a pokus o získání alespoň nějakých peněz než to půjde do šrotu.

-ml- řekl(a)...

anonymní: Ano, freereware, "plne" hry, ale i spousta hernich informaci si dnes vsichni mohou stahnout z netu. Jaký je rozdil mezi freeware na CD a casopisem? Oboje je na netu. CD nebo papír jsou jen média. Dulezite jsou informace a ty jsou v obou pripadech digitalni, nehmotné. Neco jineho je treba jidlo, to na netu je pouze jako obrazek, ale clovek se obrazky nenaji, jidlo si musi koupit fyzicke a to pak sni. Kdezto CD nebo casopisy clovek obvykle neji...

Anonymní řekl(a)...

Jaký je rozdil mezi freeware na CD a casopisem?
VELKY, casopis ponuka pridanu hodnotu, vlastny nazor a pohlad autora. Nic z tohto nemoze ponuknut CD vs stiahnutie z netu.
Moj nazor sa zhoduje s anonymom nadomnou, zufaly pokus zarobit aspon par drobnych na este ako takej navstevnosti - reklame.

-ml- řekl(a)...

anonymní: Nesouhlasim. Asi jsem to nenapsal uplne jasne. Neslo mi porovnavat CD a casopis, mel jsem na mysli to, ze CD i casopis jsou si principialne podobne svoji fyzickou podstatou a jakozto nosice informaci a oba jsou tez v digitalni podobe na netu.

Internet preci nabizi pridanou hodnotu, vlastni nazor i pohled autora a navic rychlost. Dukazem jsou napr. tyto komentare, ty v casopise nejsou mozne, stejne jako videa, odkazy na dalsi informacni zdroje atp. Internet jakozto medium oproti papiru nabizi preci vice! Kdybych tady chtel protezovat Herni vyber (reklama), tak bych preci tvrdil, ze neni nad to koupit si CD. Nic takoveho ale netvrdim. To samozrejme neznamena, ze Herni vybery jsou spatne, naopak si myslim, ze stale maji co rici a usetri hracum spoustu casu. Koneckoncu na podobnem principu by mel byt i novy Excalibur - poskytovat vyber tech nejdulezitejsich informaci z oblasti pocitacovych her. Na netu je informaci tolik, ze kdyby je hrac mel vsechny prochazet, tak se vubec nedostane k hrani her.

Anonymní řekl(a)...

Máme to chápat tedy tak, že případný tištěný Excalibur by měl být sbírkou článků postahovaných z internetu? Aby to teda sedělo tomu přirovnání k Hernímu výběru... Samozřejmě najdu spoustu informací na internetu, osobně je ale moc nečtu a raději volím časopis (a nemluvím teď jenom o hrách).

TumaPetr řekl(a)...

To byl teda nápad s tou reklamou, nebo sem jedinej komu s těch příspěvků jde hlava kolem?

-ml- řekl(a)...

anonymni: Excalibur bude obsahove originalni, ale jde jen o formu. Obsahove nemuze byt jiny, ledaze by psal o hrach, jako je napr. Tubra Ubra.

Anonymní řekl(a)...

Jenomže zatímco mezi hrou staženou z internetu nebo koupenou na tom výběru není žádný rozdíl, článek na stejné téma se dá napsat na sto způsobů. A tam už můžou nastat pořádné rozdíly.

Mimochodem, podle mě nejlepší a mnohými vítaný počin co se týká oživení Excaliburu by bylo jeho kompletní vydání v PDF na CD.

-ml- řekl(a)...

anonymni: Clanek na internetu muze byt napsany lepe, nez v casopise (nebo taky nemusi). K pdf: mel jsem to v planu, ale zjistil jsem, ze nemam k dispozici elektronickou verzi. Veskere stranky by se mohly pouze oskenovat. Prevadeni na elektronickou formu by bylo pracne, zdlouhave a drahe.

Anonymní řekl(a)...

No tak jestli existence Excaliburu závisí na úspěšnosti Herních výběrů pana Ludvíka, kde jsou vesměs freewarovky, tak myslím, že se s ním můžeme dopředu rozloučit, protože tohle se prodá jen těžko.

sir moris řekl(a)...

To je docela podivný porovnávat médium počítačové a tištěné. Je tu totiž problem v tom, že časopis se koupí a jako věc druhá se čte. Kdežto CD se koupí, musí se s ním domů, tam pustit počítač a poté se teprv věnujeme tomu, co je na CD. Tady chybí ta výhoda časopisu, dá se použít i v exteriéru, opomenu-li, že CD se dá použít v notebooku. Prostě ta přímočarost. To můžeme chtít prodávat med za 49 Kč, ale nejdříve skusit, jestli se budou za 49 prodávat papriky. Prodejností paprik si prostě přehled o prodejnosti medu neuděláme.
Ale jsem rád, že se tu konečně jedna věc vyřešila, a to ta, jak to pro staré fanoušky bude s tou reedicí starších čísel v digitální formě. Hádám, že když se rozhodnu oskenovat ta čísla co doma mám, a jsou do 50 skoro všechna, tak to asi se zveřejněním poruším nějaký zákon, že? Minimálně o autorství. A souhlas asi nedostanu, co ? :-)

-ml- řekl(a)...

sir moris: Taky se to da uchopit opacne: internetovy casopis si prectu v klidu doma nebo nekde venku na notebooku, kdezto abych si mohl precist tisteny casopis, musim zjistit, kde ho prodavaji, dostat se tam a pak ho koupit.

Skeny dosavadnich Excaliburu, autorstvi, souhlasy, tresty atp.: ocekavejte zasadni clanek behem nekolika dnu!

Anonymní řekl(a)...

Když už se na světlo vytahují tyhle Herní výběry, zajímalo by mě, zda má pan ml svolení od každého jednotlivého autora každé freewarovky k jejímu prodeji na cover CD. To je totiž něco diametrálně odlišného od šíření zdarma na webu a rozhodně toto právo nevyplývá automaticky z freeware statusu. Osobně tyhle výběry, které nemají formu časopisu, ale pouze CD s obsahem, který autor kompilace postahoval během hodinky z internetu, považuji za ne úplně košer formu parazitování na nezištné práci jiných. Jistě, někteří autoři freewarovek jsou rádi, že se jejich díla zase jinou cestou dostávají k hráčům, u reklamních freewarovek je zřejmé, že to jejich zadavatelům nevadí, ale leckdo může - a právem - cítit, že je šizen.

-ml- řekl(a)...

anonymni: Herni vybery se lisi od jinych free a shareware CD v tom, ze jsou to opravdu vybery z tisicu her a ne jen nahodny download. Najit ty nejlepsi hry z desitek serveru, stahnout je, zjistit jejjich kvalitu, otestovat korektnost jejich chovani k windows, moznost odinstalace bez negativniho vlivu na OS atd., to neni otazka hodinky, ale par pernych dnu a mnohdy i reinstalaci windows redakcniho pocitace. V tom je nejvetsi vyhoda Herniho vyberu a proto je tak oblibeny. Kvalita vyberu her je nesrovnatelna s jinymi CD. Samozrejme nevyhodou je prave nemoznost umistovat na CD hry, kde s tim jejich autori nesouhlasi a take tam nedavame hry, ktere vyzaduji posledni DirectX vzhledem k narocnostem na hardware.

Anonymní řekl(a)...

Tištěná média jsou minulost - zapomeň na to.