úterý 17. června 2008

Týden bez internetu

Tak jsem zpět. Někteří z vás již byli trochu netrpěliví a Excalibur pomalu odepisovali. A přitom důvod mé odmlky byl tak prostý. Ne, nebyl jsem na dovolené. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel, jaké to je nemít více než týden přístup na internet. Velice doporučuji, měli byste si to také vyzkoušet! A tak jsem si na dnešek vybral z Vašich komentářů jako hlavní myšlenku tohoto článku názor jednoho anonyma:

"Jedine co ma budoucnost je INTERNET... papir mag is death."

OPRAVDU byste si kupovali papírový Excalibur, jestliže je na internetu nekonečně herních informací?

OPRAVDU byste šli každý měsíc do trafiky a dali 50 korun za Excalibur?

78 komentářů:

TumaPetr řekl(a)...

A já se ptám...hodláte se zabývat touhle otázkou ještě dalších 10 let nebo už něco konečně zkusit? Pomalu mi připadáte jako dítě, rozhodující se mezi spravedlivě rozdělenou čokoládou, která je přeci jen o milimetr větší.

-ml- řekl(a)...

vrb: Chápu Vás, ale vydávat časopis není tak jednoduché, jak to vypadá. Jde o investici v řádech milionů korun, o spoustu času mnoha zainteresovaných lidí, o měsíce příprav atd. Nedá se to jen tak zkusit. Protože už mám s vydáváním nějaké ty zkušenosti, tak raději vícekrát měřím. Také mám další aktivity, které si vyžadují svůj čas a pokud se do něčeho pustím, chci, aby to mělo smysl. Chci mít jistotu, že je principiálně o tištěný herní časopis opravdu zájem. A tak proto se ptám.

Anonymní řekl(a)...

AnonymW ( :-D )
Odpověď na otázku v článku:
Pokud bude kvalitní, tak ano.

( Ale aby taky někdy vyšel. :-X )

Anonymní řekl(a)...

ja ti -ml- vazne nevim, co si mam o tyhle aktivite myslet. sledoval jsem vyvoj tohoto blogu (alespon zpocatku) , zaznamenal par zajimavych poznamek, ty jsi nicmene vesmes reagoval na nedulezity nesmysly. ono totiz objektivne receno, stary a vlastne jakykoliv excalibury nebyly moc dobry a ruku na srdce - ke dnu jsi to tahl ty. ted se tady holedbas nad tim, jak jsi za ta leta ziskal vydavatelsky zkusenosti, ale pak napises, ze chces zacit s nakladem 50 tisic a sezenes 40-lety byvaly autory, kteri ted uz v podstate nikoho nezajimaj. predpokladam ze design budes zase delat ty, a ze to bude vypadat stejne strasne a predpotopne jako vzdycky, takze martine radim ti dobre : vykasli se na to, zbytecne prijdes o penize. sam vidis, ze aktivita na blogu v podstate vymrela a ta pro tebe byla predtim ocividne hlavnim faktorem, podle kteryho jsi vykalkuloval potencialni zajem o excalibur.

-ml- řekl(a)...

danny: O to zde nejde. Excalibur bude mit uplne novou koncepci a bude hodne dobry. Jde ale o to, jestli vubec je zajem o tistene herni casopisy obecne. Zrovna pred chvili jsem si precetl clanek (samozrejme na internetu), ze se budou rusit nejen letenky, ale mozna i palubni vstupenky. Otazkou je, jak dlouho vydrzi tistene herni casopisy, nez je zcela nahradi internet.

kayman řekl(a)...

Ja sa prave chystam predplatit Geo a Excalibur ak vyjde a bude citatelny tak si tiez pravdepodobne predplatim. Nerad citam veci v pocitaci, ani ebooky na pda mi nesedia. Mozno aj preto, ze som za pocitacom ako v praci tak aj doma a mam ho dost :)
Pri Level/Score mi jednoducho vadi platit za nieco co je na internete (dema, trailery). Plne hry ma nejako nezaujimaju, aj tak sa daju za taku cenu kupit bud v nejakom budgete alebo cez ebay..

Anonymní řekl(a)...

Anonym123
jasně, že si budu kupovat excalibur (hlavně ze začátku) a pak se uvidí podle toho, jestli to bude opravdu stát za to

Fern řekl(a)...

dnes vim, že si koupím první číslo... ale to jen opravdu ze zvědavosti... Jinak bez urážky, nemyslím si, že dokážete nabídnout něco lepšího než je nyní na trhu v oblati časopisů. Pokud máte strach o "milionovou" inverstici, tak se do toho tim spíš nepouštějte a začněte kloudným internetovým portálem, kde se ukáže, jestli máte na to připravit tištěnou verzi... Když nic jiného, bude Vás to stát míň..

Anonymní řekl(a)...

Mňa by zaujímalo, či je možné poskytnúť aspoň základné inormácie o tom, v akom štádiu sa príprava časopisu nachádza. Inak tento blog nemá veľký význam.
Napríklad, či už boli kontaktovaní niektorí z potenciálnych redaktorov, aká bola ich reakcia, či už je zaistená aspoň predbežne tlač a distribúcia časopisu, či už je pripravený návrh dizajnu časopisu, web časopisu a podobne. a HLAVNE, kedy by malo prvé číslo výjsť.
S pozdravom Peter.

Anonymní řekl(a)...

Neni mi jasne, ceho chcete timto prispevkem dosahnout - odpoved par lidi na blogu, kteri navic zdaleka nemusi tvorit potencialni hlavni kupni silu, nemuze byt smerodatna pro rozhodnuti, zda vydavat casopis nebo ne...

Anonymní řekl(a)...

Samozrejme, jen si to predplatte, na to prece pan Ludvik ceka...

Anonymní řekl(a)...

4-ml- : jasne ze je globalne zajem o tistene casopisy a tezko se na tom v dohledne dobe neco zmeni, malokoho prece bavi i pri cteni cumet do monitoru. nemam sice zadna cisla, ale predpokladam ze naklady klesly hlavne hernim/hudebnim apod. casopisum, ktery v podstate jen popisujou prichozi produkty na trh za 1 mesic + par clanku navic, jsou desive drahy a ty prilohy uz absolutne ztratily svou atraktivitu , takze je ta cena uplne bezpredmetna. tp je ale nas pripad zejo. ty chces predpokladam excalibur naplnit publicistickymi/top10 clanky a dalsi vyplni, ja si nejsem uplne jistej je to mozny a jak znam minuly excalibury tak se spis priklanim k variante, ze to neni mozny. excalibur bude predpokladam mit 64 stran a bude stat 49 kacek, ale zaroven ho chces cilit na oldskool hrace, kteri vyzaduji exkluzivnejsi obsah. k tomu potrebujes nejakou autorskou zakladnu a to na netu ze zdejsich dobrovolniku, kteri budou kopirovat andrewa imho nesezenes. dalsi vec je ta, ze oldskool hraci ti imho zadnej velkej odbyt neudelaji, neverim v zadnou velkou septandu v tomhle smeru. nevim, pokud si dam 2 a 2 dohromady, tak doba kdy bylo vyhodny vydavat casopisy pocitacovych her davno minula, tys ji celou zazil, ale nedokazal jsi z ni profitovat. radsi to jeste poradne zvaz, jestli ma cenu se do toho zase vracet.

Anonymní řekl(a)...

Level ani Score nebudou nadseny, kdiz se na trhu objevy konkurence.

DJDD řekl(a)...

pls! zakazte anonymni prispevky :D
Jinak...tahle otazka myslim mela byt polozena uplne na zacatku a ne ted, kdyz jsou naslibovany hory doly a lidi uz tak nejak pocitali ze casopis, pri trose stesti, vyjde.Jestli jsi to pan -ml- rozmyslel, mel by to napsat hned a nezastirat...sic si udela ostudu (opet?!) , ale vsichni se vykrici a bude to cajk :)

Anonymní řekl(a)...

danny: ''...ale pak napises, ze chces zacit s nakladem 50 tisic a sezenes 40-lety byvaly.'' - tady bych si dovolil nesouhlasit. Kdyby Andrej a ICE nikoho nezajímali, tak těžko vyhrají místní anketu s tak velkým náskokem.
Jinak pokud jde o odpověď na otázku: Ano, papírový Excalibur na stánku za příznivou cenu a neotřelým, zajímavým obsahem bych si koupil.

Unknown řekl(a)...

Ano, prvni cislo noveho casopisu Excalibur si - za predpokladu ze tedy vubec vyjde - urcite koupim. Ciste ze zvedavosti a z casti take z nostalgie. A pokud mne casopis zaujme, nemam problem v tom, ze si jej budu kupovat dal.

-ml- řekl(a)...

Fern: Excalibur bude jiný, a doufám, že i lepší (ale to je otázka názoru čtenářů). Internetový portál je v plánu také, ale v návaznosti na tištěný Excalibur.
Pepst: O redaktorech, tisku a distribuci už jsem zde psal a jakmile bude něco zásadně nového, určitě o tom napíšu.
Anonymní: pár lidí na blogu: souhlasím s nereprezentativností vzorku. Máte nějaký návrh lepšího řešení?
Danny: Souhlasím úplně se vším, ale doufám, že by Excalibur oslovil i pařany a mladší hráče. Čtenost L/S je stále 200.000 a to je velká cílová skupina.
Piko: Souhlasím, tato otázka byla řešena ještě před začátkem blogu. Zatím mne ale názory na blogu nepřesvědčíly, že internet nemůže nabídnout totéž, co papírový časopis (až na tu fyzickou podobu, samozřejmě). A jestli tedy sebelepší tištěná podoba bude stačit k tomu, aby si dostatečné množství čtenárů KOUPILO fyzický Excalibur, když na internetu může být stejná kvalita s mnoha prvky navíc (obrázky, videa, komentáře, odkazy...), s okamžitou aktualizací a ZADARMO.

Anonymní řekl(a)...

A já prostě nevěřím že cokoliv z toho co tady píšeš splníš. Kolikrát jsem četl podobné věci v excaliburu a kolikrát to vyšlo? Utopie je už náklad 40-50 000, to se neprodá. Obsah excaliburu cílený na old school hráče? Proboha co to jako bude? Že by ses snažil těžit z minulých let a přetiskoval staré excalibury?

-ml- řekl(a)...

570n3d: Náklad pod 40.000 ks bez přílohy se ekonomicky nevyplatí. Pokud by se neprodala významná část tohoto nákladu, tak to opravdu nemá smysl vydávat. Excalibur i z tohoto důvodu nebude jen pro relativně úzkou cílovou skupinu pařanů.

Hex řekl(a)...

Když bude dostatečně kvalitní tak bych si ho samozřejmě kupoval.

Anonymní řekl(a)...

Pane Ludviku, vas posledni prispevek na blogu mi prijde jen jako snaha nejakym rozumnym zpusobem ukoncit toto snazeni o novy Excalibur dokud je jeste cas. Sam dobre vim, ze to nebude zadarmo a proto vas prosim, nez zacnete opet hrnout utopisticke nadeje a myslenky, zvazte to dopodrobna. V urcity moment, ktery uz prakticky nastava, z toho nepujde couvnout a verim, ze by vam pozdeji mohlo byt lito vynalozeneho usili a financi.

Vase nazory jsou nejednoznacne, casto menite svuj postoj a dokola se ptate ctenaru na to ci ono. Dle meho jste mel hned ze zacatku prijit s nejakou ramcovou koncepci, srozumitelne a bez obalu vysvetlenou s tim, ze prijmete nekolik dobrych rad za sve. Takhle tu kazdy strili od boku sve napady a ve vysledku z toho mame pekny gulas.

Osobne si myslim, ze by mene nakladnejsi bylo zalozit pouze webovy Excalibur a sypat penize do nej. Na poli i-magu se daji delat neskutecne prevratne veci a i pres ten zdanlivy pocit, ze zde neni misto pro konkurenci, budete dle meho prekvapen. Nechte tedy radeji Excalibur v papirove podobe spat tam, kde spi a nesnazte se znovu jitrit nejake rany, ci byt nekomu po par cislech pro smich. Jen reflektuji vas postoj, kdy radeji merite, nez rezete. V pripade neuspechu i-magu by ta rana nemusela byt tak velka...

Puvodni Anonym

DJDD řekl(a)...

OK...takze abych to nejak shrnul.Chces delat casopis, ktery zaujme oldschool hrace, ale i mlady parany (sem snad jediny komu tohle prijde jako protiklad?).Naklady 40-50 tisic, jedno cislo jsme si "odhlasovali" za 50 kc bez prilohy, kterou opravdu nikdo moc nechtel.Hacek je v tom ze se to nevyplati, pokud se neproda vetsina vytistenych kusu...tak sakra proc si ho nedal trosku draz?!Vetsina prosazovala cenu do sta korun.Dale jsem tu cetl neco ve smyslu "Excalibur chci obnovit i kdyby mel byt zezacatku prodelecny" (omlouvam se za ne zcela presnou citaci, jsem liny hledat), ale ted vidim, ze se toho zacinas obavat.Nechtel jsem byt skepticky, tenhle blog sleduji pravidelne od jeho vzniku, ale pomalu zacinam souhlasit i s temi nejvetsimi pesimisty (ze ferne? :D), coz Me samotneho mrzi.Pokud ma Excalibur uspet, tak musi byt dobre napsany a ctivy (= dobri autori...nabor z blogu-nevim nevim), musi se odlisovat od konkurence (L,S)-zatim jediny cim se ma lisit je "skvele" qwe, ale hlavne -ml- : MUSIS BYT REALISTOU!A uprimne...pokud tohle nedokazes splnit, tak se na to vykasli a nesyp nam (i sobe) popel na hlavu.I kdyz ted kritizuji, tak vez, ze Ti fandim a doufam, ze me poradne setres az budu drzet prvni vytisk fantastickyho novyho exace :)

Anonymní řekl(a)...

Ja bych si mozna koupil prvni cislo, ze zvedavosti. Ale i kdyby excalibur stal za to, asi bych si stejne radeji priplatil a investoval do levelu, ktery u nas nema konkurenci. A pochybuji, ze na tom Excalibur neco zmeni.

Ale samozrejmne beru, ze ne kazdy (obzvlast mladi studenti a deti) ma 200 kc mesicne na casopis. Mam za to, ze casopisy, ktere se dnes vyskytuji na ceskem trhu naprosto postacuji a podle me je zbytecne delat nejaky dalsi treti platek, ktery si koupi jen par lidi ze zvedavosti a pak se stejne vrati ke svemu oblibenemu casopisu, na ktery je zvykly. Preji vam, aby to vyslo, ale osobne tomu vubec neverim.

BluD

-ml- řekl(a)...

Piko: Excalibur pro pařany i nepařany není protiklad, dá se to zvládnout celkem snadno. Cena nad 50 Kč by znamenala nejdražší 68 stránkový časopis na českém trhu a tedy i podstatně menší počet čtenářů. Vysoká kvalita Excaliburu je splnitelná, ale stejně kvalitní by mohl být ve velice krátké době i libovolný internetový zdroj, protože nové nápady v Excaliburu nelze nijak chránit proti napodobování. Samozřejmě vždy bude určitá skupina čtenářů, která bude preferovat tištěnou formu. A samozřejmě bude tato skupina oproti čtenářům internetu mnohonásobně menší. Ale bude dostatečně veliká, aby "uživila" tištěný Excalibur?

Anonymní řekl(a)...

Jde o formu, "atmosféru" a zábavu. O tom to podle mě je.
Já osobně si raději knihu koupím, než bych si ji stáhnul z netu, popř. vypůjčil, protože nerad čtu z monitoru.

Anonymní řekl(a)...

Pane Ludviku, nebude. Chcete odpoved na primou otazku, je to muj nazor a ja myslim, ze opravdu ne. V prvnich dvou, trech mesicich zaznamenate prodej na hranici uzivitelnosti, pak se cisla propadnou, ustali na nejake primerene a hlavne REALISTICKE rovine a vy to budete muset zabalit. Prodany nakalad ctvrteho cisla osobne odhaduji tak na tretinu, mozna polovinu vaseho utopistickeho odhadu.

Puvodni Anonym

-ml- řekl(a)...

Puvodni anonym: Ma Vas nazor nejake realisticke zaklady?

Anonymní řekl(a)...

Andrej Anastasov v rozhovoru pro jeden starší Level: ''Ludvík je marťan a neumí vůbec vydávat časopis.'' Zlatá slova, která jako by přesně pasovala k dění na tomto blogu. Pak Ludvík si nejprve populisticky usmyslí, že do vzkříšení Excaliburu zapojí čtenáře, shodne se s nimi na tom, že časopis by měl mít takovou a takovou podobu, formu, obsah. Na čtrnáct dní se beze slova odmlčí, nic se neděje, někteří čtenáři tohoto blogu se dokonce domnívají, že celý projekt šel do kytek. Za nějaký čas Martin Ludvík napíše nový příspěvek, pro změnu uvažuje o Excaliburu v podobě internetových stránek na základě ojedinělého názoru bez čárek a háčků (což svědčí o jisté úrovni autora tohoto příspěvku), který se objevil ve fóru u jednoho z článků na tomto blogu. A já se ptám: Co si vymyslíte příště, pane Ludvíku? Excalibur v elektronické podobě ne nepodobný dříve vycházejícímu Klanu? Nebo se budete ptát, jestli má smysl Excalibur vůbec znovu oživit? Proboha, už konečně něco udělejte namísto blábolení a plácání nesmyslů, toho jsme si od vás v minulosti užili už dost...

-ml- řekl(a)...

Anonymní: Děkuji za Váš názor, ale nedozvěděl jsem se v něm, jestli byste si kupoval tištěný Excalibur.

DJDD řekl(a)...

Ted jsi mi pripomnel, ze jsem neodpovedel na otazku.Ze zvedavosti urcite prvni, mozna i druhe cislo.Pak bych se rozhodoval jestli kupovat dal ci ne.

-ml- řekl(a)...
Puvodni anonym: Ma Vas nazor nejake realisticke zaklady?

a ja se ptam: Ma Vas casopis nejake realisticke zaklady?

Anonymní řekl(a)...

Pane Ludviku, mam. Vychazim z toho, jak dopadl Next-Level, ktery musel byt distributorem stopnut prave proto, ze si ho kupoval pouze zlomek ocekavaneho poctu ctenaru. Pritom myslenka multiplatformoveho casopisu se v diskuzich kazdemu zamlouvala, zadny jiny multiplatformovy casopis tu nevychazel a zastit vsechny dostupne konzolove platformy tedy bylo to nejlepsi, co trh potreboval. Bohuzel pro redaktory a distributora sluvko TRH v tomto pripade znamenalo jen malo lidi, mereno ne tisice, nikoliv desetitisice.

Ted polozim otazku ja vam: "Myslite, ze sila jmena Excalibur dokaze v tuto chvili zacloumat i silou jmena LEVEL a vas casopis, podle informaci multiplatformovy, bude mit vetsi sanci na preziti, nezli mel Next-Level?"

Puvodni Anonym

Anonymní řekl(a)...

Az jsem z toho zacal psat svahilsky.

...ZASTITIT vsechny dostupne...
...mereno NA tisice...

Puvodni Anonym

Anonymní řekl(a)...

... trpelivost, je vlastnost kterou zrovna neoplivam, ale diky vasemu "napadu" vzkrisit ceskou, herni, tistenou legendu se teto vlastnosti zacinam ucit :) ... Stale drzim palce, at ti to vyjde -ml- ...


Oliveti

-ml- řekl(a)...

Puvodni Anonym: Next Level mel obrovskou podporu Levelu a celého vydavatelskeho domu a presto neuspel. Domnivam se, ze je to dano obsahem: spousta preview, recenzi a pár rubrik s kratkou dobou zivota, ale zadne nadcasove clanky. Tedy Next Level vicemene kopiroval internet, ale s mesicnim az dvojmesicnim zpozdenim. Kdyz vysel, byl jiz zastaraly. To, ze preview nebo recenze je oznacena ikonkami vice platforem neznamena, ze je casopis multiplatformni. Next Level byl hodne podobny Levelu, proto bez prilohy neuspel.Excalibur bude jiny, zadny podobny casopis u nas ani v zahranici nevychazi a tak doufam, ze by uspesny byt mohl. Ale jen za predpokladu, ze ctenari neuprednostni internet pred tistenym casopisem.

-ml- řekl(a)...

Piko: Velice tezka otazka! Novy Excalibur je zatim pouze virtualni, nicmene dusevni prace na nem bylo provedeno jiz mnoho. A tvrdim, ze jeho netradicni koncepce by mohla hrace a mozna i nehrace zaujmout. Pokud Excalibur realne vyjde, pak by mohl byt realne uspesny.

Anonymní řekl(a)...

ano, první číslo si určitě koupím, bo jsme zvědavej, jak to dopadne.. jestli to teda nějak dopadne :)

jsem pamětník Excaliburu.. ale bojím se, že většina dnešní mládeže už neví, co to excalibur byl a ti starší se už zajímají o něco jiného než o hry.. takže bych to se sázením jen na značku Excalibur neviděl moc růžově

...inmax...

Fern řekl(a)...

Blaaa Blaaa Blaaaaaa...

-ml-: předpokládám, že máte dost indícií z tohoto článku, potažmo diskuse, jak s novým excaliburem naložit...

Být Vámi nepouštím se do tištěné verze, už jen pro to, že to děláte pro peníze a ne pro to, aby byli čtenáři spokojeni... Protože pokud by jste chtěl uspokojit čtenáře, můžete to publikovat na webu. Dnes v podstatě i "zdarma" a pokud budou Vaše články opravdu tak úspěšné jak v to doufáte, rozletí se to široširým českým internetem jako virus a vy na tom můžete i profitovat, přinejmenším z reklam...

Zatím stále tlacháte pořád jedno a to samé o tom jak bude Nový Excalibur vyjímečný, ale jak jsem již psal několikrát, vůbec nemáte ponětí v čem bude jeho jedinečnost a házíte to na čtenáře tohoto blogu... Po všech Vašich odpovědích ruším své rozhodnutí.. ZA TIŠT2NOU VERZI NEHODLÁM VYHAZOVAT PENÍZE... ani za první číslo...

Děkuji a s pánem bohem...

-ml- řekl(a)...

Fern: Je pravda, ze publikovanim na webu by se usetrilo za tisk, ostatni naklady ale zustavaji. Redaktori ani autori nebudou pracovat zadarmo a take redakcni system neni zrovna levnou zalezitosti. Inzerce na webu by to tezko pokryla, takze by musel byt web placeny (stacilo by max. 20 Kc mesicne). Ale zde je podobny problem, jako u tisteneho Excaliburu: nutnost zaplatit za informace, i kdyz mene a snadneji (napr. SMS). Pro penize Excalibur nedelam, ale chci, aby byl Excalibur uspesny.

O strukture Excaliburu mam dostatecne podrobnou predstavu, ale jiste nepredpokladate, ze to tady budu verejne prozrazovat konkurenci.

Fern řekl(a)...

Ne, to opravdu nepředpokládáme.....

Nemyslím si, že je potřeba pro začátek obrovský tým lidí a už vůbec si nemyslím, že by jste v interním výběrovém řízení na redaktora nebyl schopen sehnat někoho kvalitního, méně známého a nezainteresovaného...

Řeknu na rovinu, už mě nebaví věnovat tolik času tomuto blogu o ničem a proto je to můj poslední příspěvek.

A TÍM VÁS NEJVÍC VYTRESTÁM !!!! :-)

-ml- řekl(a)...

Fern: Vytrestani? Nenene, ba prave naopak, bude to nejvetsi odmena! Ale dost bylo humoru: i kdyz kritizujete, tak to s Excaliburem myslite dobre a vazim si Vasich prispevku. Tajna informace pro Vas: redakci sestavuji i ted, i kdyz to tak mozna nevypada. Par lidi uz predbezne prislibenych mam, ale jadro redakce je zatim stale nejasne. Konkretni obsah a dalsi kroky budu konzultovat hlavne s nimi, nebot oni budou naplnovat stranky tak, aby ctenari byli s Excaliburem maximalne spokojeni.

Anonymní řekl(a)...

takovy ydentiti jako Fern mam fakt rad. jsou pro zasmani...

DJDD řekl(a)...

Ja zas nemam rad identity s Ypsilon...

Anonymní řekl(a)...

Tak tohle přestává být veselá zábava a začíná to být hodně smutné čtení.
Nějak ani nemám chuť se rozepisovat, jenom snad jeden dotaz: "pane -ml- tušíte vůbec, co je to taková podnikatelská rozvaha?"
Přeci pro Bůh nemůžete plánovat podnikání na základě naprosto neprůkazného a miniaturního vzorku čtenářů Vašeho blogu. Vždyť vy už nejen že nevíte, o čem to bude, ale ani jak to má vycházet. O rozporech ve Vašich jednotlivých článcích ani nemluvě, ono to vypadá, že se ráno probudíte a najednou je všechno jinak podle toho, co se vám zdálo, nebo podle toho, jakou příručku jste dočetl.
A jak vůbec můžete po někom chtít vyjádření, zda si bude Váš časopis kupovat, když o něm ausgrechnecht nic konkrétního neřeknete a tedy odpověď se rovná čistě váze nostalgie bez ohledu na potencionální obsah. A ohánět se nadčasovými tématy, rubrikami jinakostí, vyjímečností.... aniž by cokoliv bylo konkrétně ukázáno odpovídá lákání potencionálních investorů na těžbu ropy na Národní Třídě.

-ml- řekl(a)...

Anonymni: Podnikam temer 20 let a behem te doby jsem mj. vydal 80 Excaliburu, 50 Hernich vyberu a desitky dalsich vydani ruznych jinych titulu. Podle Vas jen tak, bez jakekoli rozvahy nebo pruzkumu trhu. Prosim, jeste jednou si pozorne prectete moji otazku a pak mozna pochopite, ze zde neslo o to, jak bude Excalibur vypadat a jaky bude mit obsah, ale o princip papir kontra internet.

Anonymní řekl(a)...

Dovolim si jen otazecku, kde jste prisel na to, ctenost L/S je dohromady 200 000? Tomu cislu nemuze verit snad nikdo. I polovina by byla HODNE nadsazena ;)

-ml- řekl(a)...

Anonymni: Zdroj: Media projekt 2007: Score 112.000, Level 99.000, PlayStation 2 75.000, Doupe 28.000. Media projekt 4.q 2007 / 1.q 2008: Level 98.000, Score 90.000, Mobilhry 42.000. Jeste nejaky dotaz?

Anonymní řekl(a)...

ještě malá poznámka.. jestli teda jednou zase bude Excalibur vycházet, tak by mohl mít ten menší formát (například jako Premiere).. výborně se to totiž čte v autobusu :).. a taky ušetříte za papír

..inmax..

Anonymní řekl(a)...

-ml-
Tak za prvé, nic takového jsem o Vašem minulém podnikání nenapsal.
Za druhé, všichni víme, jak dopadlo.
Za třetí, přišel jste z otázkou, zda papír, nebo internet. Pakliže máte zmapovaný trh, udělanou onu podnikatelskou rozvahu, tak potom skutečně nechápu smysl této otázky. Na to Vám právě tyhle dvě věci musely odpovědět.
Ale hádat se nehodlám, jenom to tady z těch rozporných článků jaksi čouhá nejvíc, jinak je to čistě Vaše věc.

-ml- řekl(a)...

Anonymni: A Vas nazor na papir kontra internet? Kupujete si herni casopisy? Kupoval byste si tisteny Excalibur za 49 Kc, i kdyby byl podobny obsah na internetu zdarma?

-ml- řekl(a)...

inmax: Ano, velikost Excaliburu bude takova, aby se co nejvice vyuzila vyhoda tisteneho casopisu (mobilita), aby byl Excalibur na stanku videt a aby format neodradil inzerenty.

Anonymní řekl(a)...

Pravda, na Vaši otázku jsem neodpověděl.
Kdysi jsem kupoval všechny (tři)časopisy a pečlivě je četl.
Potom jsem kupoval všechny (už vycházely jen dva) časopisy a četl jenom to, co mně zajímalo.
Potom jsem začal kupovat časopisy podle přiložené hry a recenze četl na větším množství herních webů.
Potom jsem přestal kupovat časopisy a četl jenom weby.
Nyní čtu jenom jeden web, na jehož strukturu jsem si zvykl, ostatní mi připadají nepřehledné.
Ano, je to s pohodlnosti a lenosti.
A ano, až ten současný web změní svojí strukturu (a že se pomalu snaží...), budu hledat jiný, který se mi zalíbí a u kterého vydržím, než mi zase přestane vyhovovat.
A ne, časopis bych si už nekoupil, ledaže by byla přiložena hra, kterou mám pouze v záložní kopii a kterou bych chtěl do sbírky.

-ml- řekl(a)...

Anonymni: Diky za odpoved, byla naprosto vzorova. U mne to probihalo presne stejne, drive jsem si kupoval i noviny a i jine casopisy, dnes hledam vsechny informace na internetu. Dokonce i televizi jsem zrusil. Internetovych ctenaru bude asi vetsina. Z casopisu se stalo okrajove medium. Ale i tak maji casopisy stale velky pocet ctenaru.

Anonymní řekl(a)...

Pokud bude do jakéhokoli herního časopisu psat Andrew ( ukapla mi slza vzpominkou jak se s kamaradem pri cteni jeho recenzi valime smichy po zemi ) , tak ten casopis si predplacim.

Petr

Gee řekl(a)...

Nuže tak taky přispěju svou troškou do mlýna. Mám předplacený Level, protože lepšího čtení do šaliny, případně zabavení, když sedne k počítači přítelkyně, není. Na internetu čtu především Hrej, ale můj problém s internetem jsou dlouhé články - tak jako pravděpodobně mnoho dalších mám problém se na text po chvíli soustředit, což u papíru odpadá. Navíc časopis jako takový je pro mě i dílo v podstatě výtvarné, které se pak vyjímá společně s hromádkou DVD na poličce:o) Z dalších tištěných médií čtu relativně pravidelně (když jezdím se Student Agency domů a do Brna:o)) MF Dnes.

Televizi sleduju kvůli zprávám.

Mno a co se Excaliburu týče, rozhodně si koupím první číslo, protože mě zajímá, co z vás nakonec vypadne:o) Proto jsem si nedávno koupil i Score. Jen tak pro porovnání, jestli jsem přecejen nezaspal dobu a něco se nezlepšilo. Proč ale nevěřím, že mě v závěru Excalibur zaujme?

Jsem hráč. A ne ten typ, který hraje většinu her v okně, protože je to pro něj vedlejší zábava. Chci se do hry ponořit a proto o hrách vyžaduji taky články od lidí, kteří se ve hrách opravdu orientují a jsou schopní o nich napsat poutavě i pro hráče zkušenější. O čemž tu ještě nepadlo ani slovo.

DeNNiS řekl(a)...

Z prvu jsem si o Vas pane ludvik myslel,ze jste arogantni egocentrik,ale zacinam to asi chapat.Podle meho je k takovemu kroku dulezite mit povahu jako mate Vy.Jsem jeden z tech co osobne vlastnil jiz prvni cislo Excaliburu(jen zkoumani Andrewovo map zabralo tuny minut--ach).Takze--osobne je mi jedno,jestli to dotahnete do finale , nebo ne(comeback Sex Pistols a zprzneni legendy Dead Kennedys mi sebralo jednu etapu meho zivota),nicmene-zminujete pocet stran,at to ma byt X,nebo Y,tak jestlize pridate do kazdeho cisla dve navic,co budou postupne odhalovat prastare strany excaliburu od prvniho cisla(neco jako v levelu-pred deseti lety)--samozdrejme citelne,tak vam zavazne slibuji predplatne.O sva stara cisla jsem nestastne prisel a myslenka moznosti svazat si systematicky Exace nove me privadi do nirvany--myslim si,ze nebudu sam a ostatni mou myslenku podpori.

Takze osobne vam fandim a at to dopadne jakkoli,pobezim pro prvni cislo s nadsenim

EXCALIBUR FOREVER

Anonymní řekl(a)...

Anonymní - 20. červen 2008 10:12: Andrej do Excaliburu psát nebude. To je jako myslet si, že post trenéra české fotbalové reprezentace převezme po dědkovi Hiddink nebo Mourinho.

Anonymní řekl(a)...

ano
ano

Anonymní řekl(a)...

Dosť by ma potešilo, keby sa okrem príprav nového časopisu začali práce na prevode starých čísiel do PDF :-)
Numusia to byť OCR skeny, stačia obyčajné, ale čitateľné naskenované podoby jednotlivých strán.

Anonymní řekl(a)...

nevim proč, ale už mě vůbec nebaví číst recenze - ani na internetu ani v časácích. Pravidelně sleduji novinky a názor na hru si udělám tak, že si ji zahraji a recenzi nepotřebuju.

Ale co čtu rád, jsou komentáře - samozřejmě nemyslím komentáře v diskuzích, ale např. pravidelné komentáře Luka na hrej.cz nebo ty v Levelu od Rybky a Vávry.

Takže shrnuto podtrženo, pokud bude Excalibur plný komentářů, tématických článků, rozhovorů s vývojáři atd., tak si to "pade" každý měsíc najdu (tedy pokud se to bude dát číst)

maca89

Anonymní řekl(a)...

a ještě mě napadlo: pokud to bude s prodejem opravdu tak špatné a poslední možností, jak přilákat čtenáře, bude dvd, tak mám návrh...

...co takhle místo dvd přiložit audio-cd, kde by byl informativní a vtipný (v tomto pořadí:) podcast nebo prostě "inteligentní tlachání" o hrách. To by mohlo přilákat lidi, bylo by to něco nového, ale nemusí se to líbit všem

maca89

Anonymní řekl(a)...

na nejakej podcast vsici prcaj, stejne jako videa z hrani, si kazdej sosne hru na torrentu druhej den po vydani v US a nemusi cist zadny recenze ani hlidat na podcasty

Anonymní řekl(a)...

Myslím že "Excalibur" něco říká už jen hráčům, křeří vyrostli z nakupování časopisů o hrách...
Já osobně už teda svou "sbírku" těchto literárních děl rozšiřovat nehodlám :) Také jsem si všiml, že třeba GameStar a myslím Doupě přestaly vycházet... a to ani nemluvě o těch časopisech co vyšly jen několikrát na zkoušku.. ne ne.. myslím že resuerekce Exculiburu nebude tak přímá jak bychom si přáli. Děkuji za pozornost. Dan

Anonymní řekl(a)...

Dane, spousta s tebou nesouhlasi a rada by ve sbirani pokracovala. Preji prijemny den.

Anonymní řekl(a)...

a co takhle znovu nechat natisknout staré Excalibury od prvního čísla a dávat ke každému novému jeden starý "zdarma".. a celé to prodávat za 99,-.. myslim, že kupní síla by byla zajištěna :)

..inmax..

Gee řekl(a)...

Nemuzu si pomoct, ale nebylo by pak lepsi koupit si treba 30 cisel staryho Excaliburu na Aukru za 300?:oD

Anonymní řekl(a)...

Zeby dalsi tyden bez internetu?

-ml- řekl(a)...

Anonymni: Internet mi nastesti funguje, ale nemam zatim zadne zajimave tema. Zucastnuji se alespon komentaru. A hlavne se snazim dohnat skluz, zpusobeny vypadkem internet, takze pracuji o 106.

Anonymní řekl(a)...

Ruku na srdce... Povazuji se za stredne starou generaci paranstva (tedy ne tu oldchoolovou, zacinajici u prvniho cisla ex ani ne tu novou, odkojenou Win95 a vys). Me osobne je letos 29 let. Budu-li se povazovat za vekovy prumer "paranstva", musite chte nechte pocitat s tim, ze se zamerujete (a to i volbou autoru, kteri imho nebudou umet komunikovat s mladsimi generacemi) na skupinu lidi, kteri jiz nejaky ten patek pracuji, ci pomalu zacinaji byt zaslouzilymi otci. Osobne si nedovedu predstavit, ze bych v dnesni dobe aktivne kupoval a louskal papirovy casopis, venovany hram, tedy zisku informaci, ktere povetsinou ziskavam (kvuli jejich informacni rychlosti) z internetu. Ano, koupil bych si prvni cislo, ale to pouze kvuli tom, abych zamackl slzu nad clanky starych pardalu a zavzpominal na dobu, kdy mi bylo 15. Ani si nejsem prilis jist, zda by me v dnesn dobe jeste Andrewovy clanky dokazaly zaujmout, ci by mi prisly trapne...
Nicmene by me opravdu zajimalo, jak dopadla "stara parta" a jak se kdo ma a co dela...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, taky přispěju svým názorem, jako mnoho lidí tady, určitě bych si koupil první dvě, tři čísla Excaliburu, dál jen pokud by byl vážně tak zajímavý jak prezentujete. Tedy pokud se budu nacházet v ČR, což pochybuji protože se tam další minimálně 2 roky nechystám (což odpovídá i na otázku jestli si nějaký časopis kupuji :) )
Cena 50 Kč je akorát, určitě je více než pohodlná pro vydělávající lidi a stejně tak i rodič, jehož dítko požádá o časopis za 50 Kč, ho dostane spíš než časopis za 200 Kč.
Pokud hledám info nebo recenzi o nějaké hře, vždycky si jich pročtu několik, převážně na internetu, spíš než abych si koupil tištěný časopis, ale jak říkám, pokud by byl obsah kvalitní, čtivý, vtipný a hlavně originální, jistě bych si ho koupil. Přeji pěkný den.

Bobr

PS, jen mě napadá, přemýšlel jste nad sekcí pro linuxové a/nebo open source hry?

sir moris řekl(a)...

Já jsem i pro papírovou verzi a určitě si jí koupím. Nepotřebuju, aby byl lepší než Level či Score, když bude aspoň tak dobrý a nebude mít přílohu, je to pro mě to co na trhu postrádám. Jen si myslím že 68 stran bude holota, bude to na stáncích vypadat jak ten TV program. A to ještě tak z třeriny zabere reklama. Nicméně jsem na něj připraven :-)

-ml- řekl(a)...

sir moris: 68 stran uz vypada jako casopis. Ale zase tam nebudou roztahane clanky, obrazky na celou stranu atp - nebude se plytvat s mistem. 68 stran ma velkou vyhodu - neni to tezko nositelny macek. Pokud by byla 1/3 placene inzerce, tak to by bylo pro vydavatele skvele, ale to v pripade herniho casopisu nikdy nenastane. Pro zacatek budu rad, kdyz sezenu 10 stran, i to by bylo uplne dostacujici. Prave inzerce bude rozhodujicim kriteriem, jesti se pustit do papiroveho Excaliburu.

Anonymní řekl(a)...

Budu si teď trochu hrát na chytráka, takže dopředu upozorňuji - je to o formě. Nepatřím mezi high skilled manažery.

Jestli to pane Ludvík správně chápu, tak do papírového časopisu jdete s jistým kapitálem. Řekl bych, že ne s malým a po tom co jsem pozorně pročetl tento blog bych dal ruku do ohně za to, že byste byl schopen a ochoten dát do toho i peníze, které vám táhnou z podnikání.

Jedná se sice jen o subjektivní názor, ale s papírem se uchytit vůbec nemusíte (na druhou stranu, pokud se uchytíte, mnohem víc vyděláte) a přitom ta samá díra je i na Československém internetu, kde byste se uchytil, dle mého názoru, poměrně rychle a za pakatel.

Nechci malovat čerta na zeď, ale vždycky tu byla, je a bude tendence kopírovat úspěšné nápady. Pokud vám to s časopisem vyjde, bude jen otázkou času, než vás rozdupe někdo s tím samým na webu. Počítáte s takovou možností? Jak se proti tomu obrníte?

-ml- řekl(a)...

Sunny: O kopírování nápadu jsem už psal v odpovědi Pikovi. Proto také váhám s tištěným Excaliburem. Ale na druhé straně má stále tištěný časopis oproti internetu určité výhody, které se na internetu nedají zkopírovat. Excalibur bude mít navíc i internetovou část - půjde o spojení výhod papír - internet. Nyní bude rozhodující, jak se podaří získat inzerci do papírového Excaliburu.

Anonymní řekl(a)...

Poslední ofenzíva

Kombinace papíru a webu ... ve své podstatě to zní slibně, jen si nejsem zcela jist, co si pod tím představit. Proto si ještě jednou, spíše tak obecně a ze setrvačnosti, rýpnu. Bude stačit link. http://www.bloc.cz/bloccz/art_142/az-internet-sezere-papir.aspx

Zejména mě zaujalo jedno souvětí: "Zatímco všechny výhody Internetu zůstávají v budoucnosti zachovány, pak výhody tištěného světa jsou “pod palbou”."

Pokud mi tohle vyvrátíte, nechám si vytetovat nápis Excalibur na záda.

P.S.: Občas lžu.

-ml- řekl(a)...

Sunny: Zajimavy link. Hlavne ta cast o inzerci. Určitě nic vyvracet nemohu a nebudu, trend je jasný již mnoho let. Papír je pouze médium, primitivní nosič informace. Stejně tak je nosičem informace internet, který ale umožnuje daleko více, než papír (nekonečné množství informací, multimédia, komentáře čtenářů atp.). Papír má jedinou výhodu: dá se brát třeba k vodě, dá se srolovat a třeba i zničit - kdežto notebook je zatím těžší a zranitelnější. Tato výhoda ještě nějakou dobu bude existovat. Pro vydavatele má časopis jedinou výhodu oproti internetu, a tou je dosavadní vyšší příjem z inzerce. A proto v nejnovějším blogu píšu, že nyní záleží na inzerci. Pokud se mi ji nepodaří sehnat v dostatečné výši, pak papírový Excalibur nemá smysl vydávat. Otázkou by pak bylo, zda by čtenáři internetového Excaliburu byli ochotni platit za svůj elektronický Excalibur dejme tomu 20 Kč měsíčně.

Anonymní řekl(a)...

Teď jsem se tak trochu zhrozil. Kvůli stylu života mi vůbec nedošlo, že je možné se dostat do míst, z různých důvodů, internetu zcela utajeným. Možná bych měl začít trochu žít.

Nerýpu proto abych někomu dokazoval marnost snahy nebo se nudil. Jsem zvědavý člověk. Abych tedy nebyl jen za uřvané děcko, postavím tento komentář trochu konstruktivněji. Za 20Kč si ho může dovolit platit i malé dítě. Ještě na základce jsem si za 50 na měsíc platil bonusweb a neměl sem s tím problém. Sem tam sem uklidil v obýváku, vynesl smětí a mamka to za odměnu prodloužila ... 20Kč je, kor dnes, směšná částka. Větší problém je dokopat se k tomu odeslání. Dalo by se udělat i něco jako internetový archiv starých exáčů, který by se předplatitelům zpřístupnil. Řekl bych, že z pohledu člověka, který má ruce a nohy, uvažujete ve "vtipných" číslech.

Anonymní řekl(a)...

Obavam se, ze s placenym pristupem na web excaliburu nemate nejmensi sanci.

Anonymní řekl(a)...

Povolit vstup jen registrovanym je sebevrazda, to je fakt. Udelat informacni portal a za maly priplatek zpristupnit bonusovy obsah je zajimava myslenka.